Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Eilisessä postauksessa saattoi käydä ilmi, että perheemme kasvaa jos kaikki menee hyvin. Aihetta on pakko tarkastella hiukan lähemmin, sillä henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että maapallolla on jo aivan liikaa ihmisiä. Mikä siis sai meidät kasvattamaan perheen kokoa vielä entisestään, kun aviomiehenikin on kanssani aika samoilla linjoilla?

Perheeseeni kuuluu minun ja aviomieheni lisäksi minun neljä poikaa ja miehen tyttö. Joka toinen viikonloppu meitä istuu tuvan pöydän ympärillä 7 henkeä. Olemme nykyiseen perhekokoon hyvin tyytyväisiä, emmekä suunnitelleet hankkivamme koskaan yhteistä lasta. Mielestämme olemme ehjä ja kokonainen perhe myös tällä kokoonpanolla. Kuten moni on saattanut huomata itsekkin, kaikkea ei voi aina suunnitella ja päättää ennakkoon.

Ottamatta sen enempää kantaa raskauden keskeytyksen oikeellisuuteen, tässä kohtaa se ei ollut kohdallamme oikea ratkaisu. Niinpä meistä tulee vanhempia, jos se meille suodaan.

Hääpäivän otos, meillä on monta syytä kiitollisuuteen. <3

Ennenvanhaan suuri lapsimäärä toi vanhemmille turvaa. Lapset osallistuivat maatilan ja kodin töihin jo varhaisessa vaiheessa, eikä vanhuksetkaan jääneet yksin tai joutuneet lähtemään kotoaan, vaan vanhukset asuivat kotona perheidensä parissa loppuun saakka. Nyt Suomessa kohistaan syntyvyyden laskusta, joka on niissä lukemissa joissa se on ollut viimeksi 1860 -luvun nälkävuosina. Perhekoko pienenee ja syyksi epäillään Suomen perhepolitiikkaa.

Liikakansoitus tarkoittaa tilaa, jossa ihmisiä on enemmän kuin maapallo voi kantaa. Ongelmana ei yksittäin ole syntyvyys, vaan myös väestön ylikulutus. Maailman väkiluku on noin 7,5 miljardia ihmistä ja se on paljon liikaa, mikäli luonnonvaroja kulutetaan tätä tahtia.

Sanoo siis nainen, jonka vatsassa on uusi elämä ja joka on kantanut kortensa väestön kasvatuskekoon neljän lapsen verran.

Tässä(kin) lapsessa voi kuitenkin olla se muutos. Siinä missä joskus kasvatin lapsia (ja lapset yhä osittain kasvavat) kuluttavampien elämäntapojen äärellä, voin pyrkiä kasvattamaan pienen ekoihmisen yhdessä mieheni kanssa jo pienen elämän alusta saakka. Tämä lapsi kasvaa kokoaikaisesti kanssamme maalla, oppien luonnosta, eläimistä ja ruoasta heti varhaisesta saakka. Tämä lapsi kasvaa pääosin vain meidän kahden aikuisen arvomaailman ja kasvatusperiaatteiden mukaisesti. Siinä ympäristössä, niitä arvoja ja tapoja noudattaen, joiden mukaan me itse pyrimme elämään.

Vointi on ollut TOSI väsynyt ja aika pahoinvoiva monta viikkoa. Pyrin lepäämään aina kun mahdollista, syömään terveellisesti (mieltymysteni mukaan, sillä esimerkiksi tomaatti aiheuttaa tällä hetkellä järkyttävän voimakasta pahoinvointia) ja kuuntelemaan muutenkin olotilojani ja kroppaani mahdollisimman hyvin. Yllätyksestä huolimatta olemme molemmat onnellisia ja kiitollisia tästä uudesta elämästä, ja toivomme hänelle turvallista mahamatkaa.

Väsyneenä on tullut otettua parit päiväunet jopa navetan heinäkasassa tilan töiden lomassa.

Comments

    1. Olet oikeassa siinä, että ihmisiä on liikaa. Asiat eivät kuitenkaan ole niin mustavalkoisia, mikään ehkäisy ei taida olla satavarma. Tämä lapsiasia on mietityttänyt toki hyvin paljon näin suurperheellisenä. Olisinko näin monen lapsen äiti jos olisin tuntenut ympäristöahdistusta aiemmin? Mene ja tiedä. Lapsilukuani en voi enkä missään nimessä tahdo muuttaa, mutta siihen voin onneksi vaikuttaa millaisiksi kuluttajiksi kasvatan lapseni. Aurinkoisia syyspäiviä sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *