Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Maaliskuu on täällä! Se tarkoittaa sitä, että pieni ekovauva syntyy ensi kuussa! On siis aika miettiä vauvahankintoja ja alkaa laittamaan paikkoja ja asioita kuntoon vauvaa varten. 🙂

Ekovauva ja vauvatarvikkeiden hankinta

Koska pyrimme elämään mahdollisimman kestävästi, hankimme useimmat tarvitsemistamme asioista käytettyinä. Olemme oppineet sen, ettei kaikkea löydy välttämättä käytettynä juuri sillä hetkellä kun sitä tarvitsee, olemme siis oppineet ennakoimaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos vastaan tulee jokin asia jota tiedämme tarvitsevamme myöhemmin, ostamme jemmaan. Tästä hyvänä esimerkkinä tämän postauksen aihe vauvahankinnat, sillä esimerkiksi vaunut ovat nököttäneet eteisessä jo joulukuusta saakka.

Vauva-aika on lyhyt, samoin vauvatarvikkeiden käyttöikä. Vauva ei juurikaan liiku, joten vaatteet eivät pääse pahemmin kulumaan. Vaatteet myös jäävät pieniksi aika nopeasti. Maailma on jo pullollaan muiden hankkimaa ja tarpeettomaksi jäänyttä vauvakamaa, miksi siis ostaa kaikkea uutena, tai mitään, kun käytettynäkin löytyy jopa uutta vastaavia vauvan vaatteita ja tarvikkeita?

Mitä vauva tarvitsee?

Ensimmäisestä vauvavuodesta on tehty aikamoista välineurheilua. Pieni ihminen tuntuu tarvitsevan jos minkälaista vempainta ja uutena tietysti. Ensimmäiseen vauvavuoteen saa kulumaan rahaa helposti aika suuriakin summia jo ennen vauvan syntymää, jos tahtoo kaiken ja kalliilla. Mutta mitä vauva oikeasti tarvitsee?

Vauvahankinnat riippuvat paljolti perheen elämäntavoista ja omista mieltymyksistä. Toiset eivät voi kuvitella tulevansa toimeen ilman hoitopöytää ja koliikkikiikkua, toiset eivät kaipaa kumpaakaan. Toisen turhat vauva-ajan hankinnat ovat toisen välttämättömyys ja pelastus.

Lista vauvahankinnoista joita yleisimmin hankitaan ennen vauvan syntymää:

Tekstiilit

 • Vaatteita. Vauvaa varten on hyvä hankkia bodyja, puolipotkuhousuja, potkuhousuja, yöpukuja ja sukkia sekä ohkaisia tumppuja, jotta vauva ei raavi itseään. Toiset tykkäävät käyttää vauvoilla myös sukkahousuja. Vaatteet jäävät kuitenkin nopeasti pieneksi, joten kannattaa miettiä kannattaako vauvalle hankkia kovinkaan paljon kokojen 50-56cm vaatteita ja kannattaako vaatteita ylipäätään hankkia uutena.
 • Villavaatteet, ohut vanupuku, villasukat ja lapaset. Etenkin talvivauva tarvitsee lämmintä ylle, sillä vauvojen lämmönsäätely ei vielä ole kovin hyvä.
 • Ulkopuku, hattu, kypärämyssy, tumput ja töppöset. Nämä tulevat äitiyspakkauksen mukana, mutta äitiyspakkauksen toppahaalari voi olla melko iso vastasyntyneelle. Jos kyseessä taas on syys- tai kevätvauva, toppapukua ohkaisempi haalari voi olla parempi vaihtoehto. Ellet ota äitiysavustusta pakkauksena vaan rahana, löytyy samoja äitiyspakkauksen haalareita, tumppuja ja töppösiä kirppareilta hyvin.
 • Petivaatteet. Nämä tulevat äitiyspakkauksen mukana, mutta ellet hanki pakkausta, varaa vauvalle pieni peitto ja omia lakanoita. Tyynyä vauva ei ihan heti tarvitse. Peiton sijaan (tai kanssa) voi vauvalla käyttää myös näppärää unipussia, jonka sisällä vauva kestää lämpimänä. Peiton vauva saa potkittua päältään pois.
 • Makuupussi. Kätevä vaunuihin ja avattuna lattialle vauvan alustaksi. Ellet ota äitiyspakkausta, saa makuupussejakin lähes uutta vastaavassa kunnossa käytettyinä.
 • Harsoja. Harsot on käteviä syöttöhetkellä ja puklurätteinä, toiset käyttävät niitä myös unirätteinä turvaa tuomassa vielä kasvaessaankin. Ellei hyväkuntoisia harsoja tule vastaan kirpputoreilla, kokeile laittaa ilmoitus esimerkiksi oman paikkakunnan Facebook-ryhmään. Näin sain itse puolessa tunnissa tietooni kaksi paikkaa, josta saisin hyväkuntoisia harsoja noutopalkalla.
 • Pehmoinen pyyhe. Äitiyspakkauksessa tulee mukana pyyhe, mutta ellet ota pakkausta ja kotoa löytyy vain karkeita pyyhkeitä, kannattaa vauvalle hankkia oma pehmoinen pyyhe, sillä vauvan iho on tosi herkkä. Äitiyspakkauksen mukana tulleita hupullisia pyyhkeitä löytyy käytettynä vielä pehmoisinakin aika hyvin.

Mööbelit

 • Sänky. Ensi alkuun sänkynä käy äitiyspakkauksen laatikko, jossa patjakin tulee mukana. Pinnasänky voi alkuun tuntua isolle, sillä pieni vauva tuntee olonsa turvallisemmaksi pienemmässä tilassa. Pinnasänkyä hankkiessa kannattaa miettiä ennakkoon sopiiko omaan käyttöön paremmin malli jossa pohjan korkeus on säädettävissä tai toinen laidoista laskettavissa? Vai onko perhepeti sittenkin paremmin omalle perheelle sopiva vaihtoehto? Tällöin pinnasänky voi jäädä kokonaan käyttämättä.
 • Hoitopöytä tai hoitotaso. Hoitotaso vie vähemmän tilaa kun hoitopöytä ja sen voi sijoittaa esimerkiksi vaatelipaston päälle. Useissa hoitopöydissäkin on säilytystilaa. Vaippojen vaihtaminen ja pukeminen onnistuu hyvin myös esim. sängyn päällä. Hoitopöydän käyttöikä saattaa jäädä aika lyhyeksi, joten kannattaa miettiä onko hoitopöydän tai -tason hankinta ainakaan uutena järkevä ja välttämätön investointi. Ellet hanki hoitopöytää tai -tasoa, voi jonkinlainen pissa-alusta olla hyvä ratkaisu pissavahinkojen varalta ajatellen vaipanvaihtovälejä, ilmakylpyjä ja kylvystä tuloa.

Tarvikkeet

 • Tuttipulloja. Pari tuttipulloa on hyvä olla jemmassa vaikka aikoisikin imettää. Esimerkiksi rintatulehdus tai muu oma sairastuminen, lääkekuuri, oma uupuminen tai muu yllättävä asia voi tehdä tuttipullon hyvin tarpeelliseksi. Tuttipullojen avulla myös isä pääsee osalliseksi syöttöpuuhiin, vaikka tarjoaisittekin vauvalle vain rintamaitoa. Osa pitää tuttipulloja silti turhana, sillä tuttipullon sijaan vauvaa voi myös tarpeen vaatiessa hörpyttää varovasti tavallisesta mukista.
 • Vaippoja (joita saa myös ympäristöystävällisimpinä kestovaippoina). Kestovaippailu ei ole niin vaikeaa ja kuormittavaa kuin ensiajatuksella saattaisi tuntua. Jo osakestoilulla vähennät vaipoista tulevaa jätemäärää huomattavasti. Kestovaipat säästävät rahaa, luontoa ja vauvan ihoa. Kestovaippoja käyttäneet lapset oppivat myös useinmiten nopeammin kuivaksi, mikä vähentää vaippojen käyttöikää.
 • Amme. Ammeita on saatavilla jalallisina ja selkäystävällisempinä malleina tai sitten ilman jalkoja. Toisille amme on osoittautunut turhaksi kapineeksi, sillä osa tykkää pestä vauvan suihkun alla samalla kun käy itsekkin.
 • Itkuhälytin. Näppärä väline jos nukutat vauvaa vaunuissa ulkona tai olet itse vauvan unien aikaan muissa puuhissa. Tosin ei ne vauvan keuhkot rikki mene, jos vauva ehtii itkeä hetken ennenkun kuulet vauvan olevan hereillä. 🙂

Vauvan kuljettaminen ja mukavuus

 • Vaunut ja auton turvakaukalo. Monesti vaunuissa kannattaa satsata jo heti yhdistelmävaunuihin, jotka käyvät vauva-ajan jälkeen vielä taaperollakin. Se, kannattaako vaunut hankkia lähemmäs 1000 euron hintaan valkoisina ja nahkaisina, vai laskea vaatimustasoa hiukan, on jokaisen oma valinta. Jos perheen perustaminen on vasta alussa, kannattaa vaunut ja turvakaukalo hankkia sellaisina väreinä ja kuoseina, ettei niitä tarvitse vaihtaa heti seuraavalle lapselle uusiin. Siistejä vaunuja ja täysin turvallisia kolaroimattomia turvakaukaloita löytyy kohtuuhintaisina myös käytettynä.
 • Sitteri. Jos haluaa hetkittäin kädet vapaaksi ja käyttöön muuhunkin kuin vauvahommiin, on sitteri näppärä kapine. Vauvaa on helpompi liikutella eri huoneissa mukana sitterin kuin sängyn avulla. Saman asian ajaa tietysti myös auton turvakaukalo, joskin sitterissä vauvan asento on luonnollisempi. Vauvoja ei suositella pidettäväksi turvakaukalossa pitkiä aikoja kerralla.
 • Kantoliina tai rintareppu. Nämä voivat olla näppärä hankinta jos liikut paljon, tai jos vauva paljastuu sylivauvaksi. Kantovälineiden avulla saat kädet vapaiksi ja esim. ulkoilu metsässä onnistuu helpommin kuin vaunujen kanssa.

Vauva-ajan hankinnat äidille

Jos aiot imettää, kannattaa ostoslistalle lisätä ainakin hyvät imetysliivit, rintakumi, maidonkerääjä, rintapumppu ja voide nänninpäihin, joka sopii käytettäväksi imetysaikaan.

Jos olet kovin liikkuvaa sorttia, voi muutama imetyspaita tulla tarpeeseen, niin imetys on julkisilla paikoilla mukavampaa.

Toiset tykkäävät käyttää imetyksen apuna imetystyynyä, mutta saman asian ajaa myös ihan tavallinen tyyny. Vauvan pystyy imettämään sylissä myös ilman tyynyä ja monen suosikkiasento imetykselle on kylkikyljessä vauvan kanssa pötköttäen, jolloin tyynylle ei välttämättä ole tarvetta.

Liivinsuojia ja kuukautissuojia jälkivuotoon saa myös pestävinä, uudelleenkäytettävinä vaihtoehtoina. Ellei pestävät versiot tunnu omille, kannattaa suojat valita biohajoavina vaihtoehtoina. Ne ovat ympäristön lisäksi yleensä myös iholle hellempi ja parempi vaihtoehto.

Vauvahankinnat ekologisemmin

Väitän että kaiken vauvan ja äidin tarvitseman voi hankkia käytettynä, käsityönä tai tehdä itse, jos viitsii vaivautua näkemään vähän vaivaa. Olen varma siitä, että vauva nukkuu vaunuissa yhtä hyvin ja minä työnnän vaunuja eteenpäin ihan yhtä hyvin, olipa vaunut sitten 900 euron Emmaljungat tai 50 euron käytetyt vaunut.

Tiedän, että vauva saa kasvaa ihan yhtä suuren rakkauden ympäröimänä ilman valtavaa tavaramäärää ja välineurheilua.

Uskon, että vauva tuntee olonsa ihan yhtä mukavaksi, turvalliseksi ja rakastetuksi käytetyissä vaatteissa ja lakanoissa kuin upouusissakin.

Luotan siihen, että tulemme kaikki olemaan tyytyväisempiä ja onnellisempia tämän hetken päätöksestä kuluttaa vähemmän rahaa ja ympäristöä, etenkin tämä pieni syntymätön vauvamme, joka jää tänne toivottavasti vielä meidän jälkeemme.

Äitiysavustus on vielä tämän vuoden kesäkuuhun rahana 140 euroa. Päätimme ottaa äitiysavustuksen pakkauksen sijaan rahana, sillä halusimme suosia käytettyjä vaatteita ja tarvikkeita. Tällä summalla olemme saaneet hankittua vauvalle kaiken olennaisen vaunuja ja auton turvakaukaloa myöten. Seuraavassa postauksessa kerron meidän vauvahankinnoista tarkemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *