Säästä energiaa, luontoa ja rahaa

Monesti tulee yllätyksenä miten paljon todellisuudessa laitteet ja kodinkoneet vievät energiaa. Todellisuudessa energiaa todellakin kuluu valtavasti ja iso osa kuluu hukkaan, joko turhana tehohäviönä, vanhan laitteen turhan korkeana energiankulutuksena tai turhana käyttönä. Energiaa ei kannata haaskata turhaan, jotta luonnonvaroja ei menisi hukkaan ja päästöjä syntyisi turhaan. Energian tuotanto onkin yksi suurimmista päästöjen aiheuttajista maailmassa ja siksi sitä kannattaa pyrkiä säästämään mahdollisuuksien mukaan.

Nykyaikaiset kodinkoneet on lähtökohtaisesti suunniteltu energiatehokkaiksi, mutta myös käyttäjä voi vaikuttaa paljon siihen miten energiaa kulutetaan. Tehokas vedenkeitin kuluttaa lyhyessä ajassa enemmän energiaa, mutta todennäköisesti kokonaisuudessaan vähemmän, kuin mitä veden pitäminen kuumana pitkän aikaa vaatisi. Jos juot teetä usein, voit säästää rahaa ja luontoa kuluttamalla vähemmän energiaa tinkimättä teehetken nautinnollisuudesta.

Vertaile kodinkoneita ennen ostopäätöstä

Kodinkoneiden energiankulutuksesta on nykyään hyvin tietoa saatavilla. Laitevalmistajien on pakko ilmoittaa tiedot energiankulutuksesta ja voit helposti vertailla kaikkia niitä laitteita, joita harkitset ostavasi. Kun sinulla on tiedossa energiankulutuksen arviot ja laitteen teho, saat helposti pääteltyä kuinka paljon laitteen käyttäminen vie energiaa ja kuinka paljon se saattaisi tulla maksamaan.

Nykyään energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät melkein vuosi vuodelta ja tämän ansiosta laitteet eivät kuluta hirveästi tai ainakaan turhaan energiaa. Näin onneksi vertaileminen on helppoa, kun suurta vaihtelua laitteiden välillä tuskin kuitenkaan on. Joten jos omistat vanhemman mallisen laitteen, suurella todennäköisyydellä uudemman mallisen version energiankulutus on jo huimasti pienempi, kuin omistamasi version. Joten jos olet kiintynyt nykyiseen laitteeseesi ja se hajoaa tai muuten vaan haluat päivittää energiatehokkaampaan malliin ja markkinoilla on myynnissä samaa laitetta, luultavasti tämä on energiaa säästävämpi malli ja siksi hyvä valinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *