Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Teemaviikot ja -kuukaudet saavat kaverikseen taas yhden teemaviikon: Tuoksuton viikko, jota vietetään Allergia-, Iho- ja Astmaliiton toimesta 30.10.-12.11.2017.

Ekompi Elämä on mukana tuoksuttomassa viikossa, sillä kärsin itse hajusteyliherkkyydestä joka kolmannen suomalaisen tavoin ja saan voimakkaiden hajusteiden vuoksi fyysisiä oireita. Lisäksi hajusteissa olevat synteettiset kemikaalit ovat haitaksi ympäristölle, itselle ja läheisille.

Hajustefaktaa:

 

  • Joka kolmas suomalainen on hajusteherkkä.
  • Hajusteet aiheuttavat oireita kuten päänsärky, pahoinvointi, vuotava nenä, yskä, hengenahdistus, iho-oireet, huimaus, ahdistus, uupumus ja rytmihäiriöt.
  • Luonnon tuoksut eivät aiheuta suurimmalle osalle mitään oireita.
  • Voimakkaimmin oireita aiheuttavat hajuvedet ja partavedet, hajustetut pesuaineet (etenkin huuhteluaine), hiuslakka, voiteet, home ja tupakka.
  • Tuoksut ovat osa elämää, mutta liika hajusteiden käyttö esimerkiksi opiskelu- ja työpaikoilla, yleisissä tiloissa ja julkisissa kulkuvälineissä hankaloittaa ja rajoittaa useiden ihmisten elämää.
  • Kemiallisten hajusteiden käyttö on haitaksi omalle ja läheisten terveydelle. Kemikaalit kulkeutuvat elimistöön ihon ja hengitysteiden kautta, varastoituen elimistöön ja säilyen siellä pitkiäkin aikoja.
  • Kemikaalit ovat ympäristöhaitta, sillä ne päätyvät vesistöihin.
  • Kemikaalit palautuvat takaisin ihmiseen vesistöjen kautta.

Tiedätkö mitä kemikaaleja Sinä käytät? Tuoksutko liikaa?

Ensi viikon aikana käsittelen tuoksuyliherkkyyttä laajemmin. Aiempia pohdintojani kemikaaleista ja niiden haitoista löydät artikkeleista Hammastahnakriisi, Pyykinpesuaineiden kemikaalit, Huuhteluaineet, Ekopesuaineet ja niiden valinta.

Tuoksuttomasta viikosta voit lukea lisää Allergia-, Iho- ja Astmaliiton sivuilta.

Tuoksuton viikko näkyy sosiaalisessa mediassa #tuoksuton #tuoksutonviikko #tuoksuherkkyys #tuoksutkoliikaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *