Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Näin pääsiäisen aikaan pieni paastoilu, hiljentäminen ja hiljentyminen, tekevät hyvää uskomuksiin katsomatta. Ekopaasto.fi tarjoaa kaikille sopivan Paastopolun, joka tarjoaa jokaiselle oman ekopaastovinkin.

Ekopaaston ideana on kääntää katseet omiin kulutustottumuksiin ja arjen arvoihin. Ekopaaston Paastopolku tarjoaa vinkkejä kestävämpiin ratkaisuihin hiljentämisen ja hiljentymisen suhteen. Nappasin omat pääsiäisen ekopaastovinkit tälle vuodelle Paastopolulta ja tällaiset paastovinkit sain:

Hiljentäminen: Anna hyvän kiertää.

  • Inventoi kaappisi ja kiinnitä huomiota kierrättämiseen. Monilla paikkakunnilla paikalliset kierrätyskeskukset tai kirpputorit tarjoavat ilmaisen tai edullisen noutopalvelun ehjille huonekaluille.
  • Hajonneetkin tavarat voivat saada uuden elämän eri muodossa, kun romusta erotetaan käyttökelpoiset osat. Kierrätysohjeita ja tiedot lähimmästä kierrätyspisteestäsi saat esimerkiksi Rinki-sivustolta.

Hiljentyminen: Mietiskele.

  • Mietiskely antaa tilaa kuunnella omia ajatuksiasi. Ota aikaa itsellesi tai osallistu ohjattuun retriittiin. Retriitti avaa elämää uuteen. Raamatun tekstit, rukous ja hiljaisuus vievät ajatuksiasi eteenpäin. Etsi itsellesi sopiva aika vaikka Hiljaisuuden ystävien sivuilta.

Vaikka kirkko ja uskonto eivät kuulukkaan elämääni kovin kiinteällä tavalla, molemmat ekopaastovinkit kuulostavat nappivinkeiltä pääsiäisen ekopaastoiluun ja meneillään olevaan sisätilaremppaan, josta pyrimme selviämään mahdollisimman ekosti ja lompakkoystävällisesti. Unohtamatta sitä tavaroiden kierrätystä.

Kaappi-inventaario onkin jo hyvällä alulla, kun lähes kaikki astiat ja ruokailuvälineet on käyty läpi ja meille turhat saaneet uuden kodin. Raamatun ja rukoilemisen sijaan keskityn kuitenkin mieluiten hiljaisuuteen ja itseni kuuntelemiseen. Toteutustapa ja -paikka siintääkin jo kirkkaana mielessäni. Mikäpäs sen parempi hiljentymisen tapa ja paikka kuin metsäretki lähimetsään.

Lopun jäniskevennyksenä todettakoon, ettei tämä ekoilu suinkaan ole mitään hippitouhua, vaikka hurahdus ekompien valintojen äärelle toikin uuden ja hauskan HippiKatja-tittelin. Kiitos siitä. 🙂

Ekoilu voi tarkoittaa näinkin pieniä asioita kuin hyvän kierrättäminen ja mietiskely. Tai vähemmän kulutuskeskeisen pääsiäisen viettämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *