Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Ihminen altistuu päivän aikana huomaamattaan lukuisille eri kemikaaleille, eikä ihme. Kemikaaleja on kaikkialla; ruoassa, vaatteissa, leluissa, pesuaineissa, kosmetiikassa ja muissa kauneudenhoitotuotteissa, päivittäistavaroiden pakkauksissa, jopa huoneilmassa jota päivän aikaan hengitämme.

Kemikaalit imeytyvät ihmisen elimistöön hengitysteiden, limakalvojen ja ihokosketuksen kautta. Kemikaalien on todettu tutkitusti vaikuttavan hormoonitoimintaan ja heikentävän mm. miesten hedelmällisyyttä. Odotusaikana et altista kemikaaleille vain itseäsi ja ympäristöä, vaan myös syntymättömän lapsen.

Kemikaalien haitat ja riskit ovat kaikkein suurimmat ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana.

Kemikaalien käyttö raskauden aikana

Kemikaalien käyttöön on syytä kiinnittää huomiota jo ennen raskaaksi tuloa. Kun perheenlisä ilmoittelee tulostaan, on viimeistään tällöin korkea aika tsekata kaikki taloudesta löytyvät ja käytössä olevat kemikaalit. Kemikaalien käyttö raskausaikana ei vaikuta vain sinuun, vaan tästä edespäin myös sisälläsi kasvavaan uuteen elämään. Myös isän käyttämillä kemikaaleilla on merkitystä, joten kemikaalivalppaudesta on hyvä tehdä jo heti alkuun yhteinen juttu.

Kemikaalien haitoista löytyy googlettamalla lukuisia eri artikkeleita niin meiltä kuin maailmalta. Niistä suurimpana nousee esiin kemikaalien vaikutus miesten hedelmättömyyteen, joka saanee alkunsa jo sikiöaikana. Tähän vaikuttanee myös muu elämän aikana käytetty kemikaalikuorma, ilmansaasteet ja terveydelliset tekijät, mutta yhtä kaikki, äitien kemikaalien käytöstä on haittaa sikiölle jo sikiövaiheessa.

Muita raskauden aikaisia kemikaalien käytön haittavaikutuksia ovat mm. kohonnut syöpäriski ja syöpäsairaudet, sikiön kehityshäiriöt kuten epämuodostumat ja pienikokoisuus, allergiat, korkeampi keskenmenon riski, synnytyksen ennenaikainen käynnistyminen jne.

Suomessa kemikaalien käytöstä raskausaikana ei juuri puhuta, ellei itse ymmärrä etsiä tietoa. Suomi tulee tässä asiassa aika jälkijunassa, sillä esimerkiksi Tanskassa kemikaalituotteisiin on merkitty mikäli tuote ei sovi raskaana oleville. Suomessa tämä varoitusteksti näkyy vielä harvassa kemikaalituotteessa.

Voit altistaa itsesi ja sikiön huomaamattasi turhille kemikaaleille päivittäisissä toimissa. Esimerkiksi prosessoitu ruoka sisältää turhia kemikaaleja, jotka kulkeutuvat sekä sinuun että sikiöön. Tiedätkö mitä hammastahnasi sisältää? Tai mikä vaikutus käyttämilläsi hajusteilla kuten huuhteluaineella ja hajuvedellä voi olla sinuun sekä sikiöön? Millaisia kemikaaleja viimeksi ostamasi vaatteet sisältävät?

Erityisen varovainen odottajan tulisi olla silloin, jos hän on tekemisissä vaaralliseksi luokiteltujen kemikaalien kanssa esimerkiksi työnsä puitteissa. Vaarallisiksi kemikaaleiksi luetaan erilaiset liuottimet, nukutuskaasut ja torjunta-aineet.

Kaikki mainostetut kemikaalit ja kaupoissa iloisissa pakkauksissa myytävät, suurin lupauksin varustetut kemikaalit eivät suinkaan ole vaarattomia. Suhtaudu kemikaaleihin aina varauksella.

Kosmetiikan käyttö raskausaikana

Tanska on edelläkävijä myös kosmetiikan suhteen, sillä Tanskassa odottajia kehoitetaan välttämään kaikkien turhien kosmetiikkatuotteiden käyttöä raskausaikana. Vaikka odottajan kosmetiikan käytön vaikutuksia sikiöön ei ole pystytty tutkimaan kuin eläinkokein, ovat eläinkokeet osoittaneet joidenkin ainesosien vaikuttavan eläinsikiöihin todella haitallisesti.

Esimerkiksi suurelle ihopinta-alalle levittäytyvät ja vahvasti hajustetut kometiikkatuotteet on syytä jättää käyttämättä. Tällaisia ovat mm. synteettisiä kemikaaleja sisältävät aurinkovoiteet, suihkusaippuat, vartalovoiteet, hiusvärit ja hajuvedet.

Vältä ainakin seuraavia kosmetiikkatuotteita:

 • Voimakkaiden hajusteiden käyttöä
 • Hiusten värjäämistä
 • Rakennekynsiä
 • Turhia kemikaaleja sisältävien aurinko- ja rusketusvoiteiden käyttöä
 • Hiuslakkaa
 • Kynsilakkaa
 • Akne-voiteita
 • Hampaiden valkaisua peroksidilla tai valkaisuhammastahnaa joka sisältää peroksidia

Kaikkia näitä yhdistävät voimakkaat allergisoivat ainesosat sekä sikiölle haitalliset ainesosat, jotka kulkeutuvat odottajan elimistöön ihon, limakalvojen ja / tai hengitysteiden kautta. Kaikki mikä kulkeutuu odottajaan, on yhteydessä myös sikiöön.

Kaikkein paras vaihtoehto on kaikkein luonnollisin vaihtoehto, eli olla käyttämättä mitään kosmetiikkaa. Tämä ei kuitenkaan ole kaikista ihanteellisin vaihtoehto jokaiselle. Jo kosmetiikan käytön vähentäminen ja kosmetiikkatuotteiden korvaaminen ekologisempiin vaihtoehtoihin ovat superhyvä juttu!

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä useampia ainesosia ja kemikaaleja kosmetiikka sisältää, sitä varmemmin se kannattaa jättää käyttämättä.

Hiuslakka, hiustenvärjäys ja raskaus

Vuosi sitten maaliskuussa 2017 uutisoitiin hiuslakan ja hiusvärin käytön riskeistä odotusaikana. Lukuisissa artikkeleissa varoitettiin hiuslakan käytöllä ja lapsen kehityshäiriöillä olevan yhteys. Tämä ei ole lainkaan ihme, sillä kemikaalien voi olettaa vaurioittavan ihmisen terveyttä ja elimistöä jopa pitkänkin ajan kuluttua käytöstä.

Ranskalainen tutkimus totesi hiuslakan ja hiusvärien olevan erittäin haitallisia sikiön kehitykselle. Hiuslakassa ja hiusväreissä olevat kemikaalit häiritsevät äidin omaa hormoonitoimintaa ja voivat aiheuttaa etenkin poikalapsille sukupuolielinten epämuodostumista.

Tutkimuksessa tutkittiin 250 poikalapsen äidin altistumista kemikaaleille. Tutkimuksen mukaan altistuminen bensiinille, liuottimille ja maaleille ei ollut lähellekkään niin paha kuin altistuminen hiuslakalle.

Hiuslakka nosti kehityshäiriöiden riskiä 80%.

Kohti vähäisempää kosmetiikkakuormaa

 • Pohdi voisitko vähentää joidenkin kosmetiikkatuotteiden käyttöä tai lopettaa joidenkin tuotteiden käytön jopa kokonaan.
 • Aseta kaikki käyttämäsi kosmetiikka eteesi ja mieti mitkä kosmetiikkatuotteet koet sinulle välttämättöminä ja kaikista tarpeellisimpina. Luovu lopuista. Huomaat pian, ettet oikeastaan edes kaipaa niitä.
 • Tutki voisiko käyttämääsi kosmetiikkaa löytyä luonnonmukaisempana ja vähemmän kemikaalipitoisina vaihtoehtoina. Muista ettei kaikki luonnonkosmetiikkana myytävät tuotteet tai edes apteekikosmetiikka ole välttämättä myrkyttömin ja puhtain vaihtoehto.
 • Etsi tietoa, tutki ja tutustu kosmetiikan käytön haittoihin ja turhasta kemikaalikuormasta luopumisen hyötyihin. Tieto ja taito vankistavat päätöstäsi ja auttavat siirtymävaiheessa.
 • Käytä luonnonkosmetiikkaan perehtyneiden tahojen apua ja neuvoja hyväksesi. Esimerkiksi luonnonkosmetiikkaan erikoistuneesta House of Organic -verkkokaupasta saat asiantuntevaa opastusta ja hyvää palvelua, vaikka et päätyisikään ostamaan mitään.
 • Jos olet tottunut käyttämään paljon kosmetiikkaa ja kemikaaleja, anna ihon ja hiusten tottua rauhassa pienempään kemikaalikuormitukseen. Ihon ja hiusten vieroittuminen kemikaaleista, puhdistautuminen ja tottuminen voi viedä hiukan aikaa, mutta luonnollisempi ja terveempi lopputulos ovat sen arvoisia.
 • Varmista että juot riittävästi vettä. Vesi vanhin voitehista pitää nimittäin jo itsessään erittäin hyvää huolta sinusta, jos muistat juoda sitä riittävästi. Vesi tekee hyvää etenkin iholle.
 • Veden ohella kauneutta huoltavat kosmetiikan sijaan terveellinen ja puhdas ruoka, riittävä vitamiinien ja hivenaineiden saanti, levolliset yöunet, rentoutuminen, liikunta ja raitis, puhdas ulkoilma.
 • Jos käyt kosmetologilla ja suosit kauneushoitoja, muista mainita raskaudesta jo heti alkuvaiheessa. Kosmetologituotteet sisältävät usein samoja ainesosia kuin kaupan kosmetiikka.

Kemikaalittomuuden edut vauvalle

Kuten jo mainittu, ympärillämme oleva kemikaalikuorma on valtava ja altistumiselta on hankala välttyä edes silloin, kun itse elää tosi kemikaalipihisti. Kun tulevana vanhempana opettelee luopumaan turhista kemikaaleista, antaa syntyvälle lapselle paremmat edellytykset pienempään kemikaalikuormaan hänen koko elämänsä aikana.

Vauvoja voi suojata kemikaaleilta jo raskausaikana. Mitä vähemmän kemikaaleja käytät, sitä vähemmän niitä pääsee imeytymään sikiöön. Kemikaalittomuus yhdessä muiden terveellisten elintapojen kuten ravinnon kanssa antavat syntyvälle lapselle puhtaimman mahdollisen alun elämälle.

Omalla esimerkillä suojelet ja edistät paitsi omaa ja lapsesi terveyttä, suojaat myös muuta perhettäsi ja luontoa. Käyttämilläsi kemikaaleilla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia niin itseesi kuin lapseesikin. Jotkin haittavaikutukset kuten hedelmättömyys ilmenevät vasta pitkän ajan kuluttua. Kemikaaleilla on myös tutkittu yhteys keskenmenoihin, sikiön kehityshäiriöille, ennenaikaiselle synnytykselle, allergioihin, kohonneeseen syöpäriskiin ja syöpätapauksiin.

Lapsen kehittyvä elimistö ei pysty käsittelemään ympäristöstä kimpoavia kemikaaleja aikuisen elimistön tavalla. Esimerkiksi prosessoitu ruoka, vahvat hajusteet kuten huuhteluaineet, erilaiset kodin pesuaineet, sekä uudet vaatteet ja lelut sisältävät häkellyttävän määrän haitallisia kemikaaleja, jotka lapsi joutuu vastaanottamaan ja varastoimaan elimistöönsä aikuisen päätöksestä. Aikuisina ja vanhempina me olemme vastuussa siitä, että lapsemme saavat mahdollisimman terveen ympäristön kasvaakseen ja kehittyäkseen.

Käyttämällä kemikaaleja hillitysti ja vaihtamalla mahdollisimman monet tuotteet ekologisempiin ja ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin, edistät perheesi terveyttä, toimit luontoystävällisesti ja näytät aikuisena lapsillesi esimerkkiä terveempään elämään.

Muista että opitut tavat periytyvät usein kotoa omilta vanhemmilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *