Minä olen Katja, maalaistunut pikkukaupungin tyttö, joka havahtui 30-vuotiaana huomaamaan elävänsä yli luonnonvarojen. Minä, aviomieheni, viisi vuoroviikoin luonamme asuvaa lasta ja yhteinen Eko(mpi)vauvamme pyrimme elämään pienellä maatilallamme ekologisemmin ja omavaraisemmin pieni askel kerrallaan. Jotta sädekehäni ei pääsisi loistamaan liikaa, kerrottakoon että ennen äitiyslomaani työskentelin kaupallisella alalla houkutellen muita ihmisiä ostamaan.

Kasvihuoneen rakennus

Käsistään kätevä Tee-se-itse-mies rakensi viime kesänä omin pikku kätösin ihan uskomattoman kasvihuoneen. Ja lähes ilman mitään kokemusta kasvihuoneista! Kasvihuoneen runko päädyttiin tekemään puusta, sillä puun voisi tarvittaessa polttaa ja kierrättää lämmöksi. Puinen kasvihuoneen runko oli myös kuluiltaan edullisin ja helpoin vaihtoehto tee-se-itse kasvihuone -projektiin.

Kasvihuoneen rakentaminen osoittautui odotusten mukaisesti isoksi urakaksi, joka tosin sujui odotettua vähemmillä takapakeilla. Haastavin osuus kasvihuoneen teossa oli kaarien taivuttaminen, sillä kaikki kaaret piti saada taivutetuksi samalla tavalla. Meillä se ei ihan onnistunut ja pari kaarta päätyikin polttopuiksi. Onneksi puutavaraa oli varattu reilusti!Vaikkei muovi olekkaan ekologisin vaihtoehto, kasvihuoneen kate päätettiin tehdä muovista. Kun kasvihuoneella on kokoa enemmän, tulee budjetti väkisin vastaan, ellei katetarpeita ole omasta takaa uusiokäyttöön. Kasvihuonekalvo oli edullisin, helpoin asentaa ja isossa kasvihuoneessa myös helpoin tarvittaessa vaihtaa. Lasin heikkoutena on paitsi sen herkkä rikkoutuminen (etenkin palloja ja mailoja rakastavien lasten kanssa) ja hankalampi asennus isompaan kasvihuoneeseen, myös sen muovia heikompi lämpöeristys.

Kasvihuoneen rakentaminen itse säästi rahaa ihan huikeasti. Materiaalien kustannukset olivat noin 600 euroa, kun taas suunnilleen samankokoinen valmis kasvihuone olisi maksanut 1500 eurosta ylöspäin. Työtunteja ja hikeä kasivuoneen rakennus kyllä vaati, mutta onko mitään mahtavampaa kun ihailla omien (tai puolison) kättösten jälkeä ja todeta: Perhana, siinä se nyt on. Kyllä kannatti!

Jos haluat kiikaroida missä hinnoissa kasvihuoneet tai kasvihuonetarpeet liikkuu, tai jos tarvitset tykötarpeita kasvihuoneen rakentamiseen, voin lämpimästi suositella Kasvihuonekauppaa.

Kasvilavat

Mikäs se olisi paras paikka säilöä ne kasvit? Tee-se-itse kasvilavat tietysti! Kasvilavat sopivat ulos ja sisälle kasvihuoneeseen. Kasvilavat säästävät selkää, suojaavat kasveja etanoilta, selkeyttävät isompaa kasvihuonetta ja mahdollistavat istutusten paikkavaihdoksen melko vaivattomasti. Lisäksi useitakin vuosia maassa viihtyvät kasvitaudit on helppo torjua multien vaihdolla. Puiset kasvilavat on myös helppo vaihtaa tarvittaessa uusiin ja materiaalin voi käyttää uudelleen hyödyksi polttamalla lämmöksi.

Kasvilavojen rakennus on helppoa, eikä siihen tarvitse kuin aikaa, puutavaraa, sahan, nauloja ja vasaran. Kasvilavan ohjeet poikkeavat varmasti paljonkin toisistaan, mutta tällä mallilla on itse saatu tukevia kasvilavoja suht pienellä vaivalla. Lavakaulukset ovat myös hyvä vaihtoehto kasvilavoiksi.

Alla jokunen kuva käytössä olleista lavakauluksista ja toissaviikolla tehdyistä pienemmistä kasvilavoista, jotka auttavat hahmottamaan ettei kasvilavojen nikkarointi ole lainkaan vaikeaa.

Kasvilavat

Lavakaulukset

Comments

  1. Ai että, tulipa hyvännäköinen kasvihuone. Hintakaan ei kyllä ole mikään paha jos itse tekee. Osaatko sanoa paljon se lasi olisi maksanut muovin sijaan? Olemme miettineet kasvihuoneen rakentamista tulevana kesänä.

    1. Kiitos! 🙂 En osaa kyllä sanoa yhtään tuohon lasin hintaan. Tällä mallilla ei lasista olisi voinut kyllä tehdäkkään. Ensin oli mietinnässä pienempi kasvihuone ja siihen ehdittiinkin kerätä jo vanhoja ikkunoita, josta se olisi saatu kierrätysperiaatteella ja edullisesti tehtyä. Sitten mietittiin, että miksei tehtäisi kerralla isompaa, jotta saadaan viljeltyä ja säilöttyäkin enemmän. Nyt kun aikaa on mennyt ja kokemusta tullut hippunen, täytyy sanoa että se pieni kasvihuone olisi tämän rinnalle hyvä siinä mielessä, että kylmän kevään ja alkukesän aikana taimet saisi paremmin pidettyä suojassa pakkasöinä. Toissa keväänä kävi nimittäin niin, että oli ehditty jo siirtää taimet kasvihuoneeseen, kun tulikin vielä pakkasöiden jakso. Isoa kasvihuonetta on hankala alkaa lämmittämään yön ajan, eikä se harsoilla suojaaminenkaan ihan käden käänteessä käynyt. Taimet kyllä selvisivät siitä, mutta päänvaivaa ja työtä tuotti. Niinpä olisikin tarkoitus tehdä se pieni kasvihuone vielä kaveriksi. Samalla saisi verrattua myös lasimaallia käytössä. Vanhoja ikkunoita saattaa saada tosi edullisesti tai jopa ihan hakupalkalla, ja niistä saa komean kasvarin tehtyä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *