Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Suhtaudu varauksella pesuaineita valitessasi ja pidä tuntosarvet herkillä myös ekopesuaineiden kanssa. Älä lankea jokaiseen eko-sanalla varustettuun purkkiin, vaan ota oikeasti selvää mitä kodin pesuaineet pitävät sisällään ja onko niiden käyttäminen todella pakolllista. Useinmiten puhdistamiseen riittää pääsääntöisesti vesi, tai vesi ja mieto pesuaineliuos.

Tässä muutama hyväksi havaittu ekosiivousvinkki, joilla vähennät ympäristön ja itsesi kuormittamista:
 • Lajittele ja kierrätä kodin jätteet ja turhat tavarat säännöllisesti ja huolella. Vaivannäkö kannattaa, etenkin siivouspäivänä, jolloin siivottavaa on lajittelun ansiosta vähemmän.
 • Hanki pitkäikäisiä siivousvälineitä kuten mikrokuituliinat, ja vältä kertakäyttöisten siivousvälineiden käyttöä. Pitkäikäiset siivousvälineet säästävät käytettävän pesuaineen määrää, sillä hankausteho on parempi kuin kertakäyttöisten siivousvälineiden.
 • Pidä siivousvälit mahdollisimman lyhyinä ja siivoa säännöllisesti. Näin siivottavaa ei ehdi kerralla kertyä määräänsä enempää ja urakka on helpompi. Mitä vähemmän lika on ehtinyt pinttyä, sen helpompi se on irroittaa.
 • Käytä vanhaa kunnon rappurallia ja/tai ovimattoa sisään tullessa. Suurin osa ulkoa kantautuvasta liasta jää jo oviaukkoon tai sen ulkopuolelle.
 • Ennakoi ja pienennä pattereita ennen tuuletusta, niin säästät sähkössä.
 • Ota rohkeasti selvää mitä kemikaaleja käytät kodin pudistuksessa ja tutki ympäristöystävällisempien pesuaineiden monipuolista kirjoa. Ehkäpä innostuisit myös kokeilemaan siivouksessa täysin turvallista ja myrkytöntä soodaa?
 • Annostele kohtuudella. Käytettävän pesuaineen oikeanlainen annostelu on jo ekoteko, sillä usein pesuainetta annostellaan yli tarvittavan määrän.
 • Käytä vain sen verran vettä kuin tarvitset, äläkä valuta hanaa turhaan. Usein pienempikin määrä vettä riittää aivan hyvin.
 • Puhdista tahrat tuoreina, jotta vältät voimakkaiden kemikaalien käytön. Esimerkiksi suola ja piimä toimivat joidenkin tahrojen hellävaraisina poistajina.
 • Kokeile siivoamisessa ekologisia ja myrkyttömiä puhdistusaineita, joita löytyy omasta kaapista. Kemikaalittomat puhdistusaineet säästävät paitsi luontoa, myös kukkaroa.
 • Kaikki kodin pöpöt eivät ole pahiksia. Desinfioivat pesuaineet ovat kotiloloissa täysin turhia, sillä kloriitin kaltaiset desinfiointiaineet tappavat kodista vastustuskykyä ylläpitävät hyvispöpötkin. Voit siis hyvällä omatunnolla alkaa suhtautumaan pöpöihin hiukan myötämielisemmin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *