Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Yllättävä ja ikävä vieras vatsatauti pakotti miettimään kodin siivousasioita ja arkisiivousta syvällisemmin. Kuinka puhdistan kodin pöpöjen jäljiltä mahdollisimman tehokkaasti mutta ympäristöystävällisesti, ilman että minun tarvitsisi ostaa uusia ekompia pesuaineita, tai myrkyttää kodin hyvät bakteerit ympäristölle haitallisella kloriitilla?

Ekopesuaineet

Ekopesuainevertailusta poiketen tämä postaus ei käsittele ekopesuaineiden eroja, ei mainosta mitään ekopesuainetta eikä havittele minkäänlaista kaupallista yhteistyötä. Tämä artikkeli käsittelee kodin siivoamista ja puhdistusta ekologisesti ilman kemikaalein kyllästettyjä pesuaineita.

Pesuaineet päätyvät käytön jälkeen vesistöihin ympäristön kiusaksi. Lisäksi ne ovat jo käyttövaiheessa huono valinta, sillä yleispesuaineet vaikuttavat terveyteen ja sisäilman laatuun. Etenkin suihkkutettavat pesuaineet joutuvat helposti hengitysteiden kautta suoraan elimistöön.

Olethan varmasti myös huomannut pesuainepullojen varoitusmerkit? Monissa kodin pesuainepurkeissa varoitetaan hengittämästä pesuainetta tai joutumasta sen kanssa ihokosketukseen. Tällaisten purkkien kanssa tulisi hälytyskellot soida. Kuinka tarpeellinen pesuaine on, jos se on luokiteltu terveydelle haitalliseksi?

Ekopesuaineet ovat hurjan paljon parempi vaihtoehto ympäristölle, kodin hyville bakteereille ja ihmisille itselleen, kuin runsaasti kemikalisoidut pesuaineet. Täytyy silti olla kartalla siitä mitä ostaa. Pelkkä eko-etuliitteen käyttö ei tee pesuaineesta ekologista ja se on jokaisen ekomman siivoajan hyvä muistaa.

Ekopesuaineiden valinta – ole tarkkana!

Ekopesuaineiden kirjo on runsas ja valinnanvaraa löytyy hyvin. Ekoilu on nostanut päätään ilahduttavasti kuluttajien keskuudessa, niinpä se antaakin valmistajille mahdollisuuden tyrkyttää vaikka minkälaista tuotetta ekointoisille kuluttajille ja käyttää eko-etuliitettä vähän turhankin kepeästi.

Kuten varmasti monelle muullekkin kuluttajalle, pesuaineiden sisällysluettelo on toisinaan täyttä hepreaa, sillä en omaa kemistin tietomäärää. Maalaisjärkeni kuitenkin sanoo, että mitä enemmän ainesosia pesuainen sisältää, sitä parempi se on jättää hyllyyn. Tämä pätee myös ekopesuaineisiin, sillä kuinka paljon erilaisia ainesosia perus puhdistaminen ja siivous oikeasti tarvitsee, kun useinmiten pelkkä vesikin jo riittää?

Ekopuhallus

Mikrobiologi Salkinoja-Salonen pitää hulluna sitä, että ihmiset raahaavat kotiinsa vettä jopa toiselta puolelta maapalloa, joka on kyllästetty kemikaalein, jottei se pilaannu. Kieltämättä hullulle kuulostaa. Miksei käyttää vettä suoraan hanasta (kun meillä sitä vielä tulee)?

Tuoksut taas ovat aikamme suurimpia puhalluksia. Sitruunan tuoksuiset pesuaineet eivät ole oikeaa sitruunaa nähneetkään, eikä koti ole oikeasti sen puhtaampi tuoksui siellä synteettinen kukkaistuoksu tai ei. Samaan aikaan kun fiilistelemme ”puhdasta” kotiamme, synteettiset tuoksut eivät raikasta kuin mielikuvituksessamme. Todellisuudessa kemikaalit päätyvät tekemään pahuuksia suoraan elimistöömme.

Olen Salkinoja-Salosen kanssa samoilla linjoilla siitä, etteivät ekopesuaineet ole aina sitä mitä kuluttajien annetaan ymmärtää. Ekopesuaineet voivat sisältää herkitäviä ja allergisoivia kemikaaleja siinä missä ilman eko-etuliitettäkin olevat pesuaineet. Myös jotkin ympärisömerkillä varustetut pesuaineet sisältävät turhia kemikaaleja, joskin ”vähemmän ympäristölle haitallisia”. Hieno termi, eikös totta?

Vähemmän ympäristölle haitallinen. Kuin synninpäästö kemikaalien käytöstä!

Ekopesuaineiden desinfiontiteho

Kemikaalipitoisien pesuaineiden desinfiointitehoa tuskin mikään ympäristöystävällinen vaihtoehto pystyy lyömään, mutta kuinka välttämätöntä kodin desinfioiminen oikeasti on? Desinfioivat aineet eivät ole suunniteltu joka päiväiseen kotikäyttöön, vaan tiloihin joilta vaaditaan korkea hygieniataso.

Desinfioidessa kodin pinnoilta kuolee myös ne hyvät pöpöt, jotka edistävät vastustuskykyä ja pitävät meitä terveempinä. Eihän käsien desinfioimistakaan enää suositella, vaan paras apu käsillekkin on lämmin vesi ja saippua. Jos toivoo perheenjäsenten välttyvän tartunnalta, huolellisen käsihygieenian lisäksi ovenkahvojen, vessan ja hanojen putsaus, sekä tekstiilien ahkera pesu ovat tärkein suojautumiskeino tartuntavaaraa vastaan.

Etikan kerrotaan olevan lievästi antibakteerinen, mutta koska minulla ei ole hyppysissä tarkkaa tutkimustietoa, suosittelen desinfioimiseen tarvittaessa desinfiointiainetta.

Mitä tartuntatautien aikaiseen tai sen jälkeiseen desinfiointiin tulee tässä huushollissa, pidän taudin jälkeistä kodin desinfiointia turhana JOS kaikki perheestä ovat sairastaneet. Pöpöt kuolevat kodin pinnoilta kahden viikon aikana ja mielestäni normaali siivous ja pintojen pesu riittää. Vaikken kuuraa kotia kloriitilla tai muulla desinfiointiaineella, emme ole sairastaneet ”toisia kierroksia” tai olleet yhtään enempää sairaana kuin muutkaan lapsiperheet. Uskaltaisin jopa väittää meidän sairastavan tartuntatauteja normaalia lapsiperhettä vähemmän. Tähän tosin vaikuttanee muukin asumisympäristömme, ravinto ja uni.

Viime kierroksella kaikki muut perheestämme sairastivat paitsi mies, eikä meillä ole käytettävissä kuin yksi vessa. Hyvä käsihygienia, omat käsipyyhkeet, pyyhkeiden ja muiden tekstiilien ahkera pesu, sekä vessan, hanojen ja ovenkahvojen normaali pesu ilman desinfiointiainetta olivat tälläkin kertaa käytössä. Siihen saakka kunnes desinfioiva mutta myrkytön ekopesuaine keksitään, tai kunnes minun on jostain syystä aivan pakko hyväksyä desinfinoitiainepullo kattoni alle, jatkan desinfioimattoman kodin ja asumisen tiellä täysin hyvällä omatunnolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *