Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Riittää jo: Irti maailmasta jossa kaikkea on ihan liikaa (John Naish, 2008) pureutuu aikamme ilmiöön: meillä on jo kaikkea yllinkyllin, mutta olemme silti tyytymättömiä ja haluamme lisää. Kirja kertoo riittävyyden filosofiasta ja opastaa käytännön vinkein tien riittävyyden tielle, joka johtaa tyytyväisyyteen ja tasapainoon.

Kirjan kirjoittamiseen on nähty paljon vaivaa, sillä kirja sisältää runsaasti tutkimuksiin, faktoihin ja haastatteluihin pohjautuvia oivalluksia. Faktat tukevat hienosti kirjailijan näkemystä yltäkylläisestä maailmasta, tyytymättömistä ihmisistä, syistä miksi olemme siinä pisteessä kuin olemme ja kuinka meidän tulisi muuttaa tapojamme ja tottumuksiamme ekologisempaan ja onnellisempaan suuntaan.

Riittää jo käsittelee seuraavia aiheita:

 • Riittävästi informaatiota
 • Riittävästi ruokaa
 • Riittävästi tavaraa
 • Riittävästi työtä
 • Riittävästi valinnanvaraa
 • Riittävästi onnea
 • Riittävästi kasvua
 • Asioita joita kannattaa tuhlata

John Naishin kirjoitustyyli on sopivasti naseva ja humoristinen. Kirjailijan mukaan ihmisten tulisi kehittää itselleen riittävyyden taju, sillä vain toteamalla että riittää jo, voimme tehdä sekä maapallon että itsemme onnellisemmiksi.

Kirja tarjoaa esimerkkejä kulutuskeskeisen nykyihmisen ongelmiin siitä, kun mikään ei riitä. Jokaisen kappaleen jälkeen kirjailija antaa käytännön vinkit kuinka kehittää omaa riittävyyden tajua. Kirja herättää ajatuksia mm. seuraavanlaisilla pohdinnoilla:

 • Saatavilla on kaikkea. Silti ihminen haluaa vain lisää, samaan aikaan kun heittää parissa kuukaudessa roskiin oman painonsa verran jätettä.
 • Ihminen tekee töitä jotta voi vuorata itsensä materialla, josta suurin osa on rahoitettu velalla, jolloin joudutaan tekemään lisää töitä jotta kaikki saadaan maksetuksi.
 • Ihminen keksii yhä uskomattomampia vempaimia helpottaakseen omaa työtaakkaansa ja lisätäkseen aikaansa, mutta edistyksellisestä teknologiasta huolimatta ihminen on kiireisempi ja onnettomampi kuin koskaan.
 • Vaikka onnellisuutta työnnetään meille lukuisin opuksin, kurssein, pikavinkein ja onnellisuusvalmentajien avulla, masennustilastot hipovat pilviä.
 • Informaatiota on saatavilla enemmän kuin koskaan. Tämäkään ei ihmiselle riitä, sillä viisaamman pääkopan ja erehtymättömien tekojen sijaan ihminen on hämmentyneempi, kuormittuneempi ja kyvyttömämpi keskittymään asioihin kuin koskaan ennen.
 • Julkkisjuorut ja epämääräinen mediasälä korvaavat sosiaalisia suhteita ja kohtaamisia, sekä oikeita keskusteluja oikeiden ihmisten kanssa kasvokkain. Kiksit saadaan asioista joita koetaan laitteen kautta, ei elämällä asiaa todeksi. Kun kuka tahansa voi päätyä mihin tahansa netissä, on vaikea enää hahmottaa mikä on todellista ja mikä ei. Usein todellinen maailma jääkin kakkoseksi.

Kirjailija itse elää vaatimatonta elämää vaimonsa kanssa ilman tv:tä ja kännykkää, kuluttaen vähemmän, pystyen näin valikoimaan työtehtäviään ja työhön kuluvaa aikaa, sekä nauttien enemmän vapaa-ajastaan ja yhteisestä tekemisestä vaimonsa kanssa. Kirjaa tehdessään John Naish ei matkustanut tuntia kauemmaksi kotoaan.

Riittä jo pureutui aiheisiin jotka ovat jo ennalta tuttuja, mutta istutti omaan ajatusmaailmaani uudenlaisia ajatuksenpoikasia omasta henkilökohtaisesta ekologiasta. Suosittelen kirjaa ehdottomasti jokaiselle jota kiinnostaa oppia saavuttamaan tyytyväisyyden ja tasapainon olotila ja elämään onnellisempaa elämää. Ehkäpä kirjan luettuasi myös sinä toteat että riittää jo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *