Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Minulle väitettiin, että hukkaan blogilla ja omilla valinnoilla vain aikaani. Nimettömäksi jäävän henkilön mukaan ympäristöongelmien ja ilmastonmuutoksen pääsyyllinen on teollisuus ja syyllisen tulisi olla vastuussa, ei tavallisen ihmisen. Että ongelma on niin suuri, ettei yksittäisten ihmisten valinnoilla ole mitään väliä, vaan asiat korjaantuisivat ainoastaan sillä, että teollisuus muuttaa suuntaa. Yksittäiset ihmiset eivät voi hillitä ilmastonmuutosta tai pelastaa maailmaa millään muullakaan tavoin. Olen erimieltä.

Kyseenalaistin väitteen sen esittäneelle henkilölle ja haluan perustella näkökantani myös tänne. On totta, että teollisuus aiheuttaa suurimmat vahingot. Teollisuuden mahdollistaa ja aikaansaa kuitenkin ihminen itse, joten ihminen on viime kädessä vastuussa päättäjien, omistajien, muiden vaikuttajien, työntekijöiden ja kuluttajien muodossa. Ihminen säätää lait, ihminen tekee päätökset, ihminen vastaa itse omista arvoistaan ja toiminnoistaan.

Otan esimerkkinä vielä kertaalleen surullisen kuuluisan vaateteollisuuden. Aiemmin olenkin jo kirjoittanut vaateteollisuuden ongelmista, joista voit lukea täältä. Keskityn nyt viime aikaiseen uutiseen ja mielipiteeni tarkempaan perusteluun.

Teollisuus tuottaa kuluttajille

Yle uutisoi viikko sitten vaateteollisuuden ylituotanto-ongelmasta. Tanskan TV2 on esittänyt dokumentin Operation X, joka paljastaa joidenkin vaatejättien, kuten H&M:n ja vaatemerkit Vero Modan sekä Jack & Jonesin omistaja Bestsellerin, polttavan ylijämävaatteita.

Ohjelmassa pohditaan aiheuttaako liian nopea muotikierto ylijäämää, jolle ei viime kädessä ole muuta tehtävissä kuin tuhoaminen. H&M kiisti väitteen kertomalla ettei heille jää laisinkaan ylijäämää.

H&M:n edustajan Mia Møgelgaardin mukaan kaikki vaatteet myydään, eikä hukkaa tule. Ellei vaatteet mene kaupaksi jossakin, ne siirretän paikkaan jossa ne menevät kaupaksi. Polttoon päättyisi siis ainoastaan vaatteet joissa on terveys- tai turvallisuusriski, kuten vaatteet jotka sisältävät liikaa kemikaalijäämiä, tai jotka ovat homehtuneet tai altistuneet jätevedelle.

Operation X:n toimittajat testasivat laboratoriotestein väitteen, saatuaan hävitettävästä vaate-erästä käsiinsä naisten housut ja farkut. Testeissä ei havaittu sen enempää kemikaaleja tai jätevesien aiheuttamia bakteeriesiintymiä kuin myynnissä olevissa vaatteissakaan. Merkkejä homeesta tai liian suurista lyijypitoisuuksista ei myöskään löytynyt.

Vero Moda ja Jack & Jones -vaatemerkit omistava Bestselers myönsi avoimesti ohjelmalle polttaneensa myös sellaisia vaatteita, joissa ei ollut mitään vikaa. Polttoon päätyi siis myös ylijäämävaatteita, eli vaatteita jotka ovat valmistettu meille kuluttajille ympäristöä kuormittaen, mutta joita kukaan ei kuitenkaan ostanut. Myös polttamisesta aiheutuu ympäristölle harmia. Hävikkiin päätyvistä vaatteista koituu ympäristölle tuplavahinko.

Tanskalainen yhtiö poltatti viime vuonna 49 tonnia vaatteita.

Vastuut ja vaatimukset

Kenen on vastuu? Teollisuudenko? Osittain kyllä. Ennen syyttävän sormen kääntämistä vain teollisuuden puoleen, on syytä kurkata myös peiliin. Kenelle teollisuus tuottaa? Kuluttajille. Jos kysyntää ei olisi, tuotettaisiinko niin paljon? Tuskin.

En usko yhdenkään yhtiön toimintasuunnitelmaan kuuluvan tappion tekeminen tietentahtoen. Voiton tekeminen kylläkin, joskus keinolla millä hyvänsä. Se on selvää, että teollisuuden tulisi ottaa suurempaa vastuuta. Myös yhtiöiden tulisi olla kiinnostuneempia valmistusprosessien aiheuttamista ympäristö- ja terveyshaitoista, toimia ympäristöä kunnioittavammin ja ohjata kuluttajia kestävämpiin valintoihin.

Teollisuuden ja kuluttajien välissä vaikuttaa vielä media. Ellei meille tyrkytettäisi mielikuvia katumainoksissa, radiossa, televisiossa niin mainosten kuin mielipiteitä muokkaavien ohjelmien muodossa, netin, lehtien ja mainospostin välityksellä, emme ymmärtäisi haluta ja tahtoa. Ei Salkkareiden kulisseja ole suotta rakennettu tarkasti harkiten ja tuotteita sijoittaen, eivätkä yritykset suotta tee kaupallista yhteistyötä suosittujen bloggaajien kanssa. Kaiken takana on loppupeleissä mielikuvien ja -halujen herättäminen bisnesmielessä.

Entä mitä tulee lakeja ja vaatimuksia säätäviin tahoihin? Täysin syyllisinä emme voi pitää heitäkään, jotka määrittelevät mm. päästörajoitukset ja sallitut kemikaalirajat. Usein valitsemme heidät päättävään asemaan itse.

Maailmassa on paljon tietämättömyyttä, turhaa auktoriteettiuskovaisuutta ja laumakäyttäytymistä, minullakin, joten kaikkea ei voi tietää tai ymmärtää. Tieto on kuitenkin kaikkien saatavilla.

Yksilövoimaa

Se, ettei yksittäinen ihminen voi vaikuttaa, on mielestäni edelleen harhaa. Valinta on aina yksilön oma. Mitä suurempi joukko valitsee toisin, sitä vakaammin suunta alkaa muuttua.

Sen sijaan että etsii syyllistä, tulisi energia ja aika käyttää sen pohtimiseen mitä itse voisin tehdä asian hyväksi. Me tavalliset ihmiset olemme ihan yhtä tehokkaita mielikuvien luojia ja suunnan muuttajia kuin mahtava mediakin, jos itse vain haluamme.

Omia tapojani muuttamalla ja oman esimerkkini kautta olen saannut myös lähipiiriäni kiinnostumaan kierrätyksestä ja puhtaammasta ruoasta. Osa on vähentänyt esimerkiksi turhien kemikaalien käyttöä todella radikaalisti. Muutama shop-a-holic on vaihtanut kauppakeskukset kirppareihin. Yksi perusti kesäksi kasvimaan ja toinen lopetti hiusten pesun shampoolla.

Sain olla osana vauva-arjessakin, kun ystäväni lapsen kertakäyttövaipat vaihtuivat kestovaippoihin. Ja mikä tärkeintä, tarjoan omalle perheelleni mahdollisuuden terveempään ja puhtaampaan elämään yhdessä mieheni kanssa.

Vai ei ole yksilöllä vaikutusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *