Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Loma. Toisille se tarkoittaa käpertymistä villasukissa sohvan nurkkaan, toisille taas matkustamista lomakohteeseen. Loman viettotavasta riippumatta loma on tavallisesti kauan ja hartaasti odotettu tapahtuma, johon kohdistuu luonnollisesti paljon odotuksia.

Loman odotetaan parantavan stressi, mieliala ja terveys, univelat, sosiaaliset suhteet ja etenkin parisuhde. Mitä korkeammat odotukset, sitä epätodennäköisempää että kaikki sujuisi kuvitellulla ja odotetulla tavalla. Odotettu loma voikin todellisuudessa olla kaikkea muuta kuin leppoisa, eikä se lämmitä mieltä etenkään sillon, kun lomaan on sijoittanut paljon rahaa. Huonolla tuurilla lomalta nappaa pöpön joka kaataa petiin jo lomalla, tai kulkeutuu tuliaisina kotiin.

Kulutuskeskeinen yhteiskunta ihannoi lomamatkoja ja reissureppulaisia. Kun kertoo jäävänsä lomalle, singahtaa vastakysymys samantien: ”Minne menette?” Haluan oikoa pientä mutta yleistä väärinymmärrystä siitä, että kotona lomaansa viettävä perhe, pariskunta tai henkilö olisi automaattisesti pihi tai vähävarainen.

Se, ettei täpötäysi laskettelukeskus, kylpylä, risteilyalus tai Kreikan matka toteutunut tällä(kään) kertaa, ei suinkaan tarkoita sitä, ettei loma voisi olla hauska, yllättävä, arjesta poikkeava, elämysrikas ja rentouttava loma. Päätös pysyä kotiympyröissä voi olla täysin tietoinen ja harkittu päätös, jonka takaa löytyy muitakin syitä kuin raha.

Miksi kotiloma?

Matkustaminen aiheuttaa rikki- ja hiilidioksidipäästöjä, sekä joukon muita päästöjä kuten typen oksideja ja pienhiukkaspäästöjä. Päästöjen lisäksi matkustamisen ekologiset vaikutukset ulottuvat lomailusta aiheutuviin jätteisiin, veteen, ympäristöön, kulttuuriin ja paikallisiin ihmisiin. Suurilta osin matkustus on mahdollista uusiutumattomien, fossiilisien polttoaineiden johdosta, joita ei maaperästä voi pumpata loputtomiin.

Kun matkustaminen kuormittaa selkeästi ympäristöä, tuntuu lasku viikon lomamatkasta maapallon piikkiin melko kohtuuttomalle. Matkustamisen ympäristöhaitoista ja matkustajan vastuista voit lukea lisää täältä.

Lomamatkat vievät rahaa. Matkustuskulut, yöpyminen, syöminen ja juominen, ostokset, pääsymaksut ja muut lomamatkan kulut voivat yllättää tarkan ja säästeliäänkin lomailijan. Kun laskee kuinka paljon viikon lomamatka vie rahaa ja kuinka monta tuntia töitä joutuu tekemään saman summan eteen, tai kuinka kauan joutuu säästämään kerryttääkseen saman summan jonka tuulettaa menemään viikossa, pistää se vähän miettimään mittasuhteita. Ainakin itsellä.

Valitsen mielummin useampia ja useammin rentouttavia pikkulomia vähillä kuluilla, kuin yhden loman vuoteen kalliilla terveyden ja talouden kuluilla.

Osamaksuhelvetti on levittäytynyt myös lomamatkoihin, kun esimerkiksi Aurinkomatkat ja SVEA mahdollistavat lomailun velalla. Lomaile ensin viikko tai kaksi, tulet tarvitsemaan sitä kun rehkit seuraavat pari-kolme vuotta maksaessasi lomailua takaisin. Muista nauttia velkalomastasi, sillä tätä velkaa korkoineen maksaessasi tuskin lomailet seuraaviin vuosiin.

Loma-aika on varkaiden kulta-aikaa. Monet hehkuttavat lomamatkoja innoissaan netissä ennakkoon, ymmärtämättä että tieto voi helposti päätyä kelle tahansa. Harmittomaksi tarkoitettu Facebookin lomapäivitys onkin todellisuudessa julkinen ilmoitus siitä, että koti jää, tai on jäänyt, tyhjilleen. Loma-aikaan tehdyt murrot eivät ole satua, sillä poliisi varoittelee loma-aikojen murroista tämän tästä.

Stressiherkän (l)oma ekologia

Ympäristölle aiheutuvien vahinkojen, kulutuskeskeisyyden, oman talouden hallinnan ja pitkäkyntisten lisäksi koti- tai lähiloman viettämistä voi puoltaa myös oma henkilökohtainen ekologia.

Viimeisimmät kaksi, tähän saakka rentouttavinta ja vähästressisintä lomaa olemme viettäneet kotona. Sitä ennen lomailimme epärentouttavasti kylpylässä, jossa kaikki nukkuivat yönsä huonosti ja jossa yksi ehti uimaan vain kerran kunnes sai silmätulehduksen ja kuumeen. Kylpylä alkoi tyhjentymään kesken lomaviikkoa kylpylässä kulovalkean tavoin levinneen mahataudin vuoksi. Lienee sanomattakin selvää, että myös me jätimme loman kesken.

Toki olen viettänyt myös kivoja lomia kodin ulkopuollella. Ennen kodin ulkopuolista lomaa heilun kun heikkopäinen pakatessa viiden tai kuuden perheenjäsenen tavaroita ja järjestäessä kotia lähtökuosiin. Loman jälkeen palaan väsyneempänä ja tili tyhjempänä kotiin, ja alan paiskomaan töitä jotta lomareissun tuoma vaje saadaan taas kirittyä, samalla kun odotan seuraavaa rauhallista kotiviikonloppua, jolloin voin nukkua lomamatkan tuomat univelat pois. Tosi rentouttavaa.

Aloin miettimään miksi ihmeessä jahtaamme autuutta lomalta, jonka vuoksi joudumme paiskomaan töitä jotta saamme sen maksetuksi, kun siitä kärsii sekä ympäristön ekologia, että oma henkilökohtainen ekologia?

Sen sijaan että säästäisi vuoden, tai mikä pahempaa ja jo hyvin yleistä, vetäisi loman velalla, ei rehkisikään niin paljon yhden viikon vuoksi, vaan mahdollistaisi pienemmällä kulutuksella useamman breikin arjen keskellä lähiympyröissä tai jopa kotona?

Olen alkanut kallistua siihen suuntaan, että koti- tai lähiloma on sekä ympäristön, että oman henkilökohtaisen ekologian kannalta kiistatta paras lomaratkaisu.

Kotona lomailemisen hyödyt:

 • Kotiloma säästää stressaavalta (usean perheenjäsenen tavaroiden) pakkaamiselta ja kaikelta lähtöön liittyvältä hermoilulta ja huolehtimiselta. Stressittömyys on aina terveydelle suotuisampi vaihtoehto, kuin hermokimppuna heiluminen.
 • Kun et matkusta (tai matkustat mahdollisimman vähän), et aiheuta (tai aiheutat mahdollisimman vähän) ympäristöpäästöjä.
 • Kodin ulkopuolisesta lomailusta kertyy helposti turhaa ympäristöä kuormittavaa jätettä, jonka vaikutusta ei saata tulla ajatelleeksi mm. paikallisten elämään. Kun lomailet kotona, tuotat varmasti harmittomamman määrän jätettä. Kotiloma tarjoaa myös arkea enemmän aikaa perehtyä tuottamasi jätteen määrään ja laatuun kotioloissa.
 • Loma on varmasti yhtä odotettu, olipa lomakohde koti tai jokin muu. Kotilomaan ei kuitenkaan kasaannu niin suuria odotuksia, kuin lomaan kodin ulkopuolella. Odotusten ollessa pienemmät, todennäköisyys pettymyksiin on pienempi.
 • Kotona ja / tai lähellä lomailu on kustannustehokkain ja edullisin vaihtoehto, joka ei pyöri kuluttamisen ympärillä. Turhat ympäristöä ja rahapussia rokottavat ostokset jäävät tekemättä.
 • Kun sinun ei tarvitse käyttää aikaasi työntekoon, tai nyhtää kuukausibudjetistasi rahaa väkisin lomasäästöön, tai huolehtia loman kasvattamasta luottokorttivelasta, vapautuu enemmän resursseja nauttia lomailusta useammin. Loma velkaannuttaa helposti, älä lankea velkalomailuun!
 • Jos olet perheellinen ja lomakassa on tiukilla, suosittelen lämpimästi kertomaan lapsille avoimesti lomasta aiheutuvista kustannuksista. Lapset valitsevat varmasti mielummin kotona enemmän olevan aikuisen ja kotiloman, kuin töitä paiskivan aikuisen ja hetken huvin. Pikkuihmiset ovat fiksumpia kuin uskommekaan.. 🙂
 • Parisuhteen solmut aukeavat harvoin lomamatkojen aikana. Vastoin odotuksia yhteinen lomamatka ei yleensä paranna mitään, vaan päinvastoin pahentaa. Pari- ja perheterapeutin vastaanotolla lomakausien jälkeinen aika on kiireisintä aikaa.
 • Kun lomailee kotona, on kerrankin enemmän aikaa tehdä kaikkia niitä asioita, jotka odottavat sitä hetkeä että joskus olisi aikaa. Ehkä kaksi vuotta sitten aloitettu villasukka onkin kohta valmis?
 • Voiko joku oikeasti väittää nukkuvansa paremmin jossain muualla kuin omassa sängyssään? Kotilomalla ei tarvitse tuskailla muhkuraisten tyynyjen, liian kovien tai liian pehmeiden patjojen, liian valoisan tai liian pimeän valaistuksen, erilaisten hajujen, äänien tai ilmanvaihdon kanssa.
 • Jos kotoa on päästävä pois, tee päivän retkiä kävellen, pyöräillen, hiihtäen tai julkisia käyttäen lähiympäristöön. Poikkea naapurissa, istuskele torilla, suuntaa museoon tai kirjastoon, tee metsäretki, vietä päivä hiihtoretkellä tai uimarannalla. Lähimatkailu avartaa siinä missä kaukomatkailukin.
 • Jos olet perheellinen, anna ihmeessä lasten suunnitella tekemistä päiviin. Saatat vaikka yllättyä, usein lasten toiveet eivät ole kovin suuria tai vaadi paljoa rahaa. Ja tämä on testattu. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *