Voiko bambua syödä?

Vastaus on että kyllä voi ja sillä saattaa olla myös yllättäviä positiivisia terveysvaikutuksia. Bambun versot ovat olleet olennainen osa kaakkois Aasialaista ruoan laittoa jo tuhansien vuosien ajan. Bambun versoja käytetään useiden ruokalajien valmistuksessa ja varsinkin keittojen raaka-aineena. Versoja on saatavilla tuoreena, fermentoituna, sekä purkitettuna. Bambun versoja on lähivuosina alettu käyttämään enemmän myös länsimaisissa keittiöissä, johtuen sen erittäin vakuuttavista ravintoarvoista. Versot ovat erittäin hyvä proteiinin, hiilihydraattien, kuidun, sekä mineraalien lähde. Versoissa on hyvin vähän rasvaa ja sokeria, jonka vuoksi sopivatkin erittäin hyvin naposteltavaksi myös diabeetikoille. Runsas kuitupitoisuus taas puolestaan ehkäisee ja hoitaa jo alkaneita ruoansulatus ongelmia. Bambua voi syödä huoletta vaikka kuinka runsaasti sen erittäin matalan kalori- sekä hiilihydraattipitoisuutensa vuoksi, versot sisältävätkin vain 20 kaloria sataa grammaa kohden ja samassa määrässä hiilihydraatteja on vain noin 3-4 grammaa. Vähäinen rasva jota versot sisältävät on täysin tyydyttämätöntä, joten versot ovat myös hyvä ravinnon lähde kolesteroli ongelmien kanssa kamppaileville ihmisille. Monet sydänlääkärit suosittelevatkin potilailleen, että he söisivät bambun versoja päivittäin osana muita hoitoja. Versoissa on myös runsaasti antioksidantteja jotka auttavat taistelemaan kehon epätoivottuja radikaaleja vastaan ja ehkäisevät syöpäsolujen syntymistä. Versoilla on huomattu olevan myös antibiottisia vaikutuksia ja taistelevat kehossa olevia viruksia vastaan. Nämä rapeahkot versot poimitaan suoraan maasta ja useampien lajikkeiden versoja käytetään ruoan laitossa, joista yleisimpiä ovat, Phyllostachys Edulis, Bambusa Vlugaris ja Bambusa Oldhamil. Raakana bambun versot ovat täynnä luontaista toksiinia nimeltään Cyanogenic Glycoside, joka tuhoutuu kypsentäessä, jonka vuoksi bambun versot tuleekin kypsentää huolella ennen ruokailua. Kiinassa, Japanissa ja Taiwanissa bambu kylvetään jo aikaiseen keväällä ja nopean kasvurytminsä vuoksi satoa päästään korjaamaan jo kesällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *