Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Viisi viikkoa laskettuun aikaan, odotus alkaa olla loppusuoralla. 🙂 Äitiysloma häämöttää muutaman päivän päässä ja kokoni on jo aika muhkea.

Minä tänään, viikkoja 35+2.

Tämä pieni ihme pyritään kasvattamaan mahdollisimman paljon ympäristöä kunnioittaen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vauvahankinnat pyritään löytämään Second hand -meiningillä, eli käytettynä kierrätystä suosien.

Maailma (ja ihan lähikaupungitkin) ovat pullollaan muille tarpeettomia vauvatarvikkeita, joten vauvahankintojen tekeminen kierrätysmeiningillä ei ole ollut temppu eikä mikään. Lähes kaikki on nyt kasassa, eikä meidän ole tarvinnut hankkia uutena juuri mitään.

Käytetyt vauvatarvikkeet vs. uudet

Kirjoittaessani edellistä postausta siitä mitä vauvalle tulisi hankkia, törmäsin erääseen laskuriin. Testasin huvikseni vau.fi -sivuston laskurin vauvahankinnoille ja olin ihmeissäni sekä vaihtoehtojen hintahaarukka-arvioista, että lopputuloksesta. Täytin laskurin omien ja perheeni tarpeiden pohjalta, eli laskurin lopputulema pohjautuu tekemiini valintoihin. Kokeile laskuria tästä.

Jaan teille laskurin antaman hintahaarukan kuvakaappausten muodossa omista valinnoistani, sekä kerron millaisia vauvahankintoja olemme tehneet itse käytettyinä ja mitä hankinnoista maksoimme. Harmillisesti en ole tajunnut ottaa ylös ihan jokaisen hankinnan hintaa, joten laitan niiden osalta arviosummat yläkanttiin.

Vauvanvaatteet 255 – 530€ vs. 40€

Kaikki vauvanvaatteet on joko hankittu käytettyinä tai saatu käytettyinä. Emme ottaneet äitiysavustusta äitiyspakkauksena vaan rahana, joten uusia vaatteita ei tullut pakkauksen myötä. Silti sain pestä ja viikata lipastoon toinen toistan suloisempia, vielä ihan pehmoisia ja täysin käyttökelpoisia vauvanvaatteita.

Vauvat kasvavat nopeasti ja vaatteet jäävät pieniksi tosi nopeasti ensimmäisen vuoden aikana. Uusien vaatteiden ostaminen ei ole kovin järkevää paitsi taloudellisesti, myös ympäristön kannalta. Vaatteet eivät ehdi kulua paljoakaan, joten samat vauvanvaatteet ehtivät ilahduttaa montaa perhettä. Myös uusien vaatteiden kemikaalit kannattaa ottaa huomioon, sillä vauvojen iho on herkkä ja hyvin hauras ylimääräiselle kemikaalikuormalle.

Harmikseni en ole tullut laskeneeksi tarkkaa summaa jonka olemme vauvanvaatteisiin käyttäneet, mutta summa ei ole kovinkaan suuri, sillä olemme saaneet vaatteita vauvalle ilmaiseksi melko paljon ja ostamiemme vaatteiden kappalehinnat ovat liikkuneet 0,05 euron – 2 euron välillä. Kallein vaatehankinta taitaa olla haalari, joka maksoi kirpparilla 4 euroa. En usko meidän käyttäneen vauvanvaatteisiin rahaa muutamaa kymppiä enempää, sanotaan siis varmasti reilusti yläkanttinen summa, 40 euroa.

Kaksi ensimmäistä haalaria saatuja, viimeisin ostettu itse kirpparilta 4 euron hintaan.

Nukkuminen ja uni 240 – 800€ vs. 50€

Suurehkon lapsikatraan äitinä, kokemuksesta ja perheen ainoana tulevana imettäjänä arvostan yöunia. Tai niitä pätkiä, joita saa nukuttua. Yöllisten imetysten ja oman nukahtamisena kannalta olisi sitä parempi, mitä lähempänä vauva nukkuisi. Perhepedin kannalla en varsinaisesti ole, vaikkakin mikäli kaikki saavat nukuttua sillä systeemillä paremmin, ei se ole täysin poissujettu vaihtoehtokaan. Halusimme kuitenkin vauvalle oman sängyn.

Normikokoisen pinnasängyn asettaminen sänkymme viereen ei onnistu mitenkään päin, sillä makuuhuoneemme toimii myös mieheni työhuoneena. Huoneen koko ja muoto sanelevat paljolti sen missä mikäkin huonekalu voi olla. Niinpä käsistään kätevä mieheni keksi asiaan ratkaisun; hän rakentaisi ensisängyn itse.

Tästä päästään hankintoihin joita olemme tehneet vauvaa varten uusina, nimittäin rakennusmateriaalit sänkyä varten. Sänkytarvikkeisiin kului rahaa noin 30 euroa, osa puutavarasta löytyi omasta takaa. Sänky on vielä hiukan vaiheessa, sillä siitä puuttuu vielä jalat.

Sopivan patjan askarteli sänkyyn tuleva mummi materiaaleista, jotka löytyivät omasta takaa. Peitto ja pieni tyyny ovat kirppariostoja 4 euron yhteishintaan, joskin peitto vaikutti aika uudenkarhealta. Myös muut petivaatteet, kuten lakanat, makuupussit ja unipussit ovat nekin hankittu käytettyinä max. 2 euron kappalehintaan.

Unipussit ovat näppäriä, sillä vauva ei saa potkittua pussia pois niinkuin peittoa ja kestää näin lämpimässä, sekä kokee olevansa turvassa eri tavalla kuin ilman peittoa.

Osa vauvan lakanoista on itse ommeltuja muista lakanakankaista. Kaikkiin nukkumiseen liittyviin asioihin on kulunut rahaa maksimissaan noin 50 euroa.

Sänkyyn rakennetaan vielä jalat ja sänky siirtyy meidän sängyn viereen niin, että laidaton puoli on samalla korkeudella sänkymme kanssa. Näin saan vauvan viereen, mutta vauva on silti omassa sängyssään. Sänkyyn tulee myös erillinen kiinnitettävä lisälaita, jolloin sängyn saa siirrettyä tarvittaessa pois meidän sängyn vierestä.

Yleiset vauvanhoitotarvikkeet 270 – 726 € vs. 60 €

Tähän joudun heittämään hinta-arvion hatusta, sillä kestovaippojen hankintahintoja en muistanut ottaa missään kohtaa ylös. Kävi kuitenkin niin onnekkaasti, että sain poikani entiseltä opettajalta kestovaippoja kaksi täyttä kassillista jopa sinne kestovaippojen käyttöiän loppupäähän saakka, eli pienimpien kestovaippojen ja villahousujen lisäksi pienelle löytyy vaipat jo nyt koko vaippaiän ajaksi. Ei vaippakuluja, ei valtavaa jätemäärää! Myös tuleva mummi on bongannut kirppiksiltä kestovaippoja hyvin edukkaasti.

Yksi vauva voi kuluttaa jopa 5000-6000 kertakäyttövaippaa, jotka päätyvät kaatopaikalle. Niiden valmistukseen on käytetty luonnonvaroja ja ne päätyvät uudelleen luonnon riesaksi. Kestovaipat ovat paitsi taloudellisia, myös vauva- ja ympäristöystävällisiä.

Kestovaipat lieneekin hankittujen hoitotarvikkeiden kallein osa, joskin en usko niihin palaneen rahaa muutamaa kymppiä enempää. Kestovaipparyhmien ja kalliimpien kestovaippojen sijaan hankin kestovaippoja pitkin raskautta kirppareilta 0,50 – 2 euron kappalehintaan. Suurin summa jonka kestovaippohin tai villahousuihin käytin, oli 2 euroa kpl ja joukossa oli täysin käyttämättömiä kestovaippoja. Villahousujen käsittelyaine lanoliini on vielä hankkimatta, joten siitä tulee pieni lisäkustannus vaippojen kohdalle.

Villahousut imevät yöllä kestovaipan päästämää kosteutta tehokkaasti pois ja vauva saa nukkua yönsä sen suhteen rauhassa.
Tuleva mummi toi kirpparilta kertakäyttövaippoja pienet määrät hätävaraksi ensimmäisille vuorokausille. Nämä maksoivat yhteensä 2 euroa. Nämä ovat toivottavasti taloutemme ainoat kertakäyttövaipat, joista suurimman osan (tai jopa kaikki) toivon voivani luovuttaa maksutta jollekulle eteenpäin.

Harsot hankin ilman kuluja. Laitoin Facebookin paikalliseen Lastentarvikeryhmään ilmoituksen ja sain hakea pehmoisia harsoja kahdesta paikasta vain noutovaivalla.

Niistäjä löytyi kirpparilta paketissa olevana 0,50 euron hinnalla, samoin potta, vaikkei sille vielä hetkeen olekkaan käyttöä. Näihin meni siis yhteensä euro.

Hoitopöytää meidän ei alunperin ollut tarkoitus hankkia lainkaan, sillä miellän hoitopöydän käyttöiän melko lyhyeksi ja olen ennenkin vaihtanut vaipat ilman hoitopöytää. Kuusamon matkalla bongasimme paikalliselta kirpparilta hoitotason kankaisilla koreilla ja ulos vedettävällä ammeella 10 euron hintaan, joten toimme hoitopöydän kotiintuomisina Kuusamosta.

Hoitotasossa on ulos vedettävä amme ja syvät kankaiset korit, jonne mahtui koko vaippaiän kaikki tämänhetkiset kestovaipat, villahousut sekä imut.

Nyt jälkikäteen ajateltuna se vaikuttaa ihan näppärälle, sillä sain laitettua kestovaipat hoitopöydän koreihin ja hoitotason sijoitettua näppärästi pesuhuoneeseen, lämpimämpään paikkaan koko vanhassa talossamme. Selkävaivainen mieheni taas pitää korotettua ammetta hyvänä juttuna selän kannalta, sillä nyt hänen ei tarvitse kumartua lattiatasoon vauvaa kylvettäessä. Tavallinen, lattialla oleva suurempi amme meiltä löytyykin jo omasta takaa.

Hankintalistalla oli lipasto vauvan vaatteille ja petivaatteille, sillä kaappitila on kortilla. 5 laatikkoisen, tukevan puisen lipaston saimme ilmaiseksi mukaan tädiltämme Kuusamon reissulla.

Peppupyyhkeinä käytän kankaisia pyyhkeitä, enkä aio hankkia kertakäyttöisiä lainkaan. Kankaat löytyivät omasta takaa ja koska sain harsoja niin valtavan määrän, ompelin pieniä peppupyyhkeitä ylimääräisistä harsoista. Myös hoitotason päällä olevat vauvan pyyhkeet on kaikki hankittu käytettyinä, samoin söpö kylpytakki, joka tuli Mikkelin kierrätyskeskuksesta pussipäiviltä pussin täytteenä (2€ / vaatekassi).

Liikkuminen vauvan kanssa 635 – 2295 € vs. 48 €

Vaunuille minulla oli muutama vaatimus: Mielellään neutraalin väriset, jotta vaunuja voisi käyttää vielä mahdollisesti seuraavallakin lapsella. Selkänoja joka nousee pystyyn, eli yhdistelmävaunut. Jalkapeitto ja vyöt oltava. Tärkeinpänä riittävän tukevat ja leveät renkaat jotka kulkisivat helposti sohjossa ja epätasaisessa maastossa. Niin ja käytetyt tietysti.

Hiukan jo ikää kerryttäneet Emmaljungan vaunut löytyivät Jyväskylän SPR:n kirpparilta hintaan 20 euroa. Renkaat ovat jo hiukan kuluneet, mutta ajavat asiansa meillä täällä maalla varsin hyvin. Muutoin vaunut olivat oikein siistit, enkä ollut oikein uskoa silmiäni nähdessäni hintalapun, sillä vaunuissa oli mukana myöskin itikkaverkko, sadesuoja ja Brion vaunukoppa.

Kantoliina on ollut yksi niistä ainoista asioista joita en jostain syystä ole tullut laittaneeksi koskaan eteenpäin. Liekkö syynä syvä rakkaussuhde kantoliinailuun vai mikä, mutta olen hyvilläni kun rakas kantoliinani pääsee taas käyttöön.

Mies ei oikein innostunut kantoliina-ajatuksesta, vaikkakin kantamisesta kädet vapaana kylläkin, sillä esimerkiksi syksyllä liikumme paljon metsässä jossa eteneminen vaunujen kanssa on paikkapakoin mahdotonta. Kuusamo tarjosi meille monia hyviä löytöjä, mm. miehen pitkälle selälle säädöiltään käypäisen kantorepun hintaan 5 euroa.

Turvakaukalo autoon löytyi niin ikään käytettynä, telakan kanssa. Siitä maksoimme muiden ostosten yhteydessä vain nimellisen hinnan 8 euroa, uskomatonta mutta totta. Meillä tosiaan oli tuolloin oman kylän kirpparilta aika kasa muita ostoksia, mm. runkopatjasänky teinille, joten turvakaukalo taisi tulla osittain aikalailla kaupan päälle.

Monet sanovat ettei turvakaukaloa ole turvallista ostaa käytettynä, sillä kolaririskeistä ei voi tietää. Nykyään kolarissa olleet turvakaukalkot ja turvaistuimet viedään autosta pois jo heti kättelyssä kolaripaikalla, jotta vialliset turvaistuimet eivät pääsisi kiertoon ja aiheuttamaan vaaratilanteita. Toki turvakaukalon alkuperästä kannattaa kantaa huolta ja varmistua käytetyn kohdalla siitä, ettei kolarin mahdollisuutta ole.

Monet uskovat myös ettei turvakaukalot pysy turvallisina materiaaleiltaan kovinkaan pitkään. Olen perehtynyt aiheeseen ja lukenut asiasta melko paljon, enkä näe edes tässä asiassa syytä miksi olemassa olevaa pitäisi välttämättä korvata uudella. Tottakai haluan suojata pikkuisen mahdollisimman hyvin, mutta uskon vakaasti että hankkimamme turvakaukalo tekee sen ihan yhtä hyvin kuin täysin uutena ostettukin.

Vauvan ruokailu 55 – 250 € vs. 6,70 €

Vaikka aionkin imettää, muutama tuttipullo on hyvä olla jemmassa esimerkiksi sairastumisen varalta. Voi myös käydä niin, että joku yö on tarpeen itse nukkua, jolloin isä voi syöttää vauvan pullosta.

Tuttipulloja on pilvin pimein kirppareilla ja sieltähän löytyi meillekkin muutama varapullo. Kuvan muovisista pulloista on tosiaan maksettu yhteensä 0,70 euroa ja kaksi ekologisempaa, lasista valmistettua tuttipulloa löysin yhteensä 4 euron hintaan. Luonnonkumiset tuttipullon päät löytyivät avaamattomassa paketissa myöskin kirpparilta, 3 kpl yhteensä 2 euroa.

Kuvassa myös 2kpl rintakumeja ja rintakumien kuljetusrasia avaamattomassa pakkauksessa 0,10 euron hintaan, sekä vauvojen kynsienhoitosetti 0,80 euron hintaan.

Syöttötuolia emme ole vielä hankkineet, sillä sopivaa ei vielä ole tullut sopivalla hinnalla vastaan.

Vauvan viihtyminen 135 – 295 € vs. 5 €

Minulla on jemmassa jokunen vauvalelu jo ennestään, mutta en koe tässä kohtaa vauvalle olevan lelut vielä niin väliksi. Saati tarvitseeko niitä edes juurikaan hankkia. Kokemukseni mukaan parhaiten viihdyttävät lelut ovat siinä kohtaa keittiön laatikoista löytyvät värikkäät mittakipot ja muut kupit, kun kalliit vauvalelut. Sitäpaitsi tuleva mummi on ehtinyt hankkia jo muutaman vauvalelun jemmaan, kirpparilta onneksi!

Lapsiperheessä kirjoja löytyy jo ennestään. Lukeminen onkin yksi niistä asioista, joita aiomme pikkuisen kanssa puuhata heti syntymästä asti. 🙂

Sitteri löytyi oman kylän pieneltä kirpparilta hintaan 5 euroa. Kangas oli pikkuisen rikki yhdestä kohdasta ja anoppi nappasi sen korjattavaksi. Sitteri sai vielä uuden elämän riskustaan huolimatta. Tulin siitä tosi hyvälle mielelle, sillä moni olisi jättänyt sitterin ostamatta pienen vikansa vuoksi.

Imetysvaatteita ja apuvälineitä 120 – 280€ vs. 25,60€

+ imetysvaatteet, summa tuntematon. Jonkinlainen hintahaarukka löytyy lopusta. 😀

Nyt tulee osio, johon en osaa edes arvata kuluttamaani summaa, sillä imetysvaatteet ovat olleet heikko kohtani – käytettyinä toki. Imetysvaatteita on aika haastavaa löytää mieleisinä livekirppareilta, joten olen hankkinut imetyspaitoja, -toppeja ja -mekkoja nettikirppiksiltä, jossa vaatteen hintaan tulee lisäksi postikulut. Tiedän kyllä ihan kokemuksestakin, että myös tavallisissa vaatteissa voi imettää, mutta. 😀  Kuten sanottu, heikko kohtani.

Uutena olen hankkinut neljät imetysliivit, jotka olen ostanut alesta 5€ / 2kpl setti ja 7€ / 2kpl setti, yhteensä 12 euroa.

Pyrin välttämään uusien vaatteiden ostoa sekä käyntejä kyseisessä vaateketjussa, mutta imetysliivien kohdalla tein poikkeuksen, jotta saisin kerralla sopivat ja mukavat liivit imetysajaksi.

Liivinsuojina suosin kestoliivinsuojia kertakäyttöisten sijaan, jotka voi pestä ja käyttää uudelleen. Niitä olen löytänyt siistikuntoisina käytettyinä livekirppiksiltä ja netin kirppariryhmistä, jossa käsityöläiset myyvät omia ompeluksiaan. Liivinsuojiin on kulunut rahaa yhteensä 10 euroa.

Nämä ovat hiukan normaalia isompia liivinsuojia, halkaisijaltaan 12cm, joiden tykkään olevan käytössä parempia. Liivinsuojia kannattaa hankkia reilusti, sillä imettäjällä kuluu niitä useampi pari päivässä.

Siisti ja muoviosiltaan täysin kirkas rintapumppu löytyi kirpparilta 2 euron hintaan. Lisäksi hankittuna on 0,10 euroa maksanut paketissaan oleva rintakumisetti (aiemmassa kuvassa) ja kaksi vastaavaa, vielä paketeissaan olevaa settiä 1 euron yhteishinnalla. Maidonkerääjä maksoi 0,50 euroa, kaikki yhteensä vain 3,60 euroa.

Yleisvoiteena raskausarpien ehkäisemiseksi ja rinnanpäihin olen käyttänyt jo aiemmin luonnonkosmetiikkaa myyvältä House of Organicilta tilaamaani voidetta, joka sopii käytettäväksi myös imetysaikaan. Tästä ei siis ole muodostunut lisäkuluja. Lanoliini on kipeytyville nänneille paras voide ja sen hankintakulut menevät kestovaippojen kuluihin, sillä vauvalle hankkimani villahousut tarvitsevat vielä lanoliinikäsittelyn.

Vauvantarvikkeet uutena ostettuina 1710 – 5176 € vs. käytettyinä 235,20 € + imetysvaatteisiin käyttämäni summa, sekä tuleva lanoliini- ja syöttötuolihankinta.

Vaikkei käytettyihin imetysvaatteisiin käyttämäni summa olekkaan tarkasti tiedossani, on erotus sen verran kova, etten ole hankinnoillani mitenkään ehtinyt kiriä sitä kiinni. Edes silloin jos oletettaisi imetysvaatteisiin menneen 150 euroa postikuluineen päivineen. Yhteissummaan kärsii vielä lisätä satsin lanoliinia (n. 40 euroa), sekä syöttötuolin jonka varmasti saa käytettynä max. 30 euron hintaan.

Oletetuilla summilla vauvahankintoihin käyttämämme rahasumma olisi pyöreästi noin 450 euroa. Se on reilusti alle laskurin antaman minimisumman 1710 euroa, joka sekin on mielestäni aika maltillinen siihen nähden, jos kaikki laskuriin valitsemani asiat todella hankittaisi uutena. Pelkkiin vaunuihin saa uppoamaan 800-1000 euroa, auton turvakaukaloon ja sänkyyn satasia. Siihen päälle kaikki muut tarvikkeet ja vaatteet.

Olen oikein tyytyväinen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *