Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Laittaessani uudet pesupähkinät pesusukkaan ja ripustaessani pyykkejä kuivumaan, muistelin mistä pyykkäämiseni pesupähkinöillä alkoi. Kuuluin joskus siihen enemmistöön, joka piti tuoksuvasta pyykistä. Kunnes muutin eron jälkeen pienempään asuntoon, aloin kärsiä päänsäryistä ja yksi lapsistani sai vartaloonsa rajun ihottuman, jolle ei löytynyt mitään järkeenkäypää syytä.

Taas kerran rauhoitettuani kutinaa itkevän lapsen takaisin unille, tartuin hetken mielijohteesta pyykinpesuainepakkaukseen ja aloin tutkia tuoteselostetta. Voisiko syy ihoärsytykseen löytyäkkin pyykinpesuaineesta?

Ehdin kokeilla paria markettipesuainetta, kunnes päädyin kokeilemaan hajusteettomia, kemikaalittomia ja täysin luonnonmukaisia pesupähkinöitä. Itseasiassa minun pitikin kirjoittaa ensin pesupähkinöistä, mutta jotta eron tavalliseen pyykinpesuaineeseen havainnollistaa paremmin, ei pyykinpesuaineiden kemikaaleja ja haitallista huuhteluainetta voinut ohittaa.

Vaihto hajustetusta pyykinpesuaineesta vei omat tiheästi ilmaantuvat päänsärkykohtaukset pois ja lopullinen vaihto allergiaystävällisestä hajusteettomasta pyykinpesuaineesta kadotti lapsen ihottumat. Myös miehen psoriasis ja vanhimman lapsen atooppinen ihottuma ovat kestäneet pyykinpesuaineen vaihdon jälkeen huomattavan paljon parempina. Toki ruokavalion hiomisella on varmasti osuutensa, mutta oireilla ja pyykinpesuaineilla oli selvästi havaittava syy-yhteys.

Luonnonmukainen pyykinpesuaine

Pesupähkinät ovat luonnonmukainen pesuaine, sillä ne ovat täyttä luonnontuotetta. Pesupähkinät ovat saippuamarjojen hedelmiä eivätkä itseasiassa lainkaan pähkinöitä, vaan luumumarjoja. Pesupähkinät ovat syömäkelvottomia, mutta niitä on käytetty pesuaineena ja luonnonmukaisessa lääkityksessä jo vuosituhansia.

Pesupähkinöiden pesuteho perustuu hedelmien kuorissa olevaan sapoiiniin. Sapoiini liukenee jo 30-asteisessa vedessä, joten tämä luonnollinen pesuaine ei tarvitse paljoakaan toimiakseen niin pyykin kuin koko kodin puhdistajana.

Pesupähkinää on mahdotonta kasvattaa itse, sillä saippuamarjat viihtyvät vain trooppisilla alueilla. Siitä ovatko pesupähkinät ekologinen pyykinpesuaine vai ei, voi olla montaa mieltä. Pesupähkinät kuljetetaan kaukaa, mutta toisaalta ne ovat 100% luonnontuote ja näin ollen mielestäni hyvin paljon parempi vaihtoehto kuin kemikaalikylästetyt ja synteettisesti valmistetut pyykinpesuaineet.

Pesupähkinöiden käyttö

Olen käyttänyt pesupähkinöitä pyykinpesuaineena jo parin vuoden ajan. Väite ettei pesupähkinät pese lapsiperheen pyykkiä puhtaaksi riittävän hyvin, tai harmaannuttaisi pyykin, kumoutuu kahden vuoden käyttökokemuksen perusteella täysin. Ulkona remuavien neljän pojan ja yhden tytön vaatteet, sekä pientilan vaihtelevissa töissä eläinten, polttopuiden, nikkaroinnin ja ruoan tuotannon parissa viihtyvien kahden aikuisen pyykit, ja kaikki kodin tekstiilit ovat tähän saakka peseytyneet puhtaaksi ilman minkäänlaista ongelmaa. Valkopyykille olen toisinaan käyttänyt mahdollisimman ekologista ja ympäristöystävällistä valkaisevaa pyykinpesuainetta.

Laitan pesupähkinöitä vaihtelevasti 4-8 kuoren puolikkaan verran pyykin joukkoon. Käytöstä poistuneet sukat hyödynnän pesupähkinäpalloina pyykin joukossa. Joskus lorautan huuhteluainelokeroon hiukan etikkaa, mikäli pesen pyykkiä josta tahdon poistaa hajuja. Muutoin pyykinpesuaineena toimii erinomaisesti pelkät pesupähkinät ja uuden elämän saaneet hiukan jo risat sukat.

Säilytän pesupähkinöitä purkeissa, joista toinen toimittaa käyttämättömien ja toinen käytettyjen pesupähkinöiden virkaa. Ostan pesupähkinät verkon kautta suuremmissa satseissa, sillä kotipaikkakunnaltani ei ole saatavilla pesupähkinöitä.

Pesupähkinät ovat 100% luonnontuote ilman mitään terveydelle haitallisia lisäaineita tai kemikaaleja. Olen tyytyväinen pesutulokseen sekä pyykin 100% hajuttomuuteen. Kärsin hajusteyliherkkyydestä ja saan hajustetuista pesuaineista päänsärkyä ja pahimmillaan oksentamiseen johtavaa pahoinvointia. Luonnonmukaisuuden lisäksi pidän tärkeänä asiana pesupähkinöiden muovitonta pakkausjätettä, sillä tähän saakka minulle toimitetut pesupähkinät ovat tulleet paperipussissa.

Kodin puhtaus ja pesupähkinät

Pesupähkinöiden käyttökerroista ollaan montaa mieltä. Itse käytän samaa pesupähkinäsukkaa useita kertoja, ennenkun vaihdan pesupähkinät uusiin. Käytetyt pesupähkinät otan pyykinpesusta vielä uusiokäyttöön, sillä pesupähkinöistä liukenee sapoiinia vielä uskomattoman pitkään.

Pesupähkinät sopivat pyykinpesun lisäksi kodin ykeispuhdistukseen. Myrkytön ja luonnonmukainen pesuaine puhdistaa hellävaraisesti ja luonnonmukaisesti niin keittiön kuin vessankin. Pesupähkinät voi liottaa uudelleen esimerkiksi suihkepullossa, josta ekologinen pesuaine pääsee näppärästi käyttöön missä tahansa huoneessa.

Pesupähkinöille soveltuvat pinnat olen testannut oman kokemukseni kautta, enkä vielä ole löytänyt kodin pintaa tai materiaalia jonka olisin pesupähkinäliuoksella saanut pilattua. Äkkinäisestä pussillinen pesupähkinöitä voi tuntua kallille, mutta monikäyttöisyytensä ansiosta pesupähkinät ovat tehneet kaikki muut kodin pesuaineet tarpeettomiksi. Näin ollen kulut ovat hyvin maltilliset.

Pesupähkinät ovat mielestäni loistava vaihtoehto niin pyykinpesuaineille, kuin kodin muillekkin pesuaineille. Kaikki eivät pesupähkinöille syty, mutta kokeilun arvoinen asia tämä luonnon oma puhdistaja varmasti on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *