Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Safkatutka.fi -sivuston perustaja Fredu Sirviö haastoi suomalaiset miettimään omia kulutustottumuksiaan muovin osalta Muoviton syyskuu -kampanjan avulla vuonna 2014. Kampanjasta tuli hitti ja lähes 24 000 suomalaista otti osaa haasteeseen. Muoviton syyskuu jäi elämään ja usealle syyskuu tarkoittaa yhä turhan muoviroskan synnyn minimoimista ja omien kulutustottumusten tarkastelua hiukan tarkemmin.

Pienetkin teot merkistevät

Muovi ympäröi meitä. Heitä pois ja osta uusi -kulutuskeskeinen ajatusmalli ruokkii muovin suosimista ja turhan muovijätteen syntymistä. Samaan aikaan kun iloitsemme jostakin uudesta hyödykkeestä, maapallo suree taas yhden uuden muovijätteen vuoksi.

Ihmisille, eläimille ja koko maapallolle haitallinen muovijäte ei ole vain kaukomaiden ongelma, vaan meidän kaikkien. New Yorkissa asuva Lauren Singer, 25, on elänyt neljä vuotta Zero Waste elämäntapaa noudattaen, tuottaen samalla vain yhden lasipurkillisen jätettä. Videolla Lauren kertoo mitä tästä lasipurkista löytyy:

 

Muoviton syyskuu ja omalla esimerkillään inspiroiva Lauren laittavat pohtimaan kuinka muovijätettä voisi vähentää omalla kohdallaan. Muovin käyttöä ei tarvitse lopettaa kokonaan heti yhdellä kertaa, vaan ensin voi pohtia keinoja joilla voisi vähentää turhan muovin käyttöä omalla kohdallaan.

Kotimme ei ole täysin muoviton, vaikka pyrimmekin välttämään muovin käyttöä. Jätteetön elämä olisi varmasti mahdollinen myös meidän kohdallamme, mutta syyllistämistä ja syyllistymistä, sekä koko perheen suurta elämäntaparemonttia tärkeämpänä pidän jokapäiväisten valintojen punnitsemista ja pienien ekologisempien päätösten tekoa arjen tohinoissa. Jokaisella kauppaan jätetyllä muovisella hedelmäpussilla tai kertakäyttöastialla on väliä.

Jos muuten tahdot inspiroitua ja lukea Laurenin jätteettömästä elämästä lisää, niin kurkkaappa hänen bloginsa Trash Is For Tossers – SAY ON TO TRASH.

Kuinka välttää turhan muovijätteen syntymistä

Muovia on kaikkialla. Pienillä teoilla voit kuitenkin vähentää muovin käyttöä jo huikeasti. Poimi rohkeasti kokeiluun muutama kikka ja huomaa miten muovin käyttö vähenee arjessa lähes huomaamatta uusien tottumusten myötä. Ehkäpä jokin tapa jää arkeesi pysyvästi. 🙂 Jaa minulle myös omat muovinsäästövinkkisi – ehkäpä minäkin saisin perheellemme uusia vinkkejä turhan muovijätteen minimoimiseksi.

 • Vältä muoviin pakattuja tuotteita. Tämä voi alkuun tuntua haastavalle etenkin elintarvikkeiden kohdalla, varsinkin jos lempituotteesi ovat muoviin käärittyinä. Vaihtoehtoja kuitenki on. Suhtaudu avoimesti uusiin muovittomiin vaihtoehtoihin.
 • Suosi irtona myytäviä tuotteita, torin antimia, paikkakuntasi REKO-rinkiä ja itse tehtyjä asioita. Mitäpä jos ostaisitkin leivän ensi kerralla paistopisteeltä tai leipoisit tuoreet sämpylät itse?
 • Korvaa kaupan hedelmäpussit kestävillä ja pestävillä, uudelleenkäytettävillä hedelmäpusseilla. Näppärä ompelee pussin helposti itse, mutta ekologisia hedelmäpusseja on saatavilla myös täysin käyttövalmiina marketeista ja nettikaupoista.
 • Nappaa Take a way -kahvi omaan kuppiin. Muovikantisen kertakäyttömukin sijaan voit kysyä oman kupin käyttöä ja täyttöä missä vain pisteessä.
 • Suosi luonnonkosmetiikkaa. Muovi piiloutuu kosmetiikkaan pieninä mikromuovirakeina, jotka joutuvat esimerkiksi kasvojen pesun yhteydessä lavuaarin kautta pohjavesiin. Turvallisempia vaihtoehtoja ovat luonnonkosmetiikkatuotteet, joita myyvät luotetettavasti mm. kotimainen House Of Organic -verkkokauppa.
 • Jos tarvitset apua kosmetiikkahyllyllä, lataa CosmEthics -sovellus puhelimeesi ja tiedät pian mitä kosmetiikka sisältää!
 • Pakkaa eväät rasiaan pussin sijaan. Rasian voit pestä ja käyttää uudelleen.
 • Täyttyykö roskapussi tiuhaan? Kierrättämällä ruoantähteet bioastiaan, muovin, pahvin, kartongin, paristot, pieneksi jääneet ja rikkonaiset vaatteet, lasin, sanomalehdet ja paperit lähimpään kierrätyspisteeseen vähennät syntyvää jätemäärää todella paljon. Polttokelpoisen jätteen osuuden pienentyessä huomattavasti roskapussi ei täyty ihan niin tiuhaan. Näin säästät roskapusseja, luontoa ja rahaa.
 • Suosi kierrätysmuovista valmistettuja roskapusseja (ja kierrätysmuovia muovisien hankintojen kohdalla ylipäätään). Rullalla olevien roskakassien muovi on yleensä ohuempaa, joten sen valmistuksessa on käytetty vähemmän muovia. Suosimalla rullassa myytäviä roskapusseja lompakkokin kiittää.
 • Oman pihan roska-astiaan voi laittaa monen pienen muovisen roskapussin sijaan esimerkiksi yhden isomman pussin, johon vaikkapa sankoon kerätyt polttokelpoiset jätteet voi tyhjentää. Tämä ei tietenkään välttämättä toimi taloyhtiön roskiksilla.
 • Roskapusseina voi uusiokäyttää hedelmäpusseja, wc-paperin pakkauspussia tai muuta uudelleen käytettävää pussukkaa. Näin muovi päätyy kerran ostettuna uudelleen hyötykäyttöön uuden muovipussin sijaan.
 • Korvaa muoviin pakatut nestemäiset shampoot, tiskiaineet, käsi- ja suihkusaippuat palasaippualla. Nestemäisien tuotteiden ainesosista suurin osa on usein vettä, joka laimentaa aineen sopivaksi käyttää. Paitsi että vesi rahdataan jopa toiselta puolelta maapalloa, se kyllästetään säilöntäainein. Palasaippua on saippuoiden ekologisin vaihtoehto.
 • Mieti ennen ostopäätöstä tarvitsetko vai tahdotko. Jos tuote on valmistettu muovista, tutki olisiko tuotetta valmistettu (tai voisiko sen valmistaa itse) kestävämmästä ja ekologisemmasta materiaalista kuten vaikkapa puusta? Entä löytyisikö tuotetta käytettynä? Kuinka paljon oikeasti tarvitset tuotetta? Punnitsemalla ostopäätöksiä vältyt turhalta kuluttamiselta ja tulet siinä samalla käyttäneeksi myös vähemmän luonnonvaroja.
 • Jätä muoviset vauvalelut suosiolla kaupan hyllyyn, sillä leikki-ikä muovisille vauvanleluille on melko lyhyt. Anna mielummin lahjaksi yhteistä aikaa, vapaailta vanhemmille, kolikoita säästöpossuun, oma puun tai jokin muun ulos istutettavan kasvin taimi, villasukat tai vaikkapa vaunulenkki. Sama pätee kaikkiin muihinkin lahjahankintoihin.
 • Älä heitä ehjiä ja käyttökelpoisia esineitä roskiin, vaan lahjoita sinulle tarpeeton eteenpäin tai mieti olisiko esineelle jokin toinen käyttökohde, jolla se saisi uuden elämän. Kaikkea ei myöskään tarvitse korvata uudemmalla tai hienommalla.
 • Ja lopuksi: Muista kierrättää kaikki käyttämäsi kierrätyskelpoinen muovi lähimmän kierrätyspisteen muovinkeräysastiaan.

Vähentämällä muovin käyttöä suosit kestävämpää elämäntapaa ja mahdollistat puhtaampaa huomista. Muista että jokainen teko merkitsee!

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *