Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Ympäristöystävällisempi elämä on tehnyt minusta paitsi valopoliisin ja ruokakriitikon, myös kemikaalipihin kotikemistin. Kun tarkasteluvuorossa olivat hammastahnan kemikaalit, päätin kokeilla voiko hammastahnaa tehdä itse ja ennenkaikkea, voiko sitä oikeasti käyttää. Kaivelin netin syövereistä useamman ohjeen ja päädyin kokeilemaan ensin kaikista yksinkertaisimmalla, muutaman ainesosan reseptillä, kuinka syntyy tee-se-itse hammastahna.

Omatekoisen hammastahnan resepti

Varaa hammastahnalle pieni kannellinen astia, esimerkiksi pilttipurkki. Desinfioi astia kiehuvassa vedessä. Lasipurkille sopii myös uunissa desinfioiminen.

  • 3 rkl ruokasoodaa
  • 3 rkl kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä
  • n. 30 tippaa eteeristä öljyä (piparminttu, mandariini, rosmariini..)

Sulata neitsytkookosöljy vesihauteessa ja lisää joukkoon ruokasooda. Sekoita tasaiseksi. Lisää eteerinen öljy oman maun mukaan ja sekoita.

Eteerinen öljy ei peitä kokonaan voimakasta ruokasoodan makua, vaan antaa hammastahnalle raikkautta. Hammastahnan voi maustaa myös esim. stevialla, jonka sanotaan pyöristävän ruokasoodan suolaista makua.

Halutessasi voit käyttää hankausaineena bentoniittisavea tai lisätä joukkoon laadukasta suolaa. Propolis-uutteella saat hammastahnasta vielä antibakteerisempaa.

Hammastahnaa ei kannata valmistaa kerralla kovin suurta määrää säilyvyyden vuoksi. Ja hei, mitä pikemmin ensimmäinen erä on käytetty, sitä pikemmin pääset kokeilemaan hammastahnan tekoa uudelleen ja muokkaamaan reseptiä esimerkiksi makujen osalta!

Luonnollisen hammastahnan ainesosat

Kookosöljy on antibakteerinen kasviöljy, jonka käyttö sekä ulkoisesti että sisäisesti on terveyttä edistävää. Kookosöljyllä on lukuisia terveysvaikutuksia ja käyttökohteita. Kookosöljy sisältää terveyttä helliviä antioksidantteja, E-vitamiinia, K-vitamiinia ja rautaa. Antibakteeristen ominaisuuksiensa vuoksi kookosöljy sopii erinomaisesti suun puhdistukseen. Kookosöljy hellii ikeniä, sekä puhdistaa ja valkaisee hampaita luonnollisesti.

Ruokasooda toimii hankausaineena ja valkaisee hampaita luonnollisesti vahingoittamatta hammaskiillettä. Ruokasoodan hankausarvo, RDA-arvo, on huikeasti pienempi kuin perus markettitahnojen. Vain vesi ja harja on hankausarvoltaan ruokasoodaa pienempi, veden ja harjan ollessa hankausarvoltaan 04, ruokasoodan 07 ja teollisten hammastahnojen 30-150.

Bentoniittisavi on mineraalipitoinen luonnontuote, joka sopii sekä sisäiseen että ulkoiseen käyttöön. Bentoniittisavi puhdistaa hellästi ja turvallisesti, olipa kyseessä kasvonaamio tai sisäisesti nautittu savijuoma. Bentoniittisavi on emäksistä ja se tasapainottaa elimistön PH-tasapainoa, sekä keventää elimistön myrkkytaakkaa suojaten vatsaa ja suolistoa poistamalla elimistöstä raskasmetalleja. Bentoniittisavi on turvallinen lisä itsetehtyyn hammastahnaan.

Eteeriset öljyt tuovat hammastahnaan raikkautta ja makua, sekä oman hyödyllisen lisänsä ominaisuuksiensa kautta. Eteerisillä öljyillä on lukuisia terveysvaikutuksia, eivätkä ne tapa elimistön omaa terveyttä ylläpitävää bakteerikantaa kuten synteettisesti valmistetut aineet. Eteerisistä öljyistä voit lukea lisää täältä.

Kuten niin moni asia, myös hammastahna on itse tehtynä edullisempi, lisäaineettomampi, terveellisempi ja turvallisempi vaihtoehto. DIY hammastahna on kaikin puolin ekologisempi vaihtoehto perus hammastahnalle, eikä sen kokeileminen vaadi kuin uskallusta ja hiukan vaivannäköä.

Jotta mielenkiinto ja kokeilunhalu säilyisi vielä tämän viimeisen lauseen jälkeenkin, säästän kokemukset itse tehdystä hammastahnasta seuraavaan postaukseen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *