Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Huuhteluainetta pidetään hyviksenä, sillä se poistuu ongelmitta pyykinpesukoneesta, eikä aiheuta pyykinpesukoneelle rikkoutumisvaaraa kuten pyykinpesuaineen zeoliitti. Huuhteluaineen ajatellaan myös pehmentävän pyykki ihanan pehmoiseksi, poistavan sähköisyyttä sekä tuovan pyykkiin tuoksua ja raikkautta.

Huuhteluaine sisältää joukon synteettisiä kemikaaleja kuten tensidejä, liuotinta, hajusteita ja väriaineita. Pyykinpesuaineissa esiintyvistä kemikaaleista voit lukea lisää täältä. Pyykki voi joutua aikamoiselle kemikaalikuormitukselle jo pelkän pyykinpesuaineen vuoksi, joten onko uusi kemikaalicocktail todella tarpeellinen pyykille?

Huuhteluaine – tarpeellista vai ei?

Huuhteluaineen teho perustuu siihen, että huuhteluaine jää tekstiilin pintaan. Kun huuhteluaine itsessään sisältää joukon kemikaaleja, jää iso osa kemikaaleja luonnollisesti tekstiilien pintaan ja etenkin kun kyseessä on vaatteet, päätyy kosketukseen ihon kanssa. Huuuhteluaineen myrkyt kerääntyvät elimistöön ihon ja hengitysteiden kautta ja pitkällä aikavälillä voivat edesauttaa, tai jopa aiheuttaa vakavia terveyshaittoja.

Huuhteluaineen erilaiset kemikaalit aiheuttavat allergikoille, astmaatikoille, herkkäihoisille ja hajusteyliherkille suuren joukon ikäviä oireita. Oireet kuten hengitysvaikeudet, ihottuma, kutina, ihon ärtyminen, päänsärky, pahoinvointi, valoherkkyys ja neurologiset vaivat voivat tulla myös silloin, kun joku ympärillä olevista ihmisistä pitää huuhteluaineella pestyjä vaatteita tai muita tekstiilejä yllään. Vaikka oma nenäsi pitäisi huuhteluaineen tuoksua hyvänä, se ei sitä kaikista ole. Hajusteista oireita saavat ihmiset joutuvatkin joskus jopa poistumaan tiloista joissa on voimakkaasti hajustettuja, kuten huuhteluaineita käyttäviä ihmisiä.

Joukko materiaaleja ei siedä lainkaan huuhteluaineita. Esimerkiksi lycraa ja elastaania sisältävät tekstiilit kuten alusvaatteet, uimapuvut ja stretch-housut kärsivät huuhteluaineen käytöstä, sillä huuhteluaine haurastuttaa materiaalit. Hengittäville materiaaleille kuten gore-tex, huuhteluainetta ei tulisi koskaan käyttää, sillä huuhteluaine tukkii tekstiilien hengittävyyden. Huuhteluaineen on todettu auringonvalossa kellastuttavan ja jopa tahraavan vaatteen.

Huuhteluainetta ei tulisi käyttää pyyhkeiden pesussa lainkaan, sillä vaikka huuhteluaine pehmentää pyyhkeitä, se huonontaa pyyhkeiden imukykyä. Myös kestovaippojen pesussa huuhteluainetta ei tule käyttää, sillä huuhteluainen vie kestovaippojen imukyvyn.

Huuhteluaine kertyy tekstiileihin, joten sitä ei suositella käytettäväksi jokaisen pesun yhteydessä.

Huuhteluaine kertyy tekstiilien ohella myös vesistöihin. Kun pudistettu vesi palautetaan luontoon, voi vedessä esiintyä edelleen huuhteluainejäämiä. Huuhteluaineen kemikaalit rehevöittävät vesistöjä ja ovat näin vaaraksi kasveille, eliöille ja ihmisille. Ihmisen aiheuttamat ympäristöhaitat päätyvät vesistöjen kautta takaisin ihmiseen.

Huuhteluainepulloista syntyy ympäristöä kuormittavaa pakkausjätettä. Huuhteluainepakkaukset tuovat ympäristöpäästöjä paitsi pakkauksiensa osalta, myös logistiikan vuoksi.

Huuhteluaine on melko arvokasta. Etenkin lapsiperheissä joissa pyykkiä pestään paljon, huuhteluaine tuo vuositasolla ison loven lompakkoon.

Huuhteluaineen käyttö on enemmän turhamaisuudesta kumpuava tapa kuin puhtaiden ja raikkaiden pyykkien edellytys.

Huuhteluaineen tuomat hyödyt mahtuvat yhden käden sormiin, haitat eivät.

Jos kaipaat pyykkeihin raikkautta, lorauta huuhteluainelokeroon hiukan etikkaa. Etikka raikastaa pyykkejä, lisää esimerkiksi pyyhkeiden imutehoa ja poistaa tehokkaasti hajuja.

Mikäli omistat kuivausrummun, saat pyykkiin pehmeyttä rummuttamalla pyykin. Silittäminen ja mankelointi ovat myös oivat keinot huuhteluaineen sijaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *