Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Junassa, matkalla kohti Turkua! Viime junamatkasta on aikaa noin 9 vuotta, joten pientä jännitystä oli lähdön hetkellä ilmassa. Pieksämäen piskuiselta asemalta oikea raide oli kuitenkin superhelppoa löytää. Ehkä minun pitäisikin mielummin jännätä kolmen tunnin päästä tapahtuvaa vaihtoa Pasilassa?

Mitä festarityöläisen pitäisi pakata mukaan?

Maltillinen tavaramäärä paisui sen verran, että pieni kassi ja reppu vaihtui isoon putkikassiin, jonka saa nostettua selkään. Kassiin kätkeytyi kaikki tarvittava (ja varmasti myös tarpeeton?), kuten vaatteet, kengät, pyyhe, makuupussi, ilmapatja, tyyny, hygieniavälineet, monipaikkainen jatkojohto (kyllä, jatkojohto, pistorasioille kännyköiden lataukseen voi yhteismajoituksessa olla tunkua), pari kirjaa, sekä reppu johon on pakattu kaikki mitä työvuoropäivänä voi tarvita.

Beautypackin sisältö, ilman sheavoidetta ei voi matkustaa.

Repusta löytyy lämmin tuulen pitävä takki, varakengät, varapaita ja varasukat, hellehattu, särkylääkkeet, terveyssiteet, puhdistuspyyhkeet ja työkäsineet.

Mukaan tietysti lämmin festarihuppari vedettäväksi ylle keikoille, työvuoron jälkeen.

Repun voi jättää päiväksi crew-alueen narikkaan, joten mukana ei tarvitse kantaa kuin välttämättömimmät ja arvotavarat. Nämä hotkaisi sisäänsä olkalaukku, josta löytyykin mm. vesipullo, aurinkolasit ja -voide, kamera, avaimet, puhelin, rahapussi, pari särkylääkettä ja terveyssidettä, muistiinpanovälineet ja kuulokkeet junamatkalle, sekä power bank, jolla saa ladattua puhelinta tarvittaessa tosi näppärästi.

Matkustajan ympäristövastuut

Vastuullisen matkustajan ympäristövastuisiin lukeutuvat paitsi julkisten kulkuvälineiden suosiminen, myös paikallisten tuotteiden ja palveluiden suosiminen sekä jätteiden tuottamisen minimointi. Ruokailun kannalta tämä on melko helppo toteuttaa, mutta lähestyvät naistenpäivät (eli kuukautiset) aiheuttivat hiukan päänvaivaa.

En ole käyttänyt kertakäyttöisiä kuukautissuojia pariin vuoteen, vaan valintani ovat olleet pestävät ja uudelleenkäytettävät ekologiset kestositeet. Lyhyemmällä reissulla ne toimivat mukana hyvin, sillä uskomatonta mutta totta: kestositeet eivät haise käytettyinäkään, kunhan eivät montaa päivää pesua odota. Nyt reissupäiviä kertyy yhteensä viisi ja se on jo liian monta päivää likaisille siteille, eikä kassissa ole tilaa koko sidevarastolle. Olettaen siis, että hanat aukeavat heti lähtöpäivänä.

Pestävät ja kestävät ekologiset kuukautissiteet.

Niinpä ei auttanut kun suunnata nöyränä kauppaan. Kotimaiset siteet vai ruotsalaiset ekositeet? Päädyin jälkimmäisiin ja nappasin vauvojen vaippahyllyltä vielä samanmerkkisen putsaripaketin. Asiaan ja pakkauksiin sen enempää perehtymättä saatoin olla täysin pakkausmerkintöjen vietävissä, mutta omatuntoni hiljentämiseksi kuvittelin tehneeni vihreämmän valinnan.

Koska pyrin tänä vuonna olemaan entistä vähemmän kulutuskeskeinen ja tuottamaan vähemmän jätettä, pyrin skippaamaan pakattuja ostoeväitä ja näin kotoa lähtiessä se onnistuukin hyvin ensimmäisenä matkustuspäivänä eväiden avulla. Leipasin muutaman patongin edellisenä iltana, joista sain täytettyjä patonkeja reissuevääksi junaan. Festarityöläisen hommat alkavat vasta lauantaina, joten huomisen perjantaivapaan aikana ajattelin etsiä käsiini jonkin paikallisen yrittäjävetoisen ruokapaikan. Muutoin pyrin suosimaan omaa täytettävää vesipulloani ja kauppojen irtotuotteita, kuten hedelmiä, sämpylöitä yms.

Omia eväitä suosimalla tuotan edes yhden reissupäivän ajan vähemmän jätettä, jota kertyy reissatessa helposti yllättävän paljon.

No jännittääkö? Jännittää! Tänään on tiedossa yhteiskokoontuminen jossa pääsee tutustumaan muihin talkoolaisiin, sekä kuulee tärkeää talkooinfoa. Kunhan nyt ensin löydän perille saakka. 🙂 Fiilis on innokas ja odotan kovasti ihan kaikkea mitä reissu tuo tullessaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *