Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Tee-se-itse kasakomposti

Upea aurinkoinen ulkoilusää ja viikonloppu, eipä muuten houkutellut imuri ja rätti! Aurinko saa kevään tunnun aikaan ja saman efektin joka vuosi; sormet syyhyäisi jo kasvihommiin.

Kasvihuone jäi viime syksyn jälkeen aivan täydellisesti hunningolle. Liian isossa osassa ruukkuja oli vielä mullat sisällä ja tavaroita oli hujanhajan pitkin kasvaria.

Lunta on ulkosalla sen verran, ettei ruukkumultien kottikärrääminen pihan toiselle puolelle innostanut. Mietittiin, että olisipa kätevää jos kasvihuoneesta tulevalle kasvijätteelle olisi oma komposti heti kasvihuoneen kulmilla. Siitä se ajatus sitten lähti.

Pihan perältä löytyi ilmaiseksi saatuja isoja kuormalavoja, joten eikun pohjien ylimääräiset jalat irti ja kuormalavat kiinni toisiinsa.

Tuplakehikoiden avulla kompostia voidaan käyttää kahdessa eri vaiheessa. Toiseen loossiin kipataan tuore puutarhajäte, toisessa pidetään vanhempi, jo osittain kompostoitunut puutarhajäte.

Biojätteelle meillä on erilliset suljettavat tee-se-itse kompostit; kolme vanhaa lämpöeristettyä jäteastiaa. Puutarhajätteelle kokeillaan vanhaa kunnon kasakompostia, jonne kipataan vain kaikki puutarhajäte.

Olipa komposti kompostorissa tai kasassa, kannattaa kompostin pohjalle laittaa n. 10 cm risuja kompostin ilmansaannin vuoksi. Päälle puutarhajätettä ja risuja, haketta tai jotain muuta maatuvaa karkeampaa ainesta kerroksittain. Karkeampi aines puutarhajätteen välissä auttaa kompostia pysymään ilmavana ja hyödylliset pieneliöt vilkkaana ja tyytyväisenä.

Hyvin tehty komposti hoitaa hommansa ja tuottaa puutarhajätteestä multaa noin kahdessa vuodessa. Kompostia on hyvä kastella tarpeen vaatiessa, jotta se ei pääse kuivahtamaan liikaa. Komposti kannattaa myös kääntää ainakin kerran kesässä.

Uuteen kompostin voi välillä lisätä vanhempaa kompostia tai multaa, mikä lisää puuhakkaita pienelijöitä.

Tadaa: pian tuotatkin jo omaa ekologista multaa omista puutarhajätteistä!

Harha-askelia ja ruokaöverit

Pitkä päivä ulkosalla ja sauna päivän päätteeksi. Selvähän se, että siinä vaiheessa jo maha kurnii.


Väsymys, melko tyhjä jääkaappi ja ihan liian pitkä ruokailuväli sai meidät kaivelemaan kaappeja ja pakastinta, sekä hautaamaan itsehillinnän pohjamutiin. Nyt tehdään syötävää siitä mitä kaapista löytyy! Ja saanko esitellä: ekomman vuoden tähän astisista sapuskoista taatusti epäekologisin ja epäterveellisin:

Jauheliha-sinappikurkkusalaatti-hapankorppu-maissi-juustokastike-salsa sotku. Hyinam! Niin epäterveellistä, niin epäekologista, niin niistä ruoka-aineksista joita tuskin tulen enää ostamaan, mutta ah niiiiiin hyvää.

Palaan ruotuun taas huomenna. Nyt kaadun hyvin (huonosti) syöneenä mahani ja mieheni väliin. 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *