Ekologinen keittiö

Vietämme keittiössä paljon aikaa: arkipäivisin piipahdamme keittiössä usein nopeasti haukaten välipalaa kesken arkipuuhien tai valmistaen nopeita lounaita, viikonloppuisin vietämme keittiössä paljon aikaa, nautimme runsaasta aamiaisesta tai brunssista tai valmistamme illallisen, jonne kutsumme ystäviä ja läheisiä. Keittiössä kannattaa pyrkiä tekemään ekologisia valintoja, sille ne vaikuttavat meidän kaikkien ja maapallomme tulevaisuuteen.

Ruokahävikin välttäminen on yksi suurimmista ekologisista teoista, joita voimme päivittäisessä arjessamme tehdä. Hävikin välttämiseen voi osallistua koko perhe: lapset osallistuvat mielellään yhteisiin aktiviteetteihin, jos niistä tehdään leikinomaisia. Jääkaapin oveen voi laittaa listan, johon jokaisesta tyhjäksi syödystä lautasesta saa tarran. Aikuiset voivat osallistua ruokahävikin vähentämiseen suunnittelemalla ateriat etukäteen, hyödyntämällä tähteitä ja pitämään välillä kaapintyhjennyspäiviä, jolloin päivän ateriat tehdään niistä ruoka-aineista, joita kaapista löytyy jo valmiiksi.

Laadukkaat keittiötarvikkeet kestävät pitkään eikä niitä tarvi korvata niin usein, kuin helposti hajoavia tarvikkeita. Siksi kannattaa panostaa laatuun. Kotimainen fiskars on monelle tuttu merkki, jota myy esimerkiksi Makujakauppa verkkokauppa. Keltaiset sakset ovat saavuttaneet klassikon maineen, eikä syyttä: ne ovat niin kestävät, että periytyvät isältä pojalle.

Kasvimaan huolto ja ylläpito on aikaa vievää mutta palkitsevaa puuhaa. Jos asut kerrostalossa tai sinulla ei ole mahdollisuutta hankkia maapalstaa, voit kasvattaa yrttejä helposti kotona. Kaupan valmisyrtit jatkavat kasvamistaan myös kotona, kun laitat ne aurinkoiseen kohtaan ja huolehdit kastelusta. Voit istuttaa yrtit suurempaan ruukkuun, jos ne uhkaavat kasvaa yli kaupan muoviruukusta. Yrteillä saa ruokaan helposti erilaisia makuja ja ne tekevät arkiruuasta herkullista ja yllättävää.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua kiinnittämään enemmän huomiota keittiön ekologisuuteen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *