Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Tiesitkö tämän muovista?

Mistä muovi on tehty?

Muovi valmistetaan uusiutumattomista, fossiilisista raaka-aineista, jotka otetaan luonnosta. Muovin tärkein raaka-aine on öljy. Laskelmien mukaan jokaisen raaka-aineeksi käytetyn öljytynnyrin lisäksi muovin valmistusprosessiin tarvitaan vielä toinen öljytynnyri. 

Muovi koostuu pitkistä, isoista ketjumaisista molekyyleistä, polymeereistä. Polymeereihin voidaan seostaa erilaisia lisä-, lujite- ja täyteaineita, sen mukaan millaisia ominaisuuksia lopputuotteelta vaaditaan.

Muovia käytetään materiaalina paljon, sillä se pidentää tuotteiden säilyvyyttä (terveysriskien uhalla) ja koska se on edullista. Paitsi luonnolle. Oletko miettinyt mikä tuotteen hinta oikeasti olisi, jos sen hintaan laskettaisi ympäristövaikutukset?

Muovin kierrättäminen

Oletkin jo ehkä huomannut ruokakaupan kierrätyspisteellä tekstin ”muovinkeräys”? Viime vuonna (2016) tuli voimaan muovin kierrätystä koskeva säädös, joka velvoittaa muovia käyttävät tuottajayhteisöt huolehtimaan kuluttajan ostamien muovipakkausten keräämisen ja kierrättämisen. Eli se kauppa josta muovipakkauksen ostat, on velvollinen sen myös vastaanottamaan ja kierrättämään asianmukaisesti.

Muovinkeräyksen alettua vuonna 2016, muovinkeräyspisteitä avattiin 500 ympäri Suomen. Arvioitiin, että muovinkeräys nappaisi noin 16% kotitalousten käyttämistä muoveista talteen.

Kierrätetyn muovin etuna on se, ettei muovin valmistukseen tarvita ottaa uusia, uusiuitumattomia luonnonvaroja. Kierrätetystä muovista valmistetaan mm. jätesäkkejä, pusseja, putkia ja levyjä. PET-pulloista voidaan valmistaa raaka-aineita tekstiiliteollisuuteen, sekä uusien pullojen aihioita. Suurin hyöty tulee kuitenkin siitä, että välttää muovin käyttöä niin paljon kuin mahdollista. 

Millainen muovi kelpaa muovinkeräykseen?

Muovinkeräykseen kelpaa kaikki muovinen pakkausjäte, paitsi PVC-muovi.

Muovipakkausten tulisi olla tyhjiä ja mahdollisimman puhtaita.

Muovinkeräykseen saa laittaa mm. elintarvikepakkaukset kuten margariinirasiat, jogurttipurkit, juuston ja leikkeleiden pakkaukset, hedelmärasiat, valmisruokapakkaukset, liharasiat ym.

Muovin keräykseen ei saa laittaa muovituotteita, kuten lasten leluja, keittiövälineitä, puutarhakalusteita ym.

Kierrätykseen kelpaamattoman muovin tunnistat kolmion sisällä olevasta 03 tai PVC -merkinnästä.

Miten vähentää muovin käyttöä?

 • Kierrätä muovipakkaukset. Voit yllättyä käyttämäsi muovin määrästä.
 • Korvaa muovikassit kestokasseilla ja muoviset hedelmä-, vihannes- ja juurespussit uudelleen käytettävillä hedelmäpusseilla.
 • Suosi pakkaamattomia elintarvikkeita ja -tuotteita.
 • Unohda muovikelmu ja säilö kannellisiin rasioihin.
 • Mieti hankinnan tarpeellisuutta, hankitko tarpeeseen vai haluun? Entä voisiko saman tuotteen saada muovittomana vaihtoehtona?
 • Hyödynnä netti- ja livekirpputorit, kierrätyskeskukset ja tuttujen ylimääräiset tavarat. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena.
 • Tutustu Tee Se Itse -tapoihin ja luonnonmukaisiin vaihtoehtoihin valmiiden markettiratkaisujen sijaan. Muovin ohella voit säästää luontoa myös muilta luonnolle haitallisilta asioilta, kuten turhilta kemikaaleilta.
 • Käytä asiat loppuun saakka ja keksi tarpeettomille esineille uusia käyttökohteita.
 • Vie sinulle turhat muovitavarat kirpputorille tai kierrätyskeskukseen. Sinun turha voi olla toisen aarre!

Joko kierrätät muovit? Jos et, nyt on aika aloittaa.

 

Comments

 1. Olipas tunteellinen kirjoitus! Onnea vaan muovittomaan elämääsi! Aloita vaikka meikkipurkeistasi ja anna minun kantaa shampooni kotiin muovipullossa.

  1. Kiitos Joose palautteestasi! En juurikaan meikkaa, joten sieltä en tuottamaani muovijätettä pysyty paljoa vähentämään, mutta muita kohteita löytynee varmasti vielä. 🙂 Jokainen päättää toki itse minkä verran muovia käyttää. Hyvää syksyä sinulle! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *