Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Ihminen käyttää huomaamattaan useimpia tuoksuja pitkin päivää. Etenkin naisilla tuoksukuormitus voi olla todella suuri jo heti aamusta. Oletko pysähtynyt miettimään kuinka paljon tuoksuja käytät ja olisko tuoksujen joukossa jokin liikaa?

Tuoksupilvi ympärille ja menoksi!

Kasvopesu ja päivävoide kasvoille, päälle hajustetulla pyykinpesuaineella ja huuhteluaineella pestyt vaatteet, kainaloihin sipaisu dödöä, meikit naamaan, hiukset ojennukseen hiuslakan avulla ja suihkaus lempparihajuvettä ranteisiin. Ja eikun tuoksuvana bussilla töihin, opiskelupaikalle, asioille apteekkiin tai pankkiin, tai vaikkapa vapaapäivän viettoon ostoksille.

Kaikki se tuoksumäärä jonka valitsemme itsellemme ja perheellemme aamuisin, voi kuormittaa ympärillä olevia ihmisiä yllättävän paljon. Se mikä itsestäsi tuoksuu hyvälle, puhtaalle ja raikkaalle, voi toiselle olla tunkkainen hajupilvi, joka saa voimaan sekä fyysisesti että henkisesti pahoin ja pyrkimään mahdollisimman kauas läheltäsi.

Kun oma nenä tottuu hajusteisiin, ei niiden käyttöä juuri huomaakkaan. Hajusteiden käyttöä on helppo lisätä, sillä oma nenä ei haista mitään normaalista poikkeavaa. Voi siis olla, ettei itse lainkaan tajua miten voimakkaasti tuoksuu.

Mitä voin tehdä vähentääkseni hajustekuormaa?

Tällä viikolla vietetään Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Tuoksutonta viikkoa. Ekompi Elämä on mukana viikossa jakamalla lukijoilleen tuoksutietoutta ja pohtimalla tuoksujen käyttöä. Alla olevasta linkistä voit testata oman tuoksujalanjälkesi ja pohtia tuoksutko liikaa kanssaeläjiesi nenään.

http://www.tuoksujalanjalki.fi/

Jos käytössä on jokunen tai useampi hajustettu asia, on hyvä miettiä hetki olisiko jokin tuoksuista sellainen jonka voisi jättää kokonaan pois? Jos ei, voisiko kyseisen tuoksun korvata hajusteettomalla versiolla? Tuoksut kuuluvat elämään, eikä ilman tarvitse kenenkään tahtomattaan olla. Liika on kuitenkin liikaa itselle, ympärillä oleville ja ympäristölle.

Tuoksuvat mielikuvat

Hajusteiden tehtävä on yleensä peittää jokin ominaishaju tai epämiellyttävä haju, luoda mielikuvia kukkakedoista, raikkaista kesätuulista ja puhtaasta pyykistä, sekä saada ihmiset käyttämään yhä enemmän rahaa uusiin hajusteisiin. Kun nenä tottuu, lisääntyy hajusteiden käyttö usein melko huomaamattomasti. Tuoksut eivät tarkoita puhtautta, eivätkä sitä tuo.

Kemikaalit ovat sekä ihmiselle itselleen että ympäristölle haitallisia, sillä ne kulkeutuvat ihmisen elimistöön ihon ja hengitysteiden kautta varastoituen kroppaan jopa pitkiksi ajoiksi. Pohjavesiin kemikaalit päätyvät viemäreiden kautta, keikuttaen vesistöjen ja vesistöissä elävien eliöiden luontaista tasapainoa. Vesistöistä kemikaalit palaavat takaisin ihmisiin.

Hajusteherkät ihmiset saavat hajusteista helposti fyysisiä ja henkisiä oireita, kuten päänsärky, pahoinvointi, vuotava nenä, yskä, hengenahdistus, iho-oireet, huimaus, ahdistus, uupumus ja rytmihäiriöt. Toisille tuoksut voivat olla niin liikaa, että niiden vuoksi on vaihdettava kaupan käytävää, jäätävä bussista pois paria pysäkkiä aiemmin tai lähdettävä töistä kotiin kesken päivää. Herkimpien elämää tuoksut rajoittavat niin paljon, ettei yleisillä paikoilla ja kylässä tule liikuttua juuri koskaan.

Vähentämällä hajustekuormaasi vaikka vain yhden hajusteen veran, teet hyvää ympärillä oleville, itsellesi ja ympäristölle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *