Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Ihminen altistuu vuorokauden aikana valtavalle kemikaalikuormalle. Yksi suurimpia kemikaaleille altistavia tekijöitä ovat vaatteet ja muut tekstiilit, joihin olemme kosketuksissa päivittäin. Pyykinpesuaineet sisältävät ison joukon kemikaaleja, jotka vaikuttavat omaan, perheen ja ympärillä olevien ihmisten terveyteen, sekä aiheuttavat vesistöjen rehevöitymistä ja kalakannan pienentymistä. Tiedätkö mitä kemikaaleja käyttämäsi pyykinpesuaine sisältää?

Tensidit

Pyykinpesuaineiden tärkeimpiä ainesosia ovat erilaiset tensidit, jotka poistavat lian tekstiileistä. Tensidit vähentävät veden pintajännitystä, jolloin vesi pääsee kosteuttamaan pyykkiä paremmin, jolloin lika irtoaa pyykistä helpommin. Tensidit ovat synteettisesti valmistettuja kemiallisia ainesosia, mutta myös luonnon raaka-aineista tehdyissä pesuaineissa on usein tensidejä. Tensidit ovat biohajoavia, mutta ne voivat olla vaarallisia vedessä eläville eliöille.

Kodinkonejätti Bosch varoittaa sivuillaan ympäristölle vaarallisesta LAS tensidistä, joka on ollut kauan poissa ruotsalaisilta pesuainemarkkinoilta. Boschin mukaan sitä voi kuitenkin esiintyä halpatuontituotteissa sekä rinnakkaistuoduissa tuotteissa, joilla ei ole ympäristömerkkiä. Erityisen haitalliseksi tämän tensidin tekee se, ettei sitä tarvitse mainita pyykinpesuainepakkauksessa.

Jos haluat minimoida ympäristöhaitat tensidien osalta, suosi joutsenmerkillä varustettuja pyykinpesuaineita. Tällöin voit luottaa siihen, että tensidien hajoavuus ja ainesosien vaikutus ympäristöön on selvitetty.

Fosfaatti

Ennen vuotta 2013 tavalliset pyykinpesuaineet sisälsivät fosfaattia, joka toimi pyykinpesuaineissa veden pehmentäjänä. Fosfaatti aiheuttaa vesistöjen rehevöitymistä ja heikentää näin osaltaa pintaveden laatua. Rehevöityminen lisää leväesiintymiä, aiheuttaa muutoksia eliöissä ja kaloissa, sekä johtaa vesistöjen pohjat happikatoon.

Jäteveden puhdistuksen tehokkuuden vaihdellessa EU:n alueilla, EU rajoitti fosfaatin käytön pyykinpesuaineissa kesäkuussa 2013, kun fosfaatin ja vesistöjen rehevöitymisen yhteys huomattiin. Tämän vuoden alusta alkaen fosfaatin käyttörajoitus koskee myös konetiskiaineita.

Ennen fosfaattirajoitusta pyykinpesuaineista tulevat fosfaattipäästöt olivat Suomessa n. 15-20 tonnia vuodessa.

Zeoliitti

Zeoliitti korvaa pyykinpesuaineessa fosfaatin, eli toimii pesuveden pehmentäjänä, jotta pesuaine toimisi halutulla tavalla. Zeoliitti on savenkaltainen synteettisesti valmistettu aine, jota esiintyy myös luonnossa ja joka ei ole biohajoava.

Mikäli vaatteeseen on jäänut likaa joka ei ole huuhtoitunut pois, voi syynä olla zeoliittijäämät vaatteessa. Jos pyykki pölisee tai on laikukas koneesta tullessaan, on zeoliitti syyllinen. Zeoliitti ei ole vesiliukoinen, joten se tarvitsee runsaasti vettä huuhtoutuakseen pois niin tekstiileistä kuin pesukoneestakin. Esimerkiksi astmaatikkojen kannattaa suosia pölisemättömiä zeoliitittomia pyykinpesuaineita.

Zeoliittia sisältävien pesuaineiden suurin haitta lienee pesukoneisiin ja letkuihin jäävät zeoliittijäämät, jotka aiheuttavat ikävimmässä tapauksessa pesukoneen rikkoutumisen. Zeoliitin aiheuttamat konerikot ovat huoltokorjaamoille yleisiä, jopa päivittäisiä. Zeoliitin rikkomat koneet ovatkin ympärisön kannalta täysin turha ympäristöä kuormittava tekijä. Pyykinpesukoneesta kannattaa pitää huolta ja putsata se säännöllisesti, jotta sama pyykkäri pystyisi pysymään palveluksessa useita vuosia.

Sitraatti ja polykarboksylaatti

Kolmansina vedenpehmentiminä pyykinpesuaineissa käytetään sitraattia ja polykarboksylaattia. Jotta muut pyykinpesuaineen ainesosat pystyvät tekemään tehtävänsä, tarvitaan vedenpehmentimiä. Voit tarkistaa pyykinpesuainepakkauksesta millaista vedenpehmennintä pyykinpesuaineessa käytetään.

Hajustekemikaalit, kuten ftalaatit

Ftalaatit ovat tutumpia pahiksia kosmetiikasta, mutta ftalaatti piiloutuu myös pyykinpesuaineisiin pyykin tuoksuna. Tai pahoinvointia aiheuttavana hajuna, kuten tämän hajusteherkän kohdalla. Tuoksut ovatkin yksi suurimmista huijauksista, sillä valmistajat pyrkivät luomaan tuoksuilla mielikuvia raikkaasta ja puhtaasta pyykistä, siinä hyvin onnistuen. Pyykin tuoksu ei kuitenkaan tarkoita puhdasta pyykkiä. Lisäksi harva pysähtyy ajattelemaan että tuoksu on luotu kemiallisesti luonnollisuuden ollessa tuoksusta kaukana, tai mitä (omasta mielestä) kivan tuoksuinen pyykki voi aiheuttaa itselle, omalle perheelle, muille ympärillä oleville ihmisille ja ympäristölle.

Valmistajat tekevät hajusteista tarkoituksella pitkäikäisiä, eivätkä hajusteet hajoa helposti. Pyykinpesuaineiden hajusteet tarttuvat tekstiileihin tiukasti ja niitä voi olla vaikea saada pois. Yksi hajustettu tekstiili voi tartuttaa hajusteen myös muihin pyykinpesukoneessa oleviin tekstiileihin. Tekstiilien lisäksi pyykinpesuaineiden hajusteet tarttuvat ihmisiin.

Hajustekemikaalit pääsevät ihmisen elimistöön ihon ja hengitysteiden kautta. Hajusteet haihtuvat herkästi ilmaan ja viipyvät ilmassa pitkään. Hajusteet tarttuvat ilmasta kaikkialle; iholle, hiuksiin, vaatteisiin, huonekaluihin, ruokaan jne. Hajusteet voivat aiheuttaa valoherkkyyttä, ihon allergiaa ja ärsytystä, neurologisia haittoja, hengitysvaikeuksia ja hormonitoiminnan häiriöitä.

Voimakkaasti hajusteisiin reagoivat ihmiset kuten minä itse, saavat hajusteista päänsärkyä ja jopa voimakasta, oksentamiseen johtavaa pahoinvointia.

Etenkin herkkäihoisten, ihottumasta ja psoriaksesta kärsivien tulisi välttää hajustettuja pyykinpesuaineita, sillä iholla oleva kemikaalikuorrutettu tekstiili voi olla syypää voimakkaisiin ihon reaktioihin. Haitallisimpia hajusteet ovat pienille lapsille, joiden iho on herkempi ja alttiimpi imemään hajusteiden kemikaalit elimistöön ihon tai ilman kautta. Ftalaateilla ja hajusteilla on hurja lista myös muita haittavaikutuksia, joihin voit tutustua tarkemmin esimerkiksi hajusteyliherkkyyden sivuiltaNämä tuoksua tuovat kemialliset aineet päätyvät kaikkialle, niin ihmisiin kuin luontoonkin. Kuten hajusteyliherkkyyden sivuillakin Galileita osuvasti lainataan:

”Et voi petkuttaa luontoa, vaikka voit petkuttaa kanssaihmisiäsi.”
-Galilei

Valkaisuaineet

Pyykinpesuaineiden yleisin valkaisuaine on natriumperkarbonaatti, jonka toiminta perustuu hapen vapautumiseen. Valkaisuaineen tehtävä pyykinpesuaineessa on poistaa pyykistä värilliset tahrat ja kirkastuttaa kellastuneita tekstiilejä.

Optiset kirkasteet

Optiset kirkasteet, kuten DASC-4 ja disodium distyrylpibhenyl disulfonate ovat kuitujen pinnoille tarttuvia aineita, jotka saavat pyykin näyttämään valkoisemmalta. Optiset kirkasteet sisältävät molekyylejä, joiden elektornit pystyvät muuntamaan auringon näkymättömän ultraviolettisäteilyn näkyväksi valkoiseksi valoksi. Tämä peittää valkoisen vaatteen kellertymät.

Sana optinen kertoo itsessään jo kaiken; optiset kirkasteet huijaavat silmää, sillä ne saavat myös kirjopyykin näyttämään kirkkaamalle kuin se todellisuudessa on.

Säilöntäaineet ja väriensuoja-aineet

Säilöntäaineiden tarkoitus pyykinpesuaineissa on estää homeen ja bakteerien kasvu, yleensä nestemäisissä vesipohjaisissa pesuaineessa. Erilaisilla säilöntäaineilla on erilaiset myrkkypitoisuudet ja ne hajoavat eri tavoin. Jos haluat varmistua mahdollisimman myrkyttömästä vesipohjaisesta pyykinpesuaineesta, valitse ympäristömerkillä varustettu pyykinpesuaine, jonka säilöntäaine on helposti hajoava.

Väriensuoja-aineet estävät tekstiilien värjääntymistä. Väriensuoja-aineet hajoavat hitaasti.

Kemialliset vaahdottimet ja vaahdonsäätelijät

Pyykinpesuaineissa käytetään ympäristöä kuormittavia kemiallisia vaahdottimia, joka saa pyykinpesuaineen vaahtoamaan. Pyykinpesuaine ei kuitenkaan saa vaahdota liikaa, joten pyykinpesuaineisiin lisätään vaahdonsäätelijöitä hillitsemään pyykinpesuaineen vaahtoamista. Pyykinpesuaineissa esiintyviä vaahdonsäätelijöitä ovat mm. parafiini, silikoniöljy ja pitkäketjuinen saippua.

Täyteaineet

Etenkin jauhemuodossa olevissa pyykinpesuaineissa esiintyviä täyteaineita käytetään vähentämään pyykinpesujauheiden paakkuuntumista. Tavallisin täyteaine on natriumsulfaatti.

Pyykinpesuaineet ovat melkoinen sekoitus erilaisia kemikaaleja, jotka ovat haitaksi niin luonnolle, eläimille kun ihmiselle itselleen. Suosimalla ympäristöystävällisempiä pyykinpesuaineita, vähennät ympäristölle ja terveydelle aiheutuvaa kuormitusta. Kemiallisesti valmistetut ainestosat eivät hajoa, tai hajoavat hyvin hitaasti. Kun kemikaalit päätyvät vesistöihin, ne päätyvät myös takaisin meihin.

Jos pyykinpesuaineiden kemikaalihaittoja on osoitettu kerta toisensa jälkeen todellisilla esimerkeillä todeksi, miten olisi pyykinpesu ilman kemikaaleja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *