Ekologista maalämpöä

Jokaisella talon omistajalla on jossain vaiheessa edessä lämmitysjärjestelmän uusiminen, parantaminen tai vaihtaminen. Silloin on järkevää alkaa miettimään, millaista järjestelmää taloon haluaa hankkia. Tänä päivänä on myös tärkeää ottaa huomioon lämmitysjärjestelmän ekologisuus. Se mitä pystymme tekemään luonnon eteen on tårkeää ja oman lämmitysjärjestelmän muuttaminen mahdollisimman ekologiseksi on yksi hyvin vaikuttava asia, jolla voimme auttaa luontoa säilymään. Maalämpö onkin noussut tänä päivänä eritisen hyväksi vaihtoehdoksi kun ajatellaan ekologista vaihtoehtoa talon lämmittämisessä. Maalämpö hyödyntää auringon energiaa ja sitä kautta saamme talomme lämmitettyä. Käymme tässä artikkelissa läpi perusasioita maalämmöstä.

Maalämmön peruslähteenä on maahan tai veteen varastoitunut aurongon lämpöenergia. Maalämmössä hyödynnetään lämpötilaeroja, joten silloin voidaan hyödyntää niin sitä niin lämmittämiseen kuin myös viilentämiseen. Maalämpöjärjestelmän putkisto asennetaan yleensä syvyysuunnassa kallioon porattuun reikään. Jossain tapauksissa voidaan järjestelmä asentaa myös vaakatasoon veteen tai routarajan yläpuolelle maahan. Parhaan soveltuvan tavan selvittämisessä käytetään geotekniikkaa, jolla voidaan varmistua oikeasta tavasta. 

Kannattavinta maalämmön käyttö on taloissa, joissa on suurin energian kulutus. Silloin siitä saadaan paras hyötysuhde ja järjestelmä maksaa itsensä nopeasti takaisin. Maalämpö on ominaisuuksien takia parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi kaukolämpö, koska maalämpöä voidaan hyödyntää myös viilentämiseen. Silloin järjestelmästä on hyötyä niin kesällä kuin myös talvella. Maalämpöjärjestelmien suosio onkin kasvanut tasaiseen tahtiin ja niitä on asennettu myös Suomessa 2000-luvulla, varsinkin sen jälkeen kun lämmitysöljyn hinta lähti nousuun. 

Jos siis olet vaihtamassa tai uusimassa vanhaa lämmitysjärjestelmääsi tai olet rakennuttamasa uutta taloa, kannattaa maalämpöä todella harkita vaihtoehtona. Se maksaa luultavasti itsensä nopeasti takaisin ja se on kuitenkin ekologine ja moderni tapa lämmittää ja jäähdyttää talo. Oikeilla valinnoilla voimme varmistaa, että toimimme ekologisesti ja säätämme kallista luontoamme.