Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Nyt kun vatsatauti on selätetty, mietitty ekopesuaineiden valintaa ja tutkittu mitä muita vaihtoehtoja siivoamiseen löytyy, olen entistä vahvemmin sitä mieltä etteivät kemikaalit kuulu jatkossakaan kotiimme. Kodin siivouksessa käytetyt pesuaineet päätyvät käytön jälkeen viemäriin ja sitä kautta vesistöihin. Sitä ennen olemme antaneet pesuaineiden vaikuttaa sisäilmaan ja terveyteemme.

Mikä onkaan kaikista ekologisin keino siivota?

Itse tehty yleispesuaine

Ekologisuuteen vaikuttaa sisällysluettelon ohessa myös se, mistä ja miten pesuaine on tullut ja millainen pakkaus pesuaineella on. Kotimaisuus, kierrätettävä pakkaus ja suurempi pakkauskoko ovat ekologisempi valinta, joskin kaikista ekologisinta olisi tehdä pesuaine kokonaan itse. Mutta voiko pesuainetta tehdä itse?

Suurin osa liasta lähtee vedellä. Jotkin itsepäisimmät likajäljet ja -tahrat tarvitsevat kuitenkin avukseen muutakin kuin vettä. Kalliit pesuaineet voi unohtaa, kun ympäristöystävälliset ja edulliset lian irroittajat löytyvät omasta kaapista. Esimerkiksi sooda ja soodan ja etikan yhdistelmä ovat lyömättömät kodin puhdistajat ja löytyvät useammasta kodista. Myös pyykinpesussa käytettävät pesupähkinät palvelevat pyykkäyksen jälkeen vielä hyvin kodin yleispesuaineena.

Siivoaminen etikalla

Eri pH-arvon omaavat luonnonmukaiset kodin puhdistajat sopivat erilaisien kohteiden siivoukseen. Etikka on hapanta, joten se sopii parhaiten hajujen ja kalkkikertymien poistoon. Etikkaa voi käyttää kiilloistuaineena ja ikkunoiden pesussa. Etikka on verraton huuhteluaine ja hajujen poistaja pyykeille. Yhdessä soodan kanssa etikka tekee ihmeitä kodin viemäreille.

Etikalla on voimakas haju ja etenkin herkkänenäisten kannattaa annostella etikkaa maltilla. Etikan käyttö siivoamisessa on tosi monipuolista, eikä rasita kukkaroa, ympäristöä, terveyttä tai kodin hyviä pöpöjä jotka auttavat meitä pysymään terveempinä.

Sooda siivouksessa

Kodin yleispesuaine sooda on emäksinen ihmeaine, joka käy lukuisaan puhdistusta vaativaan asiaan. Soodalla raikastat ja puhdistat jääkaapin, poistat kellertymiä, saippujäämiä tuttipulloista, kalkkijäljet tiski- ja pyykinpesukoneista ja rasvat liesituulettimen suodattimista. Soodaa voi käyttää lelujen puhdistamiseen ja mattojen raikastamiseen.

Parhaimmillaan sooda on yleispesuaineena, eli tahnana yhdessä veden kanssa, jolla voi pestä kodin pinnat turvallisesti ja ekologisesti. Etenkin lasten kanssa sooda on ihan verraton, sillä se on turvallinen ja myrkytön puhdistaja, jolla lapsetkin voivat huoletta siivota.

Puhdasta suolalla

Suola on varsinainen tiimipelaaja, mitä kodin puhdistamiseen tulee. Yhdessä soodan kanssa suola auttaa valkaisemaan kellastuneita kankaita, sitruunan kanssa poistamaan ruostetta ja etikan kanssa kuuraamaan kylpyhuonetta. Nämä jipot ovat vielä itsellä kokeilematta, mutta suolan ystävänä otan taatusti suolan kokeiluun. Kannattaa kuitenkin muistaa, että etenkin karkea suola naarmuttaa helposti, joten mille tahansa pinnalle suolaa ei kannata lähteä hankaamaan.

Sitruuna ja piimä kodin puhdistajina

Hapan sitruuna sopii etikan tavoin kalkkikertymien poistoon. Oikeassa sitruunassa on oikea sitruunan tuoksu, ei keinotekoisesti valmistettu, joten jos kaipaat tuoksua, eikun sitruuna halki ja hankaamaan! Etenkin kaakelien puhistuksessa sitruuna on verraton ja kylppäriin tulee ihana sitruunainen tuoksu. Kannattaa kokeilla ehdottomasti!

Piimä on suolan tavoin itselleni tuntematon ekopesuaine, mutta mm. siivous.info kertoo piimän soveltuvan happaman pH:nsa ansiosta mainiosti kodin ekopesuaineeksi. Piimän kerrotaan irroittavan esimerkiksi kesäkalusteiden pehmusteissa esiintyviä hometahroja. Lisäksi piimä soveltuu joidenkin kaakelien saumojen puhdistukseen ja voikukka- sekä ruohotahrojen poistoon. Suolan tavoin myös piimän puhdistusteho onkin mielenkiintoista päästä testaamaan itse.

Comments

  1. Hei miten ruokasooda ja suola eroavat toisistaan siivouksessa?

    Mikä virka soodan suolan ja veden yhdistelmällä on uuninpesussa, tai siis miksi käytetään sekä suolaa että ruokasoodaa?

    1. Hei! Suola toimii oman kokemukseni mukaan enemmän hankaavana ja kiillottavana aineena, kun taas sooda irrottaa likaa ja poistaa hajuja hyvin. Sooda on jo siltään hyvä ja myrkytön siivousaine, mutta suola tuo hyvän lisän niille siivouskohteille, jotka vaativat vähän enemmän hankausta ja joiden pinnat eivät naarmutu helposti. Suolan puhdistava vaikutus ilmenee parhaiten yhdessä jonkin toisen aineen kanssa, esim. soodan ja veden. Näistä kolmesta saa hyvän ja tehokkaan likaa irroittavan myrkyttömän puhdistusaineen molempien, sekä suolan että soodan, parhaiden puolien ansiosta. 🙂

  2. Osaatko sanoa kuinka hyvin ekopesuaineet puhdistavat ja desinfioivat ylipäänsä verrattuna tavallisiin puhdistusaineisiin? Haluaisin ryhtyä tekemään puhdistusaineet itse mutta mies ei ole vakuuttunut että ne riittää esim keittiössä.

    1. Hei Satu! Ekopesuaineet ovat yleisesti ottaen aivan yhtä tehokkaita puhdistusteholtaan, mutta eivät sisällä myrkyllisiä ja haitallisia kemikaaleja. Ne ovat hellävaraisia ympäristölle ja ihmisille, mutta periksiantamattomia lialle. Kodin desinfiointiin suhtaudun itse aika varauksella; onko pintoja pakko todella desinfioida vai riittäisikö vain puhdistus? Kodissa elää paljon hyviä vastustuskyvylle tarpeellisia, normaaleja bakteereja, jotka auttavat meitä voimaan hyvin. Desinfiointi tappaa kaikki, sekä huonot että kodin normaalit bakteerit. Pintabakteerit puhdistuvat kyllä esimerkiksi vedellä ja itse tehdyllä pesuaineella, tai miedolla ympäristöystävällisellä valmispesuaineella. Jos miehesi on skeptinen ekopesuaineita kohtaan ja käytössänne on normipesuaineet, voisittehan kokeilla ensin jotakin valmisekopesuainetta ja siirtyä siitä pikkuhiljaa omatekoisiin, niin harppaus ei olisi ihan niin suuri. Tai ehkä voisit häikäistä miehesi uunin tai pesuhuoneen puhdistuksella omatekoista pesuainetta käyttäen. Niissä siivousjälki näkyy yleensä kaikista parhaiten. Tsemppiä ekompaan siivoukseen sinne! 🙂

  3. Karkea suola on hyvä pullojen puhdistukseen sisäpuolelta. Vähän suolaa ja kylmää vettä ja ravistelut + huuhtelu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *