Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Hedelmälautasen ääreltä moi! Sain viimein raapustettua pohdintani hedelmistä ja ekologisemmasta syömisestä. 20 päivää takana ympäristöystävällisempää syömistä, paitsi sen kerran kun ystävä tarjosi munkkia ja kaakaota. Sokeri vei voiton, enkä tuntenut jälkeenpäin edes huonoa omatuntoa vaikka yritin. Hetkelliset sokerihuurut menkööt ihmisyyteni piikkiin.

Omien ruokailutottumusten muuttaminen voi tuntua aikamoiselle haasteelle, jopa niin isolle, ettei tule edes kokeiltua. Ihmismieli on siitä kumma että se tahtoo epäillä. Etenkin kaikkea uutta. Ja keksi miljoona hyvää syytä olla muuttamatta jo opittuja tapoja.

Se on varmaan sitä mukavuusalueeltaan poistumista. Että uskaltaa jättää arveluttavissa oloissa ja keinoilla kasvatetut, prosessoidut, lisäaineilla kyllästetyt ruoat kauppaan ja valita tuoreempaa ja puhtaampaa ruokaa. Vai mitä sanot näistä videoista, kummanko kaltaista ruokaa haluat syödä?

Vaan en kiellä. Alkuun kaiken valmistaminen alusta asti tuntui työläämmälle ja ruoan laittoon pitikin varata enemmän aikaa. Mutta se tunne, jonka puhtaammin ja terveellisemmin syöminen on tuonut, on todella huikea! Ei vain fyysisesti (paino -3kg) vaan myös henkisesti. Iloitsen syömästäni ruoasta, kun tiedän että se on puhdasta, terveellistä ja ravitsevaa. Että se tekee minulle ja perheelleni hyvää.

Olen ollut melko touhukas ja iloinen tyyppi aina, mutta ruokavalio näkyy myös näillä alueilla. Energiaa on kun pienessä kylässä ja mieli tasapainoisempi. Uni maittaa, vatsa on rauhallinen ja toimii normaalisti, iho ja koko keho voi hyvin!

No mitäs muuta? Ainakin tomaatit ja paprikat ovat nousseet mullasta, krassi kasvaa ja herneetkin jo versovat ikkunalaudalla. Aurinko näyttäytyy jo useammin, alkaa olla keväinen olo ja pihahommat mielessä. Malttamattomana kylvettiin ensimmäiset chilit, paprikat ja tomaatit jo 8.1., ihan vaan koska ei maltettu enää odottaa. Ihan just meitä. Ensi kuussa sitten kasvamaan lisää, saa nähdä onko millainen ero kasvussa kuukausi ”liian aikaisin” laitetuilla.

 

Ruokaa pohtiessa on tullut katsottua jonkin verran YouTubesta ruoka-aiheisia videoita. Processed Food – Full Documentary HD herätti ajatuksia, samoin Food Matters Full Documentary ja The Truth About Sugar – New Documentary 2015 (klikkaa nimeä niin pääset linkistä suoraan videoon). Suosittelen ehdottomasti raivaamaan telkkarisarjoilta aikaa ja katsomaan nämä kaikki. Ja vaikka monta muutakin ruokavideota joita YouTube tarjoilee runsain joukoin.

Ehkä seuraavalla kauppareissulla katsotkin ruokaa ihan erilaisin silmin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *