Kannattaako aurinkopaneelien hankkiminen?

Aurinkopaneeleja näkee talojen katoilla yhä useammin ympäri Suomea. Niiden hankkiminen ja asennuttaminen onkin ekoteko ja taloudellinen valinta. Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin aurinkopaneeleiden maailmaan.

Aurinkopaneelit säästävät huomattavasti sähköä. On tosin oltava valmiita sitoutumaan pitkän aikavälin tuloksiin: paneelien takaisinmaksujärjestelmä on noin kymmenen vuotta ja sen jälkeen järjestelmä ryhtyy tuottamaan sähköä täysin ilmaiseksi. Pikaratkaisuksi sähkökriisin keskellä aurinkopaneeleista ei siis ole, mutta ennakointiin ne ovat oiva väline.

Monia mietityttää Suomen vähäinen auringonpaiste. Paneelit eivät kuitenkaan vaadi suoraa auringon porotusta, vaan myös pilvetön ja kirkas sää riittää lataamaan paneeleja. Kesäisin suomalaiset saavat hieman lisäaikaa latauksiin, sillä yöttömän yön tienoilla paneelit voivat ladata energiaa entistä nopeammin! Kesäisin aurinkopaneelit tuottavat enemmän sähköä kuin kotitalous kuluttaa. Silloin ylimääräiseksi jääneen sähkön voi myydä eteenpäin ja saada hieman tuottoja.

Ekologisuus on aurinkopaneelien ehdoton hyöty. Se parantaa kiinteistön energiatehokkuutta välittömästi. Myös taloudelliset tekijät ovat isoja aurinkopaneelin hyötyjä mietittäessä: paneelit vähentävät myös sähkön siirron määrää its sähkön hinnan lisäksi!

Kodin huoltotyöt työllistävät jo valmiiksi, kuinka paljon aurinkopaneeleja sitten tulee huoltaa? Paneelit ovat kuitenkin helppohoitoisia. Puhdistuksesta tulee pitää huolta etenkin siitepölykausina. Sade puhdistaa pinnat usein niin hyvin, että huolloksi riittää puhdistus silloin tällöin. Paneeleja voi huuhtoa esimerkiksi puutarhaletkun avulla. Suomalaiseen käyttöön suunnitellut aurinkopaneelit kestävät myös lunta, joten vaarallisia kiipeilyretkiä katolle ei tarvitse tehdä.

Jos mielessäsi on siis tehdä kotiisi remontteja, esimerkiksi rakenteellinen tukeminen (lue lisää geobearista täältä), laudoituksen uusiminen tai puiden kaato, on samalla hyvä tutustua myös aurinkopaneelien mahdollisuuksiin omassa kiinteistössäsi. Aurinkopaneeli maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti ja on ekologinen tapa tuottaa sähköä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *