Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Useimmilla meistä on jokin juttu jota pidämme superhyödyllisenä ja tarpeellisena, sellainen juttu jota jemmaamme jossain kaapin tai laatikon uumenissa. Jota koemme tarvitsevamme, mutta joka ei vain jostain syystä ole päätynyt vakituiseen käyttöön. Minulla tuo käytöstä unohdettu, mutta erittäin hyödyllisenä ja mielenkiintoisena pitämäni asia on eteeriset öljyt.

Intouduin eteerisistä öljyistä jo pitkä aika sitten, kun aloin tutkimaan luonnollisia keinoja lasten flunssaoireiden, univaikeuksien ja omien päänsärkyjen lievitykseen. Tutkin eteeristen öljyjen ominaisuuksia ja jo seuraavalla viikolla omasin pienen varaston erilaisia eteerisiä öljyjä.

Eteeriset öljyt ovat päätyneet viimeisen kahden vuoden aikana käyttöön vain jokuisia kertoja; muutaman kerran flunssan aikana, paristi päänsäryn lievitykseen ja rauhoittumiseen, sekä kerran viime kesänä, kun testailin luonnollisia keinoja hillitä paarmojen puremien järjetöntä kutinaa. Taas kerran minulla oli enemmän intoa kuin pitkäjänteisyyttä. Puhjenneen hammastahnakriisin myötä aloin kaivella eteerisien öljyjen kätköjäni. Omistaisinko hammastahnaan sopivaa eteeristä öljyä?

Eteerisiä öljyjä ei suositella käytettäväksi sisäisesti, eivätkä kaikki sovi kaikille. Noudata aina annosteluohjeita ja vältä käyttöä jos olet raskaana, imetät tai olet vakavasti sairas.

Eteeristen öljyjen käyttö

Eteeristen öljyen käyttö vaatii hiukan opiskelua, eikä niitä pidä mennä käyttämään suinpäin. Useimmat eteeriset öljyt on laimennettava ennen käyttöä, eikä niiden käyttöä suositella sisäisesti. Suurina annoksina tai pitkäaikaisessa käytössä voi ilmetä haittoja ja oireita, kuten iho-oireet.

Vastuullisesti käytettyinä eteerisistä öljyistä on runsaasti terveydellisiä hyötyjä ja valtaisa tuki kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin niin keholle kuin mielellekkin. Raskaana oleville, imettäville, vakavasti sairaille ja lapsille eteerisiä öljyjä on syytä käyttää harkitusti. Esimerkiksi korkean verenpaineen kanssa ei sovi rosmariini, timjami ja salvia, eikä epileptikoille fenkoli, rosmariini tai salvia.

Eteeriset öljyt tulisi säilyttää poissa lasten ja eläinten ulottuvilta. Jotta eteeristen öljyjen säilyvyys ei kärsi, on eteeristen öljyjen paras säilytuspaikka kuivassa ja viileässä paikassa, suojassa auringon valolta.

Käyttökohteet

 • Hieronta – Eteerinen öljy on hyvä lisä hierontaöljyyn. Tarkista annostus, sillä jotkin eteeriset öljyt ovat voimakkaampia kuin toiset ja voivat aiheuttaa ihon ärtymistä liian suurina määrinä käytettyinä. Annostele lapsille aina puolet aikuisia vähemmän.
 • Suihku tai kylpy – Eteeriset öljyt eivät liukene veteen, joten tipat olisi hyvä sekoittaa ensin esimerkiksi pieneen määrään hunajaa, kermaa tai saippualiuosta. Kuten hieronnassa, lapsille sopiva määrä on aikuisen määrästä puolet.
 • Tuoksulamppu – Eteeriset öljyt pääsevät oikeuksiinsa keraamisessa, lasisessa tai sähköisessä lampussa, josta lämpö vapauttaa aromaattisia ja hoitavia ainesosia huoneilmaan. Tuoksulampun ja eteeristen öljyjen avulla voi puhdistaa huoneilmaa, vaikuttaa mielialaan, keskittymiskykyyn ja unettomuuteen,  sekä ehkäistä tartuntoja.
 • Suihkepullo – Sekoita eteeristä öljyä suihkepulloon veden sekaan. Sekoitus raikastaa huoneilmaa ja vaikkapa kirjeitä, sekä poistaa epämieluisia tuoksuja esimerkiksi kengistä ja autosta.
 • Höyryhengitys – Eteeriset öljyt sopivat höyryhengitykseen ja kasvojen höyrytykseen. Etenkin eukalyptus on tukkoisten hengitysteiden pelastus, sillä se aukaisee hengitystiet tehokkaasti helpoittaen flunssaista oloa.
 • Saunatuoksu – Eteerisiä öljyjä voi käyttää saunassa löylyveden seassa avaamaan tukkeutuneita hengitysteitä, rentouttamaan, virkistämään tai rauhoittamaan.
 • Pyykinpesu – Eteeriset öljyt tuovat raikkautta pyykkiin, kun tipautat muutaman tipan eteeristä öljyä veden tai huuhteluaineen sekaan pesukoneen pesuainelokeroon. Eteeristä öljyä voi tipauttaa myös pesupähkinöiden päälle.
 • Suuvesi tai hammastahna – Eteeriset öljyt vaikuttavat antiseptisesti suun hygieeniaan ja tuovat suuhun raikkaan tunteen.

Selvitä tarkka annostus jos käytät eteerisiä öljyjä muissa kuin tuoksutarkoituksissa (löylyvesi, tuoksulamppu, kasteltu pyyhe, pumpulituppo tai suihkepullo).

Eteeristen öljyjen vaikutukset

Eteerisillä öljyillä on laaja kirjo terveysvaikutuksia aina aineenvaihdunnan kiihdyttämisestä masennuksen lievitykseen ja kiputilojen helpotukseen. Eteeriset öljyt ovat luonnon omia taikauutteita, kasvirauhasten tuottamia öljyjä, jotka tukevat vastuullisesti käytettyinä ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia.

 • Piparminttu – Raikas, viilentävä, hengitysteitä avaava, päänsärkyä laukaiseva ja hermoja tasaava. Auttaa pahoinvointiin, sekä maha- ja ilmavavoihin.
 • Appelsiini – Terävöittää aisteja, kirkastaa ajatuksia ja lisää keskittymiskykyä. Helpottaa päänsärkyä ja migreeniä.
 • Mandariini – Voimistava, särkyä lievittävä, vatsan ja sapen toimintaa edistävä ja mieltä tyynnyttävä. Sopii myös lapsille.
 • Rosmariini – Lisää tarmoa ja elvyttää muistia, sekä verenkiertoa ja hiusten kasvua. Stimuloi ruoansulatusta, poistaa väsymystä, sekä reumatismia ja kipuja. Erinomainen myös hiusten hoitoon. Saattaa nostaa verenpainetta.
 • Basilika – Terävöittää aisteja, kirkastaa ajatuksia ja lisää keskittymiskykyä. Helpottaa päänsärkyä ja migreeniä.
 • Greippi – Raikastaa, ehkäisee ja hoitaa masennusta ja mielen jännitystiloja, lievittää PMS-oireita ja väsymystä.
 • Inkivääri – Mausteinen ja lämmin, hengitysteiden tulehduksiin, yskään sekä erityisesti poski- ja nenäontelotulehduksiin sopiva. Elvyttää heikkoa verenkiertoa ja ruoansulatusta. Auttaa väsymystiloissa ja pahoinvoinnissa.
 • Kardemumma – Elvyttää ruoansulatusta, verenkiertoa ja syljen eritystä. Lämmittää, lievittää kipuja, rauhoittaa ja tasapainottaa hermostoa, sekä lisää sensuaalisuutta ja seksuaalista halukkuutta. Kardemumma on turvallinen, antiseptinen öljy, mutta sen runsasta käyttöä on varottava epilepsiassa ja sydänvaivoissa.
 • Tea tree – Antiseptinen, sopii ihotulehduksien, jalka- ja kynsisienen, herpeksen sekä syylien hoitoon. Luonnollinen karkoite paarmoille ja hirvikärpäsille.
 • Timjami – Desinfioiva, apu tulehduksissa ja mm. aknessa. Urheiluvammoihin, lihaskipuihin, reumatismiin, yskään, hengitys- ja ruoansulatusvaivoihin.
 • Fenkoli – Antiseptinen, lihasjännityksiä laukaiseva, nesteitä poistava ja aineenvaihduntaa kiihdyttävä.
 • Laventeli – Hellävarainen ja hoitava. Rauhoittaa, laukausee lihasjännitystä, auttaa kuukautiskipuihin ja palovammoihin. Tasapainottaa ailahtelevan mielialan ja rauhoittaa unettoman nukkumaan. Laukaisee lihasjännityksen ja lievittää kaikenlaisia kipuja. Ei jatkuvaan pitkäaikaiseen käyttöön henkilölle, jolla on matala verenpaine.
 • Kataja – Virkistävä ja puhdistava tuoksu, auttaa kehon nesteiden virtailuun. Lämmittää kolottavia lihaksia ja niveliä. Jatkuvaa käyttöä tulisi välttää. Ei sovi henkilöille, joilla on munuaisongelmia.
 • Mänty – Hengitysteitä avaava ja vahvistava, huoneilmaa desinfioiva. Miehistä voimaa antava ja virkistävä. Apu lihaskipuihin.
 • Seetri – Antiseptinen, limakalvoärsytystä ja kutinaa lievittävä öljy. Hengitystievaivoihin, yskän ärsyttämään kurkkuun. Tehoaa myös virtsatietulehduksia aiheuttaviin bakteereihin. Miesten partavesissä seetriä käytetään puhdistamaan ja rauhoittamaan ihoa parranajon jälkeen.
 • Ruusu – Kosteuttaa, estää pintaryppyjen muodostumista. Erinomainen kuivalle ja couperosa iholle, mutta sopii hyvin myös muille ihotyypeille.

Lähde: Frantsilan eteeriset öljyt

Comments

  1. Kiitos, mukava kuulla että löysit lukemista. 🙂 Totta, eteeriset öljyt on supermonikäyttöisiä. Itse en ole vielä kokeillut eteerisiä öljyjä kodin puhdistusaineiden teossa, mutta kiinnostaisi kyllä kokeilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *