Kodin sisustusta ekologisista lähtökohdista

Trendit, etenkin kodin sisustukseen liittyvät, muuttuvat nopeasti. Pikamuoti, lyhyet sesongit ja erittäin edulliset tuotteet eivät kuitenkaan edistä ekologista elämäntapaa ja maapallon hyvinvointia. On kuitenkin tärkeää, että koti vastaa omia mieltymyksiä ja siellä on mukavaa ja viihtyisää, joten sisustamisen merkitystä ei ole syytä väheksyä. On kuitenkin olemassa useita tapoja, joilla voi tehdä sekä tyylikkäitä että ekologisia ratkaisuja. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin ekologiseen sisustamiseen.

Ekologisen sisustuksen lähtökohtia ovat kierrätys ja kestävyys. Lisäksi luonnonmateriaalien hyödyntäminen on olennainen osa ekologista ajattelua: niiden valmistusprosessi aiheuttaa vähemmän päästöjä ja niiden kierrättäminen on helpompaa.

Valaistus on olennainen osa ekologista sisustamista. Pyri valaisemaan asuntoa mahdollisimman paljon luonnonvalolla ja päivänvalolla, jolloin valaistuskulut ovat pienet. Suomessa ei tunnetusti ole paljoa päivänvaloa, joten asia on helpommin sanottu kuin tehty. Valoa voi kuitenkin lisätä suosimalla vaaleita pintoja ja lasipintoja.

Pintojen suhteen voi myös miettiä materiaalin alkuperää ja mahdollisia sertifikaatteja, joita valmistuksessa on. Puu on usein hyvä materiaalivalinta, myös lasi ja luonnonkivi ovat toimivia ratkaisuja. Tapettien suhteen voi suosia nestemäistä kangastapettia tai pinnoittamattomia tapetteja. Lattian suhteen kierrätetty puu, korkki ja betoni ovat hyviä vaihtoehtoja. Muovista valmistetut laminaatti- ja vinyylilattiat eivät ole ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

Ekologisia huonekaluja hankittaessa kannattaa panostaa lähellä tuotettuun ja luonnollisista raaka-aineista valmistettuun valintaan. Puu on aina hyvä valinta ja pysyy hyväkuntoisena pitkään. Puinen sänky edullisesti löytyy monilta kotimaisilta ja pohjoismaisilta huonekaluvalmistajilta. Myös käytettynä voi löytää laadukkaita merkkihuonekaluja, joiden hintakaan ei päätä huimaa.

Tärkeintä on kuitenkin pohtia kriittisesti omaa suhtautumista sisustustrendeihin ja uusien tavaroiden ostamiseen. Muista myös kierrättää turhat tavarasi ekologisesti eteenpäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *