Ruokaa metsästä

Olemme jo etääntyneet niin paljon luonnosta, että emme osaa todella hyödyntää metsiemme tai luonnon potentiaalia. Metsät tarjoavat paljo muutakin kuin hiilinieluja maapallolle. Metsässä kasvaa suuri ekosysteemi, jota voimme hyödyntää myös ravinnon lähteenä. Metsään ruoan perässä lähteminen ei enää nykyään ole niin tavallista mutta kerromme, mitä kaikkea syötävää metsästä voi löytää ja miksi kannattaa lähteä metsään hankkimaan itselleen esimerkiksi retkieväitä.

Monet viettävät viikonloppunsa mukavassa hotellissa kuten tämä verkkosivusto tarjoaa mutta vaihtoehtona voit kävellä lähimpään metsään täyttämään ruokavarastoja, Metsästä voit alkaa keräämään luonnonantimia ja se on myös hauskaa. Muista kuitenkin kerätä kasveja, sieniä ja marjoja, jotka tunnistat. Jos et ole varma kasvista voit etsiä sen helposti netistä ja varmistaa sen turvallisuuden. 

Metsästä löydät paljon villiyrttejä, villivihanneksia ja luonnonyrttejä. Tunnetuimpia villivihanneksia ovat esimerkiksi nokkonen, voikukka, vuohenputki, piharatamo, siankärsämö sekä kuusen ja pihlajan silmut. Metsästä on helppo myös kerätä sieniä. Tietenkin myö Suomessa on paljon myrkyllisiä sieniä. Kannattaa opetella 3-4 ruokasientä, jotka osaa tunnistaa. Näillä pääsee jo hyvin pitkälle. Jos vastaan tulee tuntematon sieni voi sitä tunnistaa sieni oppaiden avulla.

Ehkä vähiten hyödynnetty luonnonvara, mitä meidän metsistä löytyy on marjat. Marjoja kasvaa Suomen metsissä todella paljon ja niistä jää suurin osa hyödyntämättä. Ne ovat hyvää ravintoa sekä ne edistävät terveyttä. Kannattaa siis suunnata metsään ja kerätä ainakin kausittaiset mustikat ja puolukat pois maatumasta. Tienvarsilla on paljon metsämansikoita sekä tietyissä paikoissa voi löytää villivadelmia. Pohjoisessa on saatavilla lakkaa, jota monet ostavat kaupasta mutta sitä voi ihan hyvin kerätä myös itse. 

Metsästä löytyy myös riistaa ja kalaa, joita voi metsästää tai kaloja kalastaa, jos siihen on osaaminen ja tarvittavat luvat kunnossa. Ei siis unohdeta sitä todellista lähiruokaa, joka monella kasvaa takapihalla.