Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Mitä tänään syötäisiin? Sellaista, johon saisi tuhottua päiväysmaidon? Jotakin, johon löytyisi ainekset helposti omasta takaa? No 70-luvun hittiherkkua, kananmunakastiketta tietenkin!

Kananmunakastikkeen resepti

Kananmunakastike on superhelppo valmistaa, jopa tällaisen kokkaamista välttelevän Katjan. Kananmunakastikkeen resepti on simppeli; voita ja jauhoja, maitoa, keitettyjä kananmunia ja suolaa. Kastiketta voi maustaa itse lisää mieleisillään mausteilla.

Ennen maitokastikkeen tekoa on suotavaa keittää munat ja jäähdyttää ne kylmässä vedessä. Näin myös kananmunan kuoret irtoavat helpommin. Kananmunat voi leikata jo tässä vaiheessa haluamansa kokoisiksi palasiksi, tai kananmunat voi pilkkoa kastikkeen joukkoon myöhemminkin.

Kun voi on sulanut pannussa, on jauhojen vuoro. Kananmunakastike on vaalea kastike, joten jauhoja ei tarvitse ruskistaa ruskeiksi. Kun jauhot ovat sulautuneet voihin, on maidon vuoro. Maito kannattaa kaataa hiljalleen koko ajan sekoittaen, jotta välttää pahimmat jauhopaakut ja lopputulos olisi tasainen maitokastike. Maito palaa pohjaan melko helposti, joten kastiketta kannattaa sekoittaa koko valmistuksen ajan.

Mausta suolalla ja / tai muilla mieleisilläsi mausteilla. Kun kastike on valmis, lisää pilkotut kananmunat joukkoon. Siinä kaikki! Helppoa, nopeaa, edullista, ekologista ja melko omavaraistakin, vai mitä!

 

Tänä vuonna meillä on satsattu kasvisten syöntiin enemmän kuin koskaan aiemmin. Kasvikset toimivat ruokana jo itsessään, tai osana ruokaa niin kylmänä kuin kuumanakin. Pannulla käytetyistä kasviksista saa mielettömän hyvän lämpimän lisukkeen ruokaan ja mukavaa vaihtelua perus salaatille.

Tällä kertaa pannulle päätyivät pilkottuna kaali, paprika, punasipulit ja kesäkurpitsa. Kasvikset voi halutessaan maustaa suolalla, pippurilla, hunajalla, sinapilla tai millä tahansa mausteella. Nam! Valmiin annoksen keitettyine perunoineen näettekin kelaamalla aivan jutun alkuun. Tätä ruokaa kannattaa kokeilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *