Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Perjantai 24.11.2017 on kuin tienhaara, joista toinen tie vie kohti kuluttamista ja toinen taas sen vähentämistä. Ironiaa ei päivästä puutu, sillä samana päivänä vietetään joka vuotisia ostohysteriapäivää Black Friday:ta ja Älä osta mitään -päivää.

Black Friday

Black Friday, eli musta perjantai, on rantautunut Yhdysvalloista ja sitä pidetään joulukaupan avajaispäivänä. Päivän tarkoituksena on siis tarjota kuluttajille ”ihan pimeitä hintoja”, joka saa ihmiset löysäämään lompakoiden nyörejä, tarttumaan tarjouksiin ja tekemään heräteostoja.

Black Friday on Yhdysvalloissa vuoden suurin yksittäinen myyntipäivä ja se saa vuosi vuodelta enemmän jalansijaa myös meillä Suomessa. Kuluttajat osaavatkin jo odottaa alennettuja hintoja ja kuumia tarjouksia, ja etenkin he jotka tykkäävät ostaa joululahjat hyvissä ajoin ennen ruuhkia, hyödyntävät mustan perjantain tarjouksia mielellään.

Black Friday on myös Suomessa etenkin monen verkkokaupan vuoden kovin yksittäinen myyntipäivä. Tämä jos mikä on kiistatta myös se päivä itselle, joka tuo kirkkaasti isoimman ristiriidan työn ja omien arvojen välille, työskentelemmehän mieheni kanssa verkkokauppojen parissa.

Omalta kohdaltani paine on hellittänyt hiukan, tai niin ainakin itselleni uskottelen. Olen nykyisin keskittynyt enimmäkseen sisällön tuottamiseen ja liikenteen hankkimiseen sivustoille, joita kohtaan en tunne niin suurta arvomaailmojen yhteentörmäystä. Lohdutan siis itseäni, etten tee työtä suoranaisesti minkään myymisen eteen, vaikka toki tekemäni työn tarkoitus on ohjata osaltaan ihmisiä niin tekemäänkin. Turha kuitenkaan jeesustella ja viritellä mitään sädekehiä pään päälle, sillä totuus on, että Black Friday tuo kivasti sitä extraleipää meidänkin perheen pöytään.

Ja nyt kun rehelliselle linjalle lähdettiin, todettakoon että seurasin myös itse erään verkkokaupan kohdalla tulisiko tarvitsemani tuotteet Black Friday -tarjoukseen ja tulivathan ne. Hankin kyseisenä päivänä itselleni kaksi kuukuppia, eli eräänlaiset pestävät ja uudelleen käytettävät kuukautisveren kerääjät, sekä kuulat lantionpohjan lihasten vahvistukseen, joka tuleekin tarpeeseen viidennen synnytyksen myötä. Näin ollen tulin ohittaneeksi täydellisesti Älä osta mitään -päivän.

Älä osta mitään -päivä

Tykkään tästä päivästä, vaikka tänä vuonna toiminkin tismalleen toisin. Älä osta mitään -päivän on tarkoitus herätellä kuluttajia kiinnittämään huomiota omiin kulutustottumuksiin ja niiden vaikutuksiin ympäristöä kohtaan.

Teemapäivän viesti on selkeä: Ostamme tavaraa, jonka valmistus ja kuljettaminen on vaatinut luonnonvaroja. Tämä tavara jää meiltä tarpeettomana jälkeemme jonkin ajan kuluttua , päätyen täyttämään kierrätyskeskusta tai kaatopaikkaa. Vaikka olemmekin altiina Black Fridayn kaltaiselle massiiviselle mainonnalle ja vaikka ostamattomuudesta on tehty vaikeaa, ole yksi päivä ostamatta mitään.

Älä osta mitään -päivällä on omat nettisivut, joiden kautta päivään voi tutustua lisää. Sivustolle on koottu mm. toimintaideoita Älä osta mitään -päivän ja kestävän joulun viettoon (kurkkaa ideat tästä) sekä lasten ajatuksia tavarattomista lahjoista, joihin pääset tutustumaan suoraan tästä.

Niin. Kuinka todennäköistä on, että Black Fridayna hankkimani kuukupit ja kuulat kuluvat käytössä olemattomiin, tai saavat uuden elämän jossakin muussa tarkoituksessa ennen minun käyttökulumistani? Ei kovinkaan todennäköistä. Entä kuinka todennäköistä on, että joku muu käyttää tuotteita minun jälkeeni, vaikka ne ovatkin pestäviä ja tarkoitettu uudelleen käytettäviksi? Ei kovinkaan todennäköistä. Vaikka itsekkin hankin mielelläni lähes kaiken mahdollisen kierrätettynä, intiimialue kuuluu kastiin Uutena Kiitos. Minun onkin pidettävä huoli siitä, että hankkimani materia päätyy todella käyttöön, mitä aktiivisempaan niin sen parempi.

Ehkäpä ensi vuonna osaan hillitä itseni ja olen ostamatta mitään Älä osta mitään -päivänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *