Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Vaikka aihe ei sinänsä liity suoraan ekologisuuteen, haluan nostaa esille meidän perheessä tärkeän päivän: Anna lapsesi pukea sinut -päivän. Kyseisenä päivänä lapset saavat valita vaatteet aikuiselle ja toimia stailaajina päästä varpaisiin, päivän ohjelmasta riippumatta. Päivää vietetään kahdesti vuodessa ja se on esillä niin SoMessa kuin tiedotusvälineissäkin kerta toisensa jälkeen isommin.

Miksi osallistua Anna lapsesi pukea sinut -päivään?

  • Anna lapsesi pukea sinut -päivä haastaa meitä aikuisia heittäytymään rohkeasti johonkin sellaiseen, joka haastaa meidät pois päivittäiseltä mukavuusalueelta ja niin normaalilta autopilotilla tapahtuvalta toiminnolta kuin vaatteiden valitseminen.
  • Rohkeuden kasvaessa tukitoiminnoilla ja harjoitteilla (kuten tämä oiva rohkeuteen kannustava teemapäivä) rohkeus muihin rohkeutta vaativiin asioihin kasvaa.
  • Päivä antaa lapsille kerrankin vapaat kädet päättää jotakin aikuisten pään menoksi, vieläpä erittäin positiivisella tavalla . Lapsi saa olla lapselle luontaisesti luova.
  • Poikkeuksellinen toimenkuva tuo lapselle tärkeän olon ja hyvän mielen.
  • Heittäytyminen ja ennakkoluuloton, humoristinen suhtautuminen auttaa aikuista vahvistamaan itsetuntoa (kyllä, se on meille aikuisillekkin tarpeen), poikkeamaan ”normaalista” kätevästi johonkin konkreettiseen syyhyn nojaten ja kasvattaa rohkeutta.
  • Päivän vaatetus poikii myös takuulla mielenkiintoisia keskusteluja ja muistuttaa meitä aikuisia siitä, ettei kaikkea tarvitse ottaa aina niin vakavasti. Etenkään itseään.
  • Anna lapsesi pukea sinut -päivä on yhteinen lapsi-aikuisjuttu, joka tuo yhteisiä hetkiä, kokemuksia ja muistoja.
  • ”Tätä en ainakaan olisi vaatekaapistani valinnut” -reaktio auttaa paneutumaan päivän päätteeksi siihen, mitkä vaatekappaleet siellä vaatekaapissa ovatkaan oikeasti tärkeitä, käytettäviä ja mieluisia. Ehkä pieni vaateinventaariokin tulee siinä samalla suoritetuksi ennen seuraavaa teemapäivää.
  • Päivä voi olla lapsista niin mieleenpainuva ja mukava, että he haluavat viettää sitä useammin. Ja mikä ettei! Kaikki nämä positiiviset ilmiöt uusiutuvat yhtä monta kertaa, kuin Anna lapsesi pukea sinut -päivän viettokin.

Vuodessa on 365 päivää ja kyse on yhdestä päivästä. Tai kahdesta, jos Anna lapsesi pukea sinut -päivään osallistuu sekä keväällä, että syksyllä. Ei paha. Sen verran pystyy kyllä heittäytymään.

Kuvia Anna lapsesi pukea sinut -päiviltä

 

Anna lapsesi pukea sinut -päivä 21.4.2017. Lasten vaatevalinnat olivat yllättävän miedot, mutta punainen lanka olikin ilmeisesti käsikorujen runsaus. Kyllä näin tyylikkäänä kelpasi mennä töihin!

 

Anna lapsesi pukea sinut -päivä 18.11.2016, jolloin värikkyys oli stailaajien mielestä kuuminta hottia.

 

Ehdoton suosikkini: Anna lapsesi pukea sinut -päivä 22.4.2016, jolloin kuteet olivat kuin MollaMaijalla konsanaan, eivätkä stailaajat kitsastelleet kaulakoruissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *