Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Vuoden 2016 turhakkeeksi valittu muovipussi on täten julistettu myös Ekomman Vuoden 2017 turhakkeeksi! Vaikkei ompelutaitoni olekkaan kovin priimaa, olen enemmän kuin tyytyväinen kankaisiin hedelmä-, juures- ja vihannespusseihin.

Samalla kun päätin korvata muoviset hedelmäpussit kankaisilla pussukoilla, päätin myös vähentää paperin menekkiä nenänniistossa, suun ja käsien pyyhkimisessä, sekä useissa muissa pienissä jutuissa joihin lähes huomaamatta käyttää paperia. Ei sitä tule nenää niistäessä mietittyä, kuinka monta puuta tarvitaan kattamaan kaikki se paperimenekki, jonka käyttää kuukauden, vuoden tai koko elämänsä aikana.

Vuosi 2015 oli metsien hakkuissa ennätysvuosi. Teollisuuden käyttöön kaadettiin yli 100 miljoonaa puuta. Vaikka puu kuuluukin uusiutuviin luonnonvaroihin, on metsiä varjeltava maapallon ekosysteemin vuoksi. Koko maapallon vinkkelistä katsottuna puut eivät ehdi kasvamaan sitä tahtia, kun niitä hakataan ja kaadetaan käyttöön. Vuosien 1990-2015 välillä maailma on menettänyt 129 miljoonaa hehtaaria metsää, siis Etelä-Afrikan kokoisen alueen verran. Se ei vaikuta pelkästään puihin, vaan eläimiin ja ihmisiin, koko ekosysteemiin! Puita tarvitaan jo hengissä selviytymisen perusasioihin, kuten ilmaan jota hengitämme.

Voin omalta ja perheeni osalta vaikuttaa siihen, millaisen määrän muovia ja paperia kannan kaupasta kotiin. Niinpä olen enemmän kuin innoissani omien pikku kätösteni tuotoksista, olipa se ompelujälki millaista tahansa. Isoja pieniä askelia, jotka onnistuvat keneltä tahansa!

Kankaiset Nenäliinat

Olen kangashamsteri ja rakastan värejä. Niinpä kaikenlaisia kankaita ja etenkin 70-luvun värikkäitä lakanoita on kertynyt nurkkiin, ehkä vähän liikaakin. Huonoimmassa kunnossa olevat lakanat pääsivät nyt uusiokäyttöön pestävien nenäliinojen muodossa. Lakanoista saa mainioita nenäliinoja monessa koossa ja etenkin vanhoissa lakanoissa puuvillakangas on tosi pehmeää ja miellyttävää. Kankaiset nenäliinat ovat huomattavasti nenäystävällisempiä, eikä nenän iho mene rikki samalla tavalla kuin paperisiin niistäessä.

Nenäliinat saavat mielestäni olla ohkaisia, joten yksinkertainen kangas riitti tällä kertaa. Ompelin nenäliinojen reunat kaksinkertaisella taitteella, jotta ne olisivat siistimmät ja pitkäikäisemmät. Myös mies innostui ompelusta ja surautti kasan nenäliinoja. Olen vakaasti sitä mieltä, että joissakin tapauksissa lapsityövoiman käyttö on miestyövoiman ohella sallittua. Niinpä aion viisveisata suorista ompeleista ja antaa myös lasten tulla tutuiksi ompelukoneen kanssa. Ompelemattomien nenäliinojen kasa on nimittäin vielä aika korkea..

Kangaskasoja penkoessa löysin myös saatuja, valmiiksi leikattuja froteepaloja värikkäillä kuoseilla. Koska paperin menekki keittiössä etenkin lasten kanssa on suurta, ajattelin ommella lapsille omia pestäviä käsien ja suunpyyhkimiä. Koko oli jo ennalta määritetty kaikkien froteepalojen ollessa valmiiksi samankokoisia. Leikkasin ja ompelin toiselle puolelle jämäkämmän puuvillakankaan ja kankaisista lapuista tuli kyllä tosi kivan näköisiä. Kuoseja on ainakin vaikka minkälaisia. Luulisi jokaiselle löytyvän mieleisen, ettei tarvitsisi nahistella siitä yhdestä ja samasta.

Kun kuosit on värikkäitä ja lasten silmiin mukavia, uskoisin paperista pois oppimisen sujuvan helpommin. Sen sijaan että kiellettäisi jotain, tarjotaan tilalle hauska vaihtoehto. Jokainen saa pöytään tullessaan valkata pöydällä olevasta korista mieluisan liinan ja kun kaikki ovat erilaisia, muistaa jokainen omansa paremmin siihen saakka, kunnes on aika vaihtaa puhtaampaan.

Poistin paperirullan keittiöstä joitain päiviä aikaisemmin ja olen tosi yllättynyt kuinka monta kertaa olen vaistomaisesti kävellyt keittiössä hakemaan paperia. Luultavasti olen kuluttanut paperia huomattavasti enemmän, kuin mitä olisin ilman tätä kokeilua osannut arvioida.

Kankaiset hedelmäpussit


Jos jostain, niin kankaisista hedelmäpusseista olen ihan hurjan täpinöissäni! Ei enää muoviin pakattuja hedelmiä, juureksia ja vihanneksia! Muovista voit muuten lukea lisää täältä, miksi kankaiset hedelmäpussit ovat parempi vaihtoehto.
Kangaskätköistä löytyi vanhaa, valon läpäisevää, ohkaista ja kevyttä mutta kestävää verhokangasta, josta ompelin pussukoiden toisen puolen. Toinen puoli tuli niin ikään kangaskätköjen vanhasta, läpinäkyvästä verhosta. Leikkasin molemmat puolet samaan kokoon, tehden osasta suurempia (korkeus n. 50cm, leveys n. 40cm) ajatellen esimerkiksi porkkanoita ja perunoita, joita omien loputtua on pakko ostaa siihen saakka kunnes omat on taas kasvatettu.

Tein myös pienempiä pusseja (25x30cm ja 35x25cm) hedelmiä ajatellen. Nämä ovat tosiaan niitä kokoja, joiden ajattelen palvelevan meidän käyttöä parhaiten.

Ompelin ensin kujat molempien kankaiden yläreunaan. Tämän jälkeen ompelin hintalapulle oman kohdan jämäkämmästä kankaasta kiinni läpinäkyvään kankaaseen. Ja sitten kankaat yhteen. Reunalevikkeitä en pusseihin lähtenyt tekemään.

Kujaan naru ja narunpäihin solmut. Kankaisten hedelmäpussien teko oli niin helppoa (ja koukuttavaa) jopa minun tasoiselle ompelijalle, että taidanpa ommella vielä muutaman pussin varalle. Tuskin maltan odottaa, että pääsen kokeilemaan pusseja käytännössä!

Tärkeintä kankaisissa hedelmäpusseissa on se, että kangas on sekä kevyttä, että kestävää. Näin pussi ei kerrytä painoa hedelmiin, vihanneksiin ja juureksiin, mutta kestää niiden painon. Myös jokin kurkkausreikä, ts.edes pieni osa kangasta olisi hyvä olla läpinäkyvää, jotta kassalla ei tarvitsisi avata pussia vaan työntekijä näkisi pussin sisällön suoraan. Hintalapulle on hyvä olla oma paikka, jolloin hintalapun huomaa helpommin, sekä kankaan olla sellaista, että hintalappu pysyy siinä kiinni. Kiinnityksen voi suunnitella itselle sopivammaksi ja helpommaksi.

Maailma muuttuu vain sitä muuttamalla. Vaikka hedelmäpussi kerrallaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *